Annonce

3F og A-kasser raser: Arbejdsgivere vil blot have billig arbejdskraft

Det tenderer hykleri, når arbejdsgivere bruger rekrutteringsproblemer som anledning til at kræve mere udenlandsk arbejdskraft, siger fagforening
Det er tæt på hykleri og et slet skjult ønske om adgang til billig arbejdskraft, når arbejdsgiverne advarer om mangel på arbejdskraft og kræver lettere adgang for udlændinge, lyder det fra formanden for landets største fagforening 3F, Per Christensen, til Finans.

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet afblæser, ifølge 3F-formand Per Christensen, manglen på arbejdskraft.

”Arbejdsgiverne kører en kampagne for tiden, hvor de fremstiller det, som om samfundet nærmest kun kan hænge sammen, hvis vi begynder at importere arbejdskraft. Enten er det uvidenhed, eller også er det et ønske om billig arbejdskraft, og jeg tror ikke, at arbejdsgiverne er uvidende,” siger Per Christensen til Finans.

Tallene fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kun 1,3 pct. af de virksomheder, som i ministeriets seneste rekrutteringsanalyse fra kort før jul angiver at have søgt forgæves efter medarbejdere, har spurgt hos det lokale jobcenter, i den relevante a-kasse og hos den relevante fagforening.

”Det tenderer til hykleri,” siger Per Christensen.

En billig løsning på et selvskabt problem
3F-formanden får opbakning fra Verner Sand Kirk, der er direktør i brancheorganisationen Danske A-kasser og folketingskandidat for Socialdemokratiet.

”Rituelt bruger arbejdsgiverorganisationerne Beskæftigelsesministeriets rekrutteringsundersøgelser som afsæt for krav om øget adgang til at importere udenlandsk arbejdskraft,” skriver Verner Sand Kirk på Facebook.

”Men hvad er sandheden om de 20.000 tilfælde, som man ud fra en stikprøveundersøgelse har regnet sig frem til, at der i efteråret 2017 var rekrutteringsproblemer?

For det første er det faktisk et meget lavt tal set i forhold til, at ca. 700.000 danskere skifter job hvert år. Virkeligheden er, at Danmark har et af verdens mest dynamiske arbejdsmarkeder og -fleksible arbejdsstyrke.

For det andet er det alt for sjældent, at de pågældende arbejdsgivere har forsøgt at få hjælp til formidling fra jobcenter, fagforening eller a-kasse.”

Verner Sand Kirk medgiver dog, at der i nogle sektorer på det danske arbejdsmarked er ved at opstå mangel på arbejdskraft, men at dette problem i høj grad skyldes virksomhedernes manglende lyst eller vilje til at tage lærlinge.

”For sagen er jo, at der i årevis har været stor mangel på praktikpladser til lærlinge. Det har ikke skortet på gode hensigtserklæringer om dette, men i stedet for at løse lære-praktikpladsproblemet, har alt for mange satset på den lette og billige vej, nemlig import af udenlandsk arbejdskraft,” skriver han.

Regeringen vil have flere udlændinge
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har bebudet, at regeringen i foråret kommer med forslag om at lempe adgangen for udenlandsk arbejdskraft.

Troels Lund Poulsen meldte kort før jul ud, at regeringen overvejer at gøre tre ting. Dels vil den gøre det nemmere for udlændinge uden for EU at komme til Danmark, ligesom at regeringen vil gøre en større indsats for at få nyuddannede sydeuropæere til at tage arbejde i Danmark og endelig vil regeringen forsøge at fastholde udlændinge, der har studeret i Danmark, på det danske arbejdsmarked.

Særligt det første får regeringen nok svært ved at komme igennem med, for både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er imod.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet