3F: Dansk Industri giver tomme løfter til ufaglærte

3F og DI kæmper på fakta: ’Det holder ikke en meter, når Dansk Industri påstår, at ufaglærte ikke bliver ramt af beløbsgrænse’ lyder det fra 3F.
”Dansk Industri udsteder tomme løfter til landets ufaglærte om at ingen bliver ramt hvis beløbsgrænsen nedsættes,” siger fagforbundet 3F’s forbundssekretær, Søren Heisel, ifølge en pressemeddelelse fra 3F.

Udtalelsen falder i kølvandet på at underdirektør hos Dansk Industri, Steen Nielsen, torsdag udtalte, at feriepenge ikke må regnes med, hvis en person ansættes efter beløbsordningen.

Regeringen har foreslået, at beløbsgrænsen for hvad udenlandske lønmodtagere uden for EU skal tjene for at få adgang til det danske arbejdsmarked sænkes markant. Fra de nuværende 418.000 til 330.000 kroner. Det vil – mener både fagbevægelsen, Dansk Folkeparti og de røde partier Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten – i et hidtil uset omfang åbne op for løntrykkeri og social dumping i Danmark.

Den forsikring giver vi ikke meget for i 3F

”DI har længe turneret med påstanden om, at nedsættelse af beløbsgrænsen ikke kan ramme ufaglærte job. Den forsikring giver vi ikke meget for i 3F,” siger Søren Heisel.

Dansk Industri kalder skepsis for uberettiget

Dansk Industri mener, at 3F og også Arbejderbevægelsens Erhvervsråd med en ny rapport om konsekvenserne af en sænkning af beløbsgrænsen – spreder uberettiget frygt hos Danmarks ufaglærte. Ifølge Dansk Industri bliver de ufaglærte ikke berørt af en sænkning af beløbsgrænsen:

”Beregningerne fra 3F og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er desværre med til at skabe en uberettiget skepsis hos Danmarks ufaglærte. For intentionen med ændringen af beløbsgrænsen er både fra vores og regeringens side at give Danmarks virksomheder mulighed for at hente flere faglærte medarbejdere i udlandet. Og beløbsgrænsen på 330.000 kr. afspejler i høj grad det hensyn. Så jeg kan berolige Danmarks ufaglærte. Der kommer ikke flere ufaglærte medarbejdere ind i landet, hvis beløbsgrænsen sænkes, siger underdirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen, ifølge en pressemeddelelse.

Dansk Industris opfattelse baserer sig på den nuværende Ferielov, men den er på vej til at blive ændret afgørende – og det ændrer ifølge 3F på hele beregningsgrundlaget.

3F’s og også Arbejderbevægelsens Erhvervsråds beregninger baserer sig derimod på, hvordan regeringens udspil vil ramme i fremtiden

3F’s og også Arbejderbevægelsens Erhvervsråds beregninger baserer sig derimod på, hvordan regeringens udspil – ’Styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft’ - vil ramme i fremtiden.

3F: DIs udlægning holder ikke en meter

Ferieloven laves om fra 2020, så feriepenge kan udbetales i takt med de optjenes – allerede efter en måned. Ændringen har afgørende betydning for hvilke typer af jobs, der rammes af den foreslåede sænkning af beløbsgrænsen.

”Når DI ikke medregner feriepenge kigger de samtidig kun på dem, der er kommet ind på beløbsordningen i år ét. For dem, der fortsat er her i år 2, vil feriepengene indgå også med den nuværende ferielov. Endelig vil personer på beløbsordningen givet holde meget lidt ferie i det første år, de er her. Det taler også mod DI’s opgørelse,” understreger 3F's forbundssekretær, Søren Heisel.

Han bemærker, at når Finansministeriet i svar til Folketinget har analyseret beløbsordningen så er feriepenge netop en del af den opgjorte løn. Han er derfor uforstående for, at DI i sin opgørelse ser bort fra, at folk, der starter på denne ordning, ikke kun starter 1. januar og dermed følger ferie-optjeningsåret til punkt til prikke. Men de kan faktisk optjene ferie til afholdelse inden for 12 måneder.

”Men uanset hvilken regnemaskine, vi i 3F lægger ned over det her, så holder det simpelthen ikke en meter, når direktørerne fra Dansk Industri påstår, at det ikke vil ramme ufaglærte at nedsætte beløbsgrænsen. For det vil det,” siger Søren Heisel.

Erhvervsråd: Ufaglærte rammes i stort omfang

”Hverken lagerarbejderen, receptionisten eller rengøringsassistenten behøver at frygte noget, hvis beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft sænkes til 330.000 kr., som regeringen foreslår for udvalgte lande i sit udspil om international rekruttering. 3F og en ny analyse fra AE fremfører det modsatte – men deres beregninger er vildledende,” hedder det i pressemeddelelsen fra Dansk Industri.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fastholder man, at Dansk Industri er helt og aldeles forkert på den.

Ved at åbne for sluserne til udlandet vil den nye beløbsgrænse potentielt åbne for social dumping og løntrykkeri på meget store dele af det danske arbejdsmarked.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger i ny rapport på, at der er cirka 380.000 fuldtidsbeskæftigede, som har en indkomst mellem 330.000 kr. og 418.000 kr. på det danske arbejdsmarked. I brancher som bl.a. rengøring, restaurationer samt sundhed og socialvæsen er det omkring hver tredje fuldtidsbeskæftigede, der har en lønindkomst i dette interval.

Hele 70 procent af de ufaglærte og 85 procent af de faglærte lønmodtagere har en årsløn, der er højere end den foreslåede lavere beløbsgrænse på 330.000 kroner.

De pågældende kan derfor risikere at skulle konkurrere med tilflyttende arbejdere fra de tredjelande, som regeringen vil hente arbejdere fra, konkluderer Arbejderbevægelsen Erhvervsråd i rapporten ”Beløbsordning: 85 pct. af de faglærte tjener mere end forslaget til ny beløbsgrænse” fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce