Annonce

3F om østeuropæiske arbejdstal: ”Yderst mistænkeligt”

Østeuropæere i Danmark arbejder ifølge officielle tal mindre end vesteuropæere. Men 3F frygter, at tallene ikke afspejler virkeligheden.
Østeuropæere er en stor gevinst for det danske arbejdsmarked. De tager de job, som danskerne ikke gider have, de knokler mange timer uden at brokke sig og er sjældent syge. Sådan har det gennem flere år lydt fra arbejdsgivere som forklaring på, at der ansættes østeuropæisk arbejdskraft, selvom der stadig er ledige danske hænder til rådighed på arbejdsmarkedet.

Men faktisk arbejder østeuropæere på det danske arbejdsmarked i gennemsnit mindre end vesteuropæere, viser en undersøgelse fra AE-Rådet. Hvert fald hvis man skal tro de officielle indberetninger fra arbejdsgiverne for, hvor mange timer, deres medarbejdere har arbejdet.

AE-Rådets analyse viser, at østeuropæere i gennemsnit arbejder 31 timer om ugen til en gennemsnitsløn på 21.300 kroner om måneden, mens vesteuropæere i gennemsnit arbejder 32 timer om ugen til en gennemsnitsløn på 48.700 kroner.

Fagforeninger frygter fusk
Der er stor forskel på hvor meget de forskellige nationaliteter arbejder. Eksempelvis ligger bulgarere med kun 25 arbejdstimer om ugen, polakker lidt over gennemsnittet med 32 timer mens ukrainere ligger i toppen med 37 timer om ugen. Langt størstedelen er beskæftiget inden for brancher som landbrug, skovbrug og fiskeri, handel og transport samt erhvervsservice.

Men hos fagforbundet 3F frygter forbundssekretær Henning Overgaard, at tallene ikke tegner et retvisende billede af virkeligheden. ”Min mistanke er, at de reelt arbejder mere, end det fremgår af tallene.”, udtaler han til Ugebrevet A4.

Han bakkes op af Malerforbundets formand Kresten Vendelboe: ”Mit klare indtryk er, at der er forskel på, hvad man indberetter, og hvad der rent faktisk foregår. Der er naturligvis ikke nogle, der kommer herop fra Østeuropa for at arbejde 25 timer om ugen (…) Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det hele bunder i, at der bliver manipuleret med timetallene.”

Hos Dansk Arbejdsgiverforening advarer chefkonsulent Jens Troldborg dog mod at hoppe til konklusionen om, at der er snyd med i spillet: ”Ved kontrolbesøg finder man ikke særligt mange eksempler på snyd, så det er alt for voldsomt at drage den konklusion. Hvis der er snyd på området, og folk har en viden om det, så skal det indrapporteres til myndighederne.”

Han forklarer, at den lave gennemsnitlige arbejdstid kan skyldes, at mange østeuropæerne kun arbejder i Danmark i 3 ud 4 uger, og derfor vil deres gennemsnitlige ugentlige arbejdstid se lavere ud.

 


Flere artikler om emnet