Annonce

5 stærke bogtips: Hele verden rundt fra hængekøjen

Her er fem gode bøger, der sendte mig ud og opleve verden
Sommertid er læsetid. En god bog, en behagelig liggestol, en kølig drink – og så vender siderne næsten sig selv.

I år har de mange af os holdt sommerferie i Danmark, men vi trænger jo alligevel til input fra resten af verden.

Så er det jo godt, at vi kan opleve fjerne horisonter, møde nye mennesker og andre tider bare ved at åbne en bog og sætte os godt til rette.

Her er fem gode bøger, der i sommer sendte mig ud og opleve verden – fra min egen hængekøje.

 

Finsk epos om borgerkrig, brølende tyvere og ungdommens livsvilje

I det 20. århundrede oplevede Finland borgerkrig, selvstændighed, to verdenskrige og et brutalt overfald fra den sovjetiske nabo. I Der hvor vi gik engang tager den fremragende finske forfatter Westö os med i et epos, der følger en stribe unge mennesker fra Helsingfors igennem de dramatiske år.

De unge mennesker tager del i hele den finske historie: fra de fattige lejekaserne hvor tuberkulosen var epidemisk og sulten gnavende til de velstilledes overdådige livsstil. Fra krigens vold til de traumer, det efterlod hos overleverne.

Det handler om brutale livsvilkår for de fattige, om rød og hvid terror, fattigdom og afmagt. Men også om livsglæde, drømme og at bygge et nyt samfund op.

Kjell Westö: Der hvor vi gik engang. 698 sider, Batzer & co


Islandsk prismodtager om at finde sig selv

Jonas ønsker at gøre en ende på det hele. En barsk skilsmisse har frataget ham lysten til livet, og derfor rejser han væk.

Han bliver den første turist i et unavngivet land, hvor borgerkrigen lige er slut. Her vil han bore en krog i loftet på sit hotelværelse, så han kan få fred til at tage livet af sig selv.

Hotellet er dog i en sørgelig forfatning, byen og dens mennesker er præget af krigens rædsler, og da han jo har taget boremaskinen med hjemmefra, bliver han overtalt til at give en hånd med. Bare lige en dags tid. Og en til. Og…

Ar er en helt utrolig smuk roman, der velfortjent vandt Nordisk Råds Litteraturpris. Den er ikke lang, men den bliver længe hos sin læser.

Auður Ava Ólafsdóttir, Ar, Batzer og Co, 252 sider


Italiens glemte børn

Napoli lige efter anden verdenskrig er ludfattigt. Derfor organiseres børnetog nordpå, hvor fattige børn fra syditalien bor en hel vinter hos en familie i Norditalien og får rigelig mad, varmt tøj og skolegang.

Den 7- årige Amerigo kommer på sådan et børnetog til Modena, men det er svært at få lov til at snuse til alt det gode, og så bagefter at skulle tilbage til det tilbagestående syd...

Drengen fra Napoli er en rørende roman, der fortæller en svær historie uden at pege fingre.

Børnetogene var udtænkt i allerbedste mening. Mange børn fik store oplevelser (og mad og tøj, som de helt banalt manglende), men for nogen var det som at vågne op i baronens seng i Modena den ene dag for derefter at blive sendt tilbage den næste…

Viola Ardone: Drengen fra Napoli. 278 sider, Cicero

 


Drømmen om Amerika

Mere end 300.000 danskere udvandrede til USA i jagten på jord, arbejde, frihed og muligheder i den nye verden. Velankommet i Amerika begyndte kampen for at finde sin plads i alt det nye og dermed også udvandrerens dilemma. Hvor meget skal man holde fast i sine egne traditioner, sin egen kirke og sit eget sprog – og hvor meget skal man tilpasse sig det nye land?

Danske amerikanere er en del af Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier og fortæller om denne kulturkamp mellem det danske og det amerikanske, og hvordan danskerne fandt sig tilrette og gjorde det fremmede til hjem.

Her er meget faktaguf for historienørder, og hvis man i øvrigt skulle gå rundt og tro, at de danske indvandrere var specielt tolerante over for indianere eller sorte, så bliver den myte også lige punkteret.

Jørn Brøndal: Danske amerikanere. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag.

 

Jugoslavien-Danmark tur/retur

Gæstearbejderne kom til Danmark i stor stil i slutning af 60erne og begyndelsen af 70erne. Jovan er en af dem, men i virkeligheden drømmer han om Amerika og København er bare et skridt på vejen. Sådan gik det ikke, for i stedet gifter han sig med danske Annette, får børn, bil og hus i forstæderne.

Det du ikke vil vide handler om Jovan og hans familie, fortalt af hans datter Birgithe Kosovic. Familien er på overfladen en familie som alle andre, men når døren er lukket kommer uhyrerne frem. Vreden, frustrationerne og alt det, du ikke vil vide, men som du alligevel bliver nødt til at få svaret på.

Det er historien om Jugoslavien og om anden verdenskrig, der trækker spor årtier efter at den er afsluttet. Men det er også et tidsbillede af Danmark fra 1970erne og frem til i dag.

Birgithe Kosovic: Det du ikke vil vide. 370 sider, Politikens Forlag.

 

 


Flere artikler om emnet