Annonce

3F vinder vigtig sejr i Arbejdsretten

Hvis din arbejdsplads skifter ejer, har du nu bedre mulighed for at fortsætte under samme løn- og arbejdsforhold. Det har 3F sikret efter en principiel sejr i Arbejdsretten.
Hvis du skal skifte arbejdsgiver – for eksempel på grund af udlicitering, er der godt nyt. 3F har nemlig netop vundet en principiel sag i Arbejdsretten, så det nu er sværere for arbejdsgiverne at snige sig uden om lov om virksomhedsoverdragelse, der skal beskytte lønmodtagerne, når deres arbejdsplads skifter ejer.

Lov om virksomhedsoverdragelse siger kort fortalt, at hvis en virksomhed skifter ejer, har medarbejderne ret til at fortsætte på samme vilkår, de hidtil har haft. Det har for eksempel betydning for anciennitet, optjent ferie og opsigelsesvarsel, og det betyder, at den nye ejer skal respektere den overenskomst, medarbejderne hidtil har været ansat under.

Men tidligere var det sådan, at selvom medarbejderne fortsatte i den samme funktion, kunne den nye arbejdsgiver undgå at være omfattet af lov om virksomhedsoverdragelse ved at ansætte lige under halvdelen af de gamle medarbejdere og fyre resten. Den fidus betød for eksempel, at skraldemændene i Guldborgsund Kommune blev tvunget 5000 kroner ned i løn om måneden, da kommunen privatiserede skraldehåndteringen.

Men man kan ikke længere omgå loven ved at ansætte lige under halvdelen af medarbejderne. Det er udfaldet af en nyligt afsagt dom i Arbejdsretten, som 3F har ført for to rengøringsmedarbejdere hos en underleverandør til Metro Service i København.

I den konkrete sag havde rengøringsfirmaet Alliance Plus overtaget arbejdet for en underleverandør og overtaget 26 ud af cirka 55 medarbejdere. Dermed havde Alliance Plus ansat under halvdelen og mente således ikke, at medarbejderne var berettigede til de forhold, de tidligere havde haft.

Men den går ikke, var svaret fra Arbejdsretten. Man kan nemlig ikke snige sig uden om loven ved at ansætte lige under 50 % af medarbejderne. I stedet skal man lave en samlet vurdering, hvor man blandt andet skal se på, om medarbejderne fortsætter med at løse samme arbejdsopgaver som hidtil.

Dommen er et vigtigt rygstød for lønmodtagere i brancher, der tit skifter arbejdsgivere – for eksempel i restaurations- og rengøringsbrancherne. Men også for de mange kommunale medarbejdere, der har oplevet, at deres arbejde er blevet udliciteret – især, når den nye arbejdsgiver ikke har overenskomst.

Advokat for 3F, Peter Nisbeth siger, at dommen er principiel, fordi lov om virksomhedsoverdragelse finder anvendelse, selvom under halvdelen af medarbejderne følger med over i den nye virksomhed.

Hos 3F er man selvsagt meget begejstrede for sejren i arbejdsretten.
” Arbejdsgiverne har alt for længe kunnet spekulere i at omgå virksomhedsoverdragelsen ved kun at ansætte for eksempel 49 procent af medarbejderne og samtidig ansætte helt nye medarbejdere. Vi har set eksempler på medarbejdere, der har været ansat i årevis, blive stillet som helt nyansatte”, siger Marianne Henriksen, der er forhandlingssekretær hos 3F Privat Service.

Rettelse: I den første udgave af artiklen skrev vi, at den dømte virksomhed var en underleverandør til Metroselskabet. Det er ikke korrekt; de var en underleverandør til Metro Service, der står for driften af metroen. Vi beklager mange gange.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet