3F-boss: Hæv dagpengene under coronakrisen

Forbundsformand Per Christensen vil have politikerne til at indføre et midlertidigt ‘coronatillæg’ til dagpengene.
Når man holder hånden under virksomhederne, så bør man også holde hånden de arbejdsløse.

Det mener forbundsformand i 3F, Per Christensen, der vil have politikerne til at indføre et 'coronatillæg' til dagpengene. Det skriver A4 Arbejdsliv.

“Jeg kan forstå, at der er en 100 procent kompensation til virksomheder, der har udfordringer. Jeg under virkelig virksomhederne den nødvendige krisehjælp, men jeg vil gerne påpege, at der også er andre i samfundet, der bliver ramt. Når man står i en situation, hvor man for at bruge finansministerens ord laver krigskirurgi og ikke skønhedskirurgi, bør man også kigge på, hvorvidt man kan kompensere ledige, så de kommer nogenlunde skadesfri igennem denne krise,” siger 3F-formanden til mediet.

Forhøjes satsen med en tredjedel, ender man på omkring 25.000 kroner

Landets største fagforbund foreslår, at det ekstra coronatillæg skal gøre dagpengene en tredjedel mere værd. Tillægget skal gælde for alle dagpengemodtagere - ikke kun dem, der er blevet fyret på grund af corona.

Ligesom muligheden for lønkompensation, som er aftalt ved trepartsaftalen, skal tiltaget vare i tre måneder.

Dagpengesatsen ligger i dag på cirka 19.000 kroner om måneden. Forhøjes satsen med en tredjedel, ender man på omkring 25.000 kroner. Det skriver A4 Arbejdsliv.

Dagpenge-uret er sat i stå

Der er allerede vedtaget tiltag, som skal hjælpe de danske dagpengemodtagere gennem coronakrisen.

Som en del af den hjælpepakke, som et enigt Folketing fremlagde torsdag i sidste uge, har man aftalt at sætte dagpenge-uret i stå, så ingen ledige bruger af deres dagpengeperiode i de kommende tre måneder.

Samme ret gives til syge, som har opbrugt deres ret til sygedagpenge

De mennesker, der lige nu står til at falde ud af dagpengesystemet, vil desuden få mulighed for at komme tilbage på dagpenge frem til den 9. juni 2020.

Samme ret gives til syge, som har opbrugt deres ret til sygedagpenge.


Mærkesag for fagbevægelsen

Ønsket om at få en højere dagpengesats er ikke en nyopstået tanke i fagbevægelsen  - det har været en mærkesag gennem mange år.

Fagbevægelsen har længe råbt højt for at få bremset den gradvise udhuling af dagpengene.

Siden midten af 90’erne har dagpengene tabt værdi

"Et trygt dagpengesystem er en forudsætning for det danske velfærdssystem. Derfor har vi brug for at stoppe udhulingen af dagpengene og genoprette trygheden for de danske lønmodtagere. Det er politikernes ansvar."

Sådan lød det fra Per Christensen, Kim Simonsen, Mona Striib, og Claus Jensen, der er forbundsformænd for henholdsvis 3F, HK, FOA og Dansk Metal i et fælles debatindlæg i Fyens Stiftstidende i januar.

Siden midten af 90’erne har dagpengene tabt værdi. Det har betydet, at den såkaldte kompensationsgrad - den procentdel af ens løn, som dagpengene kompenserer for  - gradvist er faldet.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce