3F siger ja til fusion

Landets største fagforbund har fået en række ønsker opfyldt og støtter nu op om fusionen af LO og FTF
Med stemmerne 81-1 har landets største fagforbund 3F besluttet sig for alligevel at sige ja til den fusion mellem LO og FTF, som de to hovedorganisationer fredag holder ekstraordinære kongresser for at tage stilling til.

Det er lidt af en kovending. Tidligere på året havde samme hovedbestyrelse i 3F ellers enstemmigt stemt nej til fusionen, men efter at forbundet har fået kæmpet en række indrømmelser igennem, blandt andet i forhold til så det lokale arbejde, det politiske idegrundlag samt støtten til en række af arbejderbevægelsens organisationer, vender man nu tommelfingeren opad til projektet.

”Først og fremmest har vi sikret, at den nye organisation kommer til at arbejde ud fra fagbevægelsens historiske værdigrundlag. Kampen for retfærdighed, lighed og fællesskaber bliver det værdimæssige grundlag. Det er utrolig vigtigt for fagbevægelsens fremtid,” siger 3F-formand Per Christensen til Netavisen Pio og uddyber:

”Vores kampe for lighed, velfærd og gode forhold på arbejdsmarkedet kan ikke vindes fra et pænt kontor i København. Derfor har vi sørget for, at fagbevægelsen fortsat vil kæmpe sine kampe lokalt over hele landet.”

Skal kæmpe for velfærd
Ifølge 3F-formanden, så skal den nye hovedorganisation fremover spille en aktiv rolle i det lokalpolitiske arbejde, og for eksempel bekæmpe social dumping og arbejde for at styrke den lokale velfærd.

”Det lokale arbejde bliver nu, på grund af vores krav, en hovednerve i den nye organisations arbejde. Og det er afgørende i forhold til kampen mod for eksempel social dumping og det at sikre den lokale velfærd, hvor vi jo har oplevet store besparelser. Det handler for eksempel om gode skoler og ordentlig børnepasning til vores medlemmer.”

Med 3Fs kovending er der ikke længere tvivl om udfaldet af afstemningen blandt de 400 delegerede på LO-kongressen, hvor 3F sidder på 105. To tredjedele af de delegerede skal stemme ja for, at fusionen med FTF bliver til noget og det er nu kun to-tre små forbund som er imod.

Kolleger glæder sig over 3F-vending
Beslutningen i 3F bliver mødt med glæde i andre af de store fagforbund, som hele tiden har bakket op om fusionen.

“Det er utrolig glædeligt, at der er stor opbakning til en fælles hovedorganisation. Jeg glæder mig meget til at arbejde sammen - også med FTF,” lyder det i en kort kommentar fra Dansk Metals formand Claus Jensen.

Han bakkes op af Kim Simonsen, der er formand for HK.

”Det er meget glædeligt, at vi nu kan gå ind i det her sammen,” lyder hans korte vurdering.

Dermed er der også mest spænding om udfaldet af FTFs kongres, hvor afstemningen forventes at blive tættere, fordi blandt andet Finansforbundet og en række mindre forbund på sundhedsområdet er imod, men også her forventes det, at der bliver sagt ja til fusionen.

Hvis LO og FTF begge stemmer ja til fusionen, så vil den nye hovedorganisation blive stiftet på en generalforsamling fredag kl. 14.30 og den nye organisation vil officielt begynde sit arbejde fra 1. januar 2019.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce