5 ting, du skal være opmærksom på til S-kongressen

Hvad skal du holde særligt øje med, når op mod 1000 socialdemokrater samles til kongres i Aalborg lørdag? Få overblikket som optakt til weekenden
Lørdag formiddag rejser socialdemokratiske partimedlemmer fra hele Danmark til Nordens Paris, Aalborg, for at samles til den sidste kongres inden både et kommende folketingsvalg og Europa-Parlamentsvalget. Kongressen står især i EU’s tegn, men også indenrigspolitiske markeringer fra især partiformand Mette Frederiksen forventes at fylde både talerstolen og mediefladen fra Aalborg Kongres- og Kulturcenter. Netavisen Pio guider dig igennem de fem vigtigste punkter på dagsordenen i weekenden.

  1. Hvad fylder i Mette Frederiksens beretning?

Det er formandens store tale til kongressen – den politiske beretning – som tidsmæssigt fylder mest på kongressen. Mette Frederiksen går på talerstolen umiddelbart efter åbningen af kongressen lørdag kl. 12, og herefter er der ifølge programmet ”dialog med formanden” resten af eftermiddagen, hvor de delegerede kan holde korte indlæg og stille spørgsmål – kun afbrudt af hilsner fra DSU’s formand Frederik Vad Nielsen, LO-formand Lizette Risgaard, gruppeformand Henrik Sass Larsen og Holbæks nye borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen.

Vil Mette Frederiksen overhovedet forholde sig til hele bogstavlegen om, hvem der peger på hvilke statsministerkandidater?

Mette Frederiksens tale bliver retningsgivende for den socialdemokratiske kurs og strategi frem mod næste folketingsvalg.

Her skal vi holde øjne med, hvilke konfliktlinjer vil hun tegne op mellem Socialdemokratiet og VLAK-regeringen, men nok også mellem hendes parti og den øvrige venstrefløj. Hvilke politiske budskaber bliver særligt kendetegnende for Socialdemokratiet op mod valget? Er det en sondring mellem de borgerlige og de socialdemokratiske ønsker for, hvor meget velfærden må vokse? Er det uddannelse? Klima og miljø?

Vil Mette Frederiksen overhovedet forholde sig til hele bogstavlegen om, hvem der peger på hvilke statsministerkandidater? Og i forlængelse af det: Vil hun sige noget om forholdet til Dansk Folkeparti efter Kristian Thulesen Dahls melding om, at han gerne tager telefonen, hvis Mette Frederiksen ringer efter en rød valgsejr? Det er de helt store spørgsmål, som vi må få svar på, når Mette Frederiksen indtager talerstolen foran sine partifæller.

  1. Hvem bliver placeret hvor på stemmesedlen til EU-valget?

Søndag morgen skal de delegerede sætte kryds. Først skal der vælges en spidskandidat til Europa-Parlamentet – og her er Jeppe Kofod indstillet til genvalg – og dernæst skal der prioriteres mellem partiets øvrige 8 kandidater til Europa-Parlamentet.

Bliver det Ole Christensens efterfølger, byrådsmedlem Morten Klessen fra Jammerbugt Kommune, som bliver treer?

Christel Schaldemose er nok favorit til at blive nummer to på listen som siddende parlamentariker, så mest spændende bliver den øvrige liste: Bliver det Ole Christensens efterfølger, byrådsmedlem Morten Klessen fra Jammerbugt Kommune, som bliver treer? Eller bliver det Region Midtjyllands spidskandidat, den ph.d.-studerende Niels Fuglsang, eller den sjællandske frontfigur, HK/Privat-næstformanden Marianne Vind?

Det er dog de personlige stemmer, der afgør, hvem der bliver valgt i maj næste år, hvor Socialdemokratiet måske – især med DF’s europæiske nedtur – gør sig forhåbninger om at kunne få et fjerde mandat ud af Danmarks 14 pladser i Europa-Parlamentet. Danmark har i dag 13 mandater, men Storbritanniens udtræden af unionen betyder, at en af landets pladser tildeles Danmark.

  1. Hvad indeholder det nye socialudspil?

Socialdemokratiet forventes lørdag at præsentere et større, samlet udspil på socialområdet. Der er allerede dryppet enkelte tiltag ud fra udspillet i medierne. Et af dem er gratis tandpleje til de mest udsatte danskere. Mette Frederiksen siger over for DR:

”Vi vil gerne sikre en bedre sundhed for nogle af de mest socialt udsatte, og derfor foreslår vi gratis tandpleje”. Hun fortsætter:

”At have dårlige tænder følger med et liv på gaden. Hvis man er aktiv stofmisbruger, hjemløs eller alvorligt psykisk syg, så er det svært at have adgang til tandhygiejne, for pengene er også små. Jeg har efterhånden mødt en del af gadens folk og kigget dem ind i munden, og så dårlige tænder er ikke et velfærdssamfund værdigt.”

Et andet forslag retter sig mod de skoletrætte unge, som skal tilbydes en slags praktikforløb i skoletiden. Desuden skal børn, der ikke er skoleklar, kunne udsætte deres skolestart. Vi har skrevet om denne del af udspillet i artiklen her.

  1. Bliver det et ja eller nej til forbud mod omskæring?

Nu tvinges Socialdemokratiets kongres altså til at tage stilling for partiet

Søndag middag skal kongressen behandle indkomne kongresforslag, hvor kredsene kan indsende forslag om hvilket som helst politisk emne. Et af forslagene er, at Socialdemokratiet skal gå ind for et forbud mod omskæring af drenge under 18 år. Berlingske har omtalt forslaget i artiklen her. Det er partiforeningen i Vallensbæk, som er forslagsstiller.

Allerede i dag er der et forbud mod omskæring af piger og kvinder under 18, men altså ikke drenge. Aldersgrænsen skal ifølge forslaget sikre, at ”alle danske børn ydes samme lovgivningsmæssige beskyttelse af deres kropslige integritet, kønslige autonomi og personlige frihed uanset køn og kulturel baggrund”.

Et forbud har været til behandling i Folketinget, da et borgerforslag om emnet opnåede 50.000 underskrifter, men et flertal af folketingsmedlemmerne stemte nej, herunder de socialdemokratiske MF’ere. Nu tvinges Socialdemokratiets kongres altså til at tage stilling for partiet. Syv ud af ti adspurgte danskere i en måling fra Kantar Gallup er enten enige eller overvejende enige i, at der bør indføres et sådant forbud, skriver Berlingske.

  1. Hvilke diskussioner vil præge det europapolitiske oplæg?

Der skal også vedtages et politisk oplæg på kongressen, som har været til behandling i partiforeninger og kredse. Det er europapolitikken, der er på programmet som optakt til EU-valget i maj 2019, og oplægget skal som sådan opfattes som et ”fokuseret valgoplæg”.

Der er ikke lagt op til store sværdslag om programmet, når man læser ændringsforslagene fra kredse, kommune- og partiforeninger

Oplægget hedder ”En solidaritetspagt for Europa” og kommer med en række forslag til, hvordan EU kan præges i en mere socialdemokratisk retning. Her har partiet udpeget problemerne med skatteskjul og skattesvindel, ræset mod bunden på selskabsskatten samt social dumping og den fri bevægeligheds skyggesider som hovedtemaer.

Der er ikke lagt op til store sværdslag om programmet, når man læser ændringsforslagene fra kredse, kommune- og partiforeninger. Enkelte kredsforeninger har dog ønsket en ekstra indledning i oplægget, som helhjertet bakker op om det europæiske projekt. Socialdemokratiet på Frederiksberg foreslår eksempelvis at skrive følgende:

”Socialdemokratiet er varme tilhængere af den Europæiske Union. Den har skabt fred, stabilitet og økonomisk fremgang i vores del af verden. Desuden giver samarbejdet os mulighed for at møde internationale udfordringer, som ingen nation kan klare alene. Grænseoverskridende problemer kræver grænseoverskridende løsninger”, skriver de blandt andet. 

Udvalget bag oplægget lægger dog op til, at kredsforeningernes forslag indarbejdes i et personligt forord af partiformanden, når oplægget er vedtaget.

På arbejdsmarkedsområdet ønsker Bispebjergkredsen en tydelig markering af, at Socialdemokratiet vil bekæmpe såkaldt ”working poor” og den tårnhøje ungdomsarbejdsløshed i dele af Europa samt vil kæmpe for retten til organisering, hvilket udvalget delvist imødekommer.

Diskussionen om indeksering af eksempelvis børnepenge skal også tages. To partiforeninger ønsker ikke en ”indeksering af ydelser som eksempelvis børnecheck, så de følger prisniveauet i landet, hvor barnet opholder sig”. Udvalget mener dog, at det er ”klar og veletableret socialdemokratisk politik”, som beror på et ”rimelighedsprincip”.

Endelig ønsker Aarhus Nordkredsen en klar afstandtagen til sparepolitikken i Europa: ”Vi må gøre op med sparepolitikken for at investere i en bæredygtig fremtid og bekæmpe den voksende ulighed,” skriver de blandt andet, og udvalget er enig og forsøger derfor at imødekomme med sin egen – og kortere – version af ændringsforslaget.

Socialdemokratiets kongres vil blive dækket løbende af Netavisen Pio hen over weekenden. Følg med her på hjemmesiden og på vores Facebook-side.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce