442 danskere smittet med corona og Harvey Weinstein skal i fængsel

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Alt står lige nu i coronaens tegn - således også denne Aktuelt fra Netavisen Pio.

Vi starter på Christiansborg, hvor et flertal nu kræver, at Mette Frederiksen gør anbefalingen mod forsamlinger med mere end 1.000 deltagere til et decideret forbud.

Vi bevæger os videre til fagforbundet FOA, som har aflyst alle arrangementer pga. smittefare.

Og så giver vi dig en update på det aktuelle antal smittede.
 

Flertal kræver forbud mod forsamlinger

Et flertal bestående af blå partier og De Radikale vil have regeringen til at lave et påbud mod forsamlinger med mere end 1.000 deltager.

Indtil videre har der blot været tale om en anbefaling.

Men en anbefaling er slet ikke nok, hvis du spørger Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, De Konservative og De Radikale.

“Vi kan ikke tillade os over for arrangører at stille dem i en situation, hvor de – uden at have en medicinsk baggrund - skal træffe afgørelse om afholdelse af et arrangement,” siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

Hvis regeringen gør det til et påbud, vil arrangørerne kunne få erstatning for deres tab.

Ifølge Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen, er regeringen dog allerede igang med at få et påbud på plads.

"Partierne sparker en åben dør ind. Mette Frederiksen bebudede allerede i går, at der vil blive gennemført en hastelovgivning, hvis vi kan få opbakning til det," siger han.

Læs mere om kravet her.

 

442 er smittet med coronavirus i Danmark

Antallet af coronasmittede siger. Nu er skrivende stund 442 personer, som er konstateret smittet med coronavirus i Danmark.
Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed onsdag.

Det er en stigning fra 262 tirsdag.

Ud over de smittede er 1.231 i karantæne, fordi de har været tæt på en person, der har sygdommen. Der er ikke registreret nogen dødsfald herhjemme.

Det reelle antal smittede kan dog være højere, fortæller Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen, på et pressemøde onsdag: 

“Vi kender ikke til alle smittede. Der vil være et mørketal, men vi har godt styr på det,” siger hun.

Her kan du kan holde dig opdateret omkring myndighedernes aktuelle anbefalinger og rejsevejledninger.

På DR opdaterer de løbende om smitten her.

 

FOA aflyser alle arrangementer

FOA aflyser nu alle kurser, konferencer og arrangementer som følge af det aktuelle corona-udbrud.

"Et stort flertal af vores medlemmer er ansat i sundheds- og ældresektoren, og naturligvis er der smitterisiko ved kurser, møder og arrangementer. Derfor aflyser vi alt fra i dag, og indtil situationen er normal igen," siger forbundsformand Mona Striib.

placeholder

Aflysningerne berører hundredvis af arrangementer i FOA. Både centralt og lokalt. I FOAs 38 afdelinger er det for eksempel højsæson for generalforsamlinger, men de udsættes nu på ubestemt tid på grund af force majeure.

"Det er vigtigt, at vi tager situationen dybt alvorligt. Det er ikke længere kun rejseaktivitet i rød og orange zone, der bringer smitten videre, men også vores færdsel og samvær herhjemme. Nu skal vi skal gøre alt det, vi kan, for at minimere smittespredningen," siger Mona Striib i en pressemeddelelse.

 

Harvey Weinstein dømmes til 23 år i fængsel for seksuelle overgreb 

Onsdag er der faldet endelig dom over den tidligere filmproducer Harvey Weinstein. Han dømmes til fængsel i 23 år. Det skriver Sky News og en række andre medier.

placeholder

Skandalen begyndte først at rulle i oktober 2017, hvor en række artikler i The Times og The New Yorker afdækkede overgreb i underholdningsbranchen. Afdækningen affødte den globale #MeToo-bevægelsen.

Harvey Weinstein blev dømt for et seksuelt overgreb på sin tidligere assistent Mimi Haley i 2006, samt voldtægt af skuespilleren Jessica Mann i 2013.

Han blev kendt skyldig i to ud af fem anklagepunkter.

 

Komiker forlader Alternativet

Den kendte komiker Anders Stjernholm har meldt sig ud af Alternativet med henvisning til den politiske leder Josephine Fock.

Anders Stjernholm sad midlertidigt i Folketinget for partiet fra november 2017 til marts 2018. I perioden var han stedfortræder for daværende partifælle Ulla Sandbæk.

“Josephines gode intentioner til trods nærer jeg ikke tillid til, at hun er blevet mærkbart bedre til at lytte, samarbejde og lede. Et indtryk jeg nu har fået bekræftet fra for mange uafhængige kilder,” skriver Anders Stjernholm på Facebook.  

Anders Stjernholm indleder sit opslag med at referere til, at Fock tidligere har fortalt ham, at han var fundamentalist.

placeholder


Læs hele historien på DR Nyheder.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce