3F’s skræmmebilleder skader kampen mod social dumping

3F risikerer at skræmme udenlandske arbejdere væk, når de taler negativt om dem. Vi har brug for organiserede udenlandske kolleger under opsvinget.
Forleden var jeg inde på Fagbladet 3F’s hjemmeside. Dér kan man finde en menu, der hedder ”social dumping”. Den første artikel, jeg fandt, havde overskriften ”Østarbejdere tager 3F-job i tusindvis”. Af artiklen fremgår det, at inden for det seneste år har 121.000 østarbejdere arbejdet i Danmark. Det er en stigning på 10 procent i forhold til året før.

Når man læser artiklen, får man den opfattelse, at når der kommer udenlandsk arbejdskraft til Danmark, så betyder det automatisk, at en dansker bliver arbejdsløs, og lønnen presses ned. Men er det nu også tilfældet? Hvis man laver en simpel søgning på internettet, kan man lynhurtigt finde diverse artikler, der beskriver, at der er eller bliver mangel på arbejdskraft.

Hos Coop har man oplevet en katastrofal mangel på nye slagtere.

MHI Vestas i Nakskov skulle ansætte 200 nye folk til deres fabrik, men med cirka 150 ledige i den lokale a-kasse kan dette ikke umiddelbart lad sig gøre. Akut mangel på lastbilchauffører truer transportbranchen, viste beregninger fra Dansk Industri og Danmarks Statistik tidligere i år. 3F Transport har erklæret sig enig og kræver handling. 22 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen mener, at der er så stor mangel på arbejdskraft, at det begrænser deres produktion, og de må sige nej til ordrer. Hos Coop har man oplevet en katastrofal mangel på nye slagtere. Kun 40 slagterelever startede i praktik sidste sommer, men alene tre af de største supermarkedskoncerner i Danmark havde brug for mindst 160.

Udenlandsk arbejdskraft er ikke altid lig med social dumping
Vi skal naturligvis opkvalificere og omskole alt det, vi kan. Men virkeligheden er, at vi på nuværende tidspunkt har brug for udenlandsk arbejdskraft, for at hjulene kan køre rundt. Derfor synes jeg også, det er uheldigt, at 3F får det til at fremstå som om, at udenlandsk arbejdskraft stjæler danske arbejdspladser, og det som udgangspunkt er social dumping. Rigtig mange lønmodtagere med en udenlandsk baggrund arbejder jo under danske løn- og arbejdsvilkår, som de bør.

Virkeligheden er, at vi på nuværende tidspunkt har brug for udenlandsk arbejdskraft, for at hjulene kan køre rundt.

I stedet for at opstille skræmmebilleder i en tid, hvor vi rent faktisk har brug for udenlandske kollegaer, kunne 3F vælge en anden tilgang. En tilgang, de heldigvis ofte har valgt. Nemlig at organisere de udenlandske kollegaer, så vi er sikre på, at de får den løn, de skal. Man kan jo spørge den udenlandske arbejder, der kommer til Danmark, om han eller hun har lyst til at melde sig ind i en fagforening, der omtaler ham eller hende som en, der stjæler job fra andre eller som en, der snyder samfundet?

Udenlandske kollegaer skal organiseres, ikke skræmmes væk!
Det siger sig selv, at skræmmebilleder og populistiske smædekampagner ikke får den polske eller rumænske kollega til at melde sig ind i fagforeningen. Brug dog pengene og energien på at få overbevist dem om, at de skal melde sig ind i fagforeningen, og lad os minde hinanden om, at det er arbejdsgiverne, der hyrer underbetalt arbejdskraft, der er problemet.

Skræmmebilleder og populistiske smædekampagner ikke får den polske eller rumænske kollega til at melde sig ind i fagforeningen

Vil man social dumping til livs, er det den bedste måde at gøre det på: Få organiseret de udenlandske arbejdere, og få tegnet overenskomst med de virksomheder, der ikke har. Sådan har den danske model fungeret i 100 år. Lad os glæde os over alle de tusindvis af arbejdspladser, der bliver skabt i dagens Danmark, og når vi mangler arbejdskraft og må hyre udenlandske kollegaer, er det ikke som udgangspunkt lig med social dumping.

 

Kasper Palm er faglig sekretær i Dansk Metal.

‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, om de emner der sætter dagsordenen i arbejderbevægelsen. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

 

 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forbundssekretær i Dansk Metal


placeholder

Annonce