Psykisk syge skal ikke behandles efter ”farlighed”

Kommentar: Kommunernes Landsforening foreslår at sætte psykisk syge på særlige institutioner på baggrund af, hvor farlige de er for deres omgivelser. Men psykisk syge skal som alle andre behandles efter, hvor syge de er. Ellers er det ikke behandling, men beskyttet opbevaring.
I løbet af det seneste års tid har der været en række frygtelige eksempler på, at ansatte på kommunale bosteder for psykisk syge er blevet udsat for vold fra beboerne på de kommunale bosteder. Det har skabt et krav om handling fra kommunerne for at beskytte deres medarbejdere.

Efter lang tids tøven er kommunerne i dag kommet med et forslag til en løsning. Kommunernes Landsforening foreslår, at der i regionerne oprettes en særlig form for botilbud for ”farlige” psykisk syge. Det nye beskyttede botilbud skal drives af regionerne og være møntet på psykisk syge, der har en særlig fare for at udvise voldelig adfærd, og som er for syge til at være en del af et kommunalt botilbud.

Det er selvfølgelig positivt og bragende nødvendigt, at kommunen som arbejdsgiver begynder at tage ansvar for deres medarbejderes sikkerhed. Det er i sig selv grotesk, at det har taget kommunerne så lang tid at skride til handling for at sikre, at deres medarbejdere ikke kommer til skade af at gå på arbejde.

Mindre positivt er til gengæld kommunernes løsningsforslag – at lave et særligt tilbud for psykisk syge, hvor formålet er at isolere de psykisk syge, der med megen rette bliver opfattet som farlige og udadreagerende. Det skal blandt andet være muligt at foretage magtanvendelse, at flytte psykisk syge fra de kommunale botilbud og til de nye regionale tilbud.

Psykiske sygdomme skal behandles - ikke gemmes væk
Målet med psykiatriske behandlingstilbud må og skal være netop behandling. Vi ville jo aldrig acceptere et behandlingstilbud til mennesker med alle mulige andre former for sygdomme, hvis primære formål ikke var at behandle dem, men blot at opbevare dem. Formålet med behandling i vores sundhedssystem er ikke blot at opbevare folk – men at behandle dem.

Problemerne med vold mod ansatte er et udtryk på det, vi i forvejen godt ved: At det psykiatriske behandlingssystem er alt, alt for dårligt. For at sige det lige ud er det hullet som en si. Der mangler behandlingstilbud, og der er alt for få sengepladser på de psykiatriske hospitaler. På den måde er det fint at kigge på at udvide antallet af behandlingsmuligheder – men fokus må altså ikke som i KL’s forslag være ensidigt på at lukke folk inde, som man opfatter som farlige.

Det betyder, at alt for mange ender i forkerte tilbud. Og at alt for mange ender i de billige kommunale tilbud, fordi der ikke er plads på de psykiatriske hospitaler.

At bekæmpe volden mod ansatte på de kommunale botilbud er uløseligt forbundet med indsatsen for at forbedre det psykiatriske system – særligt at udvide de psykiatriske hospitaler. Løsningen er at udbygge et psykiatrisk system, der bliver bedre til at behandle folk for deres sygdomme. Ikke at lave opbevaringsanstalter for farlige psykisk syge.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce