5 vigtige konklusioner fra S-kongres

Analyse: Socialdemokratiets kongres viste et ganske samlet parti. Forslaget om en ”fingrene-væk-reform” gav glæde hos vennerne i fagbevægelsen. Det og meget mere er de vigtigste konklusioner fra weekendens S-kongres.
1: Der er ro på bagsmækken
Det var en historisk rolig S-kongres. Så rolig, at man med en vis rette kunne kalde den ”kedelig”. Den rolige kongres gav anledning til en vis frustration i presserummet, men for Socialdemokratiet må den afslappede stemning på kongressen få humøret til at stige. Det vidner om, at der er ro på bagsmækken i Socialdemokratiet og opbakning til formanden. Debatten af formandens politiske beretning plejer at være en anledning for partimedlemmerne til at komme ud med frustrationer over de dele af partiets politik, de er uenige i. Det var der ganske få, der benyttede sig af denne gang. Kun spørgsmålet om kvoteflygtninge delte vandene.

mette-frederiksen

2: Forholdet til fagbevægelsen er blevet bedre
Under Helle Thorning-Schmidt var historien om Socialdemokratiets forhold til fagbevægelsen ofte en lidelseshistorie. Forholdet virker dog til at være blevet noget varmere i det seneste år, hvilket kunne aflæses i reaktionerne på kontanthjælpsreformen og opbakningen til ”fingrene væk-reformen”, der skal skabe mere frihed til offentligt ansatte. LO-formand Lizette Risgaard holdt en sød og rosende tale til Mette Frederiksen, og selv den normalt kritiske FOA-formand Dennis Kristensen stillede op foran kameraerne med pæne ord. Netavisen Pio erfarer fra en central S-kilde, at fagbevægelsens spidser fredag inden kongressens start i klare vendinger havde rost Socialdemokratiets forslag til mere frihed til offentligt ansatte.

3: Flygtninge er stadig til debat
Som skrevet var kongressen præget af en høj grad af enighed fra baglandet. De kritiske røster, der var, handlede hovedsageligt om partiets flygtningepolitik. Særligt skabte forslaget om at sætte Danmarks deltagelse i FN’s kvoteflygtningeprogram debat i det socialdemokratiske bagland. Selvom mængden af baglands-kritik skuffede den konflikthungrende journaliststand, så var det værd at bemærke, at udlændingepolitikken stadig kan være et ømtåleligt emne for dele af det socialdemokratiske bagland.

4: Exit Corydon
Han blev ikke nævnt med ét ord, Bjarne Corydon. Men det er svært at se den socialdemokratiske kongres som andet end en afstandtagen fra den tidligere finansministers (a)politiske projekt. Det er en 180-graders vending væk fra Bjarne Corydons socialdemokrati, når Mette Frederiksen vil vise de offentligt ansatte mere tillid eller foreslår en europæisk bund under selskabsskatten. Særligt udtalt bliver retningsskiftet, når Mette Frederiksen blankt afviser mere af det, der blev Bjarne Corydons modus operandi i dansk politik: At lave reformer, der øger arbejdsudbuddet.

mogens lykketoft

5: Mogens Lykketoft siger farvel og tak
Den nuværende valgperiode bliver den sidste for Socialdemokratiets grå eminence Mogens Lykketoft. I sin hilsen til Socialdemokratiets kongres fortalte han, at han ikke genopstiller til næste folketingsvalg. Dermed stopper han sin parlamentariske karriere, der startede, da Mogens Lykketoft blev valgt til Folketinget i 1981. Han nåede blandt andet at være skatte-, finans- og udenrigsminister, formand for Socialdemokratiet, folketingsformand og har været medlem af Folketinget under 6 forskellige socialdemokratiske formænd, ham selv inklusive. En stor socialdemokrat stopper sin folketingskarriere.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce