Annonce

Mangel på faglært arbejdskraft vil smadre Produktionsdanmark

Kommentar: I stedet for at lefle for landbruget bør regeringen sørge for, at der er faglært arbejdskraft nok til fremstillingsindustrien. Ellers forsvinder håb og arbejdspladser fra Udkanstdanmark.
Det skorter ikke på løfter fra regeringen til det såkaldte Udkantsdanmark. Først med et storstilet og underfinansieret nulsumspil i form af udflytning af statslige arbejdspladser fra København til resten af landet. Så med en landbrugspakke, der gik helt til EU-grænsen for kvælstofudledning. Og til sidst med en kamp mod spelt, som åbenbart ikke er en fødevare, der er i høj kurs blandt bøndernes repræsentanter på Christiansborg.

Man skal nok tilbage til den første margarinekrig for at finde en fødevare, der er lagt så meget for had af Venstre, som spelt åbenbart er blevet det. Det jo er ellers dem selv, der dyrker det.

Men ud over den lidet rationelle kamp mod en enkelt kornsort er der ellers god ræson i regeringspartiets bestræbelser: Guderne skal vide, at adskillige lokalsamfund allerede ligger spredt over landet som spedalske spøgelsesbyer, fordi centralisering og finanskrise har revet livskraften ud af de små samfund.

Problemet er altså ikke så meget regeringens ønske om at forbedre livet på landet. Problemet er heller ikke så meget det, regeringen gør. Problemet er det, de ikke gør.

Der skal uddannes faglærte til industrien
Regeringen overser, at manglen på faglært arbejdskraft er en bombe under fremstillingsindustrien – og allerede nu har flaskehalsproblemerne trukket sine mørke skyer ind over Produktionsdanmark.

Regeringen glemmer, at det ikke er landbrug, men industri, der er det primære erhverv i de områder, de nu har gjort til deres mærkesag at kæmpe for. Og at de områder i Nordjylland, Vestjylland, Vestsjælland og de andre danske industridistrikter på sigt dør ud, hvis ikke industrien kan skaffe faglært arbejdskraft nok.

I stedet for at tale om spelt burde regeringen forholde sig til de faktiske forhold i jernindustrien.

De faktiske forhold i jernindustrien er, at hvis ikke vi i en voldsom fart får uddannet en ordentlig spandfuld faglærte, vil industrien finde andre græsgange uden for Danmarks grænser. Til gengæld vil man i Produktionsdanmark stå tilbage med et stort proletariat af unge mænd, der aldrig fik muligheden for at blive en del af vores arbejdsfællesskab.

Alene i jern- og metalindustrien vil man de næste 10 år mangle 30.000 faglærte – og det vil medføre et væksttab på 26 milliarder.

 

Venstrefolk tænker kun til næste høst
Den helt store udfordring for Udkantsdanmark er hverken gødskningsbegrænsninger og kvælstofnormer for landbruget eller placeringen af statslige arbejdspladser. Det er manglen på faglært arbejdskraft til fremstillingsindustrien. Det er dén store fremtidsudfordring, der skal løses, hvis der igen skal være vækst og arbejdspladser uden for de store byer. Alligevel sidder regeringen på hænderne.

Mere end nogensinde kan det vise sig at være sandt, hvad man siger om venstrefolk: De tænker kun til næste høst.

 

Mads Havskov Hansen er redaktør på Netavisen Pio. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet