I 2018 vandt hun Læsernes bogpris for sin hjerteskærende og meget modige debut ”Dødevaskeren”, og blev samtidig tildelt Årets Victor fra Ekstra Bladet. Med hendes seneste udgivelse er Sara Omar tilbage med endnu en stærk roman, nemlig ”Skyggedanseren”, fra tidligere på måneden.
Romanen handler om pigen Frmesk, kendt fra debuten. En ung kvinde, der ensomt, men utrætteligt kæmper sig ud af sin traumatiske opvækst, og hvordan hun samtidig finder frihed i et nyt liv langt mod nord.
Om Sara Omars prosa er fuldkommen overbevisende, kan man have delte meninger om. Hvad der derimod er meget vanskeligt at betvivle er, at ”Skyggedanseren” er en knivskarp fortælling om et kurdisk landsbysamfund og en helt og aldeles uacceptabel måde at praktisere islam, hvor kvinder og små piger brutalt voldtages, udnyttes og måske sågar også dræbes i profetens navn.
Skyggedanseren er et vigtigt litterært bidrag til ligestillingen i Danmark
”Skyggedanseren ”er et vigtigt litterært bidrag til ligestillingen i Danmark - og for den sags skyld også i resten af verden. Ganske enkelt. Er man således nysgerrig på den feministiske litteratur, vi oplever i disse år, bør klart man stikke ned til boghandleren efter lige netop det her værk.
Sara Omar: ”Skyggedanseren”. 416 sider. Politikens Forlag. 2019.
Hvad stiller vi som samfund op med social dumping? Og hvordan sikre vi, at vi også i fremtiden kan forsørge sin familie ved at arbejde som bygningsarbejdere i Danmark? Er det spørgsmål, man sommetider stiller sig selv, er det med at få skrevet den tredje bog, ”Støv & drømme”, fra Jakob Mathiassen på ønskesedlen.
Bogen, der udkom den 1. maj, lægger ud med en faglig blokade på byggepladsen ved Den kongelige Mønt, hvor konflikten mellem de danske bygningsarbejdere, der blokerer pladsen, og de polske bygningsarbejdere inde på pladsen, har nået bunden. Episoden bliver imidlertid et vendepunkt, der får Jakob Mathiassen til at drømme om en stærk arbejderbevægelse, der ved kommende blokader vil være lige så global som de problemer, de er oppe imod.
Den københavnske betonarbejder giver også i sin tredje bog stemme til solidarisk ordentlighed
Ligesom hans to andre udgivelser, ”Beton – historier fra skurvognen” og ”Kamppladser”, giver den københavnske betonarbejder og forfatter således også i sin tredje bog stemme til solidarisk ordentlighed og fælles fodslag, hvad der stilistisk i øvrigt leder tankerne hen på den nu lidt glemte Nils Nilsson.
Jakob Mathiassen: ”Støv og drømme.” 142 sider. Solidaritet. 2019
Er det nemt at være Sally? Nej, ikke just. Heller i den seneste bog i den populære billedbogsserie, hvor hendes møgpinlige far er ligeså fjollet og upædagogisk som altid. I den femte bog fra makkerparret Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen tager lillebror Eddie, mor og far den her gang på ferie med All Inclusive.
Her forsøger far at bilde Sally ind, at voksne ikke behøver bruge solcreme. At pomfritter og ketchup fra buffeten jo også tæller som grøntsager. Og at han faktisk løb han hele vejen til Italien, da han var dreng, fordi der ikke fandtes flyvemaskiner dengang. Men er det rigtigt?
“Sallys fars fede ferie” er en sjov bog for store og små. Samtidig fungerer den både til højtlæsning og som billedbog. Og ikke uden grund. For med sin charme og dybde rammer fortællingen ligesom sine forgængere plet med genkendelige scener fra danskernes hverdag.
Med sin charme og dybde rammer fortællingen plet med genkendelige scener fra danskernes hverdag
Må børnebøger gerne være fulde af spas og måske også lidt upolitiske, ja, så er der grund til man lader den seneste fortælling om Sallys far glide ind under juletræet.
Thomas Brunstrøm: “Sallys far fede ferie.” 40 sider. Carlsen. 2019.
Man finder vel efterhånden en lille håndfuld biografier på markedet om Danmarks nye statsminister. Er man imidlertid mest politiske fortællinger fremfor personlige ditto, så er Thomas Larsens “Mette Frederiksen - Et politisk portræt”, der udkom blot et par måneder forud for det forgangne folketingsvalg, et ganske godt bud.
I bogen gælder det nemlig ikke så meget det dybdegående og personlige portræt. Men derimod, ja, som titlen siger, et politisk portræt. Med andre ord stiller Thomas Larsen skarpt på den politiske udvikling, som Socialdemokratiet har undergået siden Mette Fredriksen blev formand i 2015.
Historien om den determinerede og kompetente leder detaljeret og hendes værdier
Vekslende mellem biograf og interview fortæller forfatteren, der til daglig er politisk kommentator hos Berlingske, historien om den determinerede og kompetente leder detaljeret og hendes værdier. Om tillid, integration og social ulighed. Om udviklingen fra venstrefløjsikon til allieret med Dansk Folkeparti, og hvordan et samfund er bedst, hvis det både er frit og trygt.
Thomas Larsen: ”Mette Frederiksen – Et politisk portræt”. 317 sider. Gyldendal. 2019.
Sandsynligvis kom det bag på det fleste, da forlaget Gyldendal pludselig en sen torsdag aften i november meddelte at digter Yahya Hassan var tilbage. Dagen derpå fik man syn for sagen. Og sikke et syn.
Med sit digteriske delirium fra sygesengen i Skejby har den aarhusianske enfant terrible udgivet en håndslående digtsamling, som bevarer sin poetiske styrke fra ”Yahya Hassan” i 2013. Med referencer til alt fra rap til Rimbaud. Med hug til janteloven og grundloven. Med liderlige digte i en følelseskold tid. Og ikke mindst fortællingen om Yahya Hassan, der siden sit litterære gennembrud, er blevet fortalt af alle andre end ham selv.
Han tvinger os igen-igen qua sin personlige fortælling til se vores egen leverpostejsagtige hverdag i øjnene
Hvad der er så fantastisk lige ved Yahya Hassan, er ikke bare, at han viser at poesi er for os alle. Samtidig tvinger han os igen-igen qua sin personlige fortælling til se vores egen leverpostejsagtige hverdag i øjnene. Og hvor gør han lige netop det fremragende.
Yahya Hassan: ”Yahya Hassan 2.” 113 sider. Gyldendal. 2019