6 anholdt for finansiering af IS og regeringen på vej med plan for udrejsecenter

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Seks er anholdt i sag om tillutning til og finansiering af terrororganisationen Islamisk Stat. S-regeringen er snart klar med en plan for et udrejsecenter for udviste kriminelle og afviste asylansøgere. Det oplyser statsminister Mette Frederiksen i Folketingets spørgetid.

Coronaepidemien er på et stabilt niveau, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke, og gennem medlemskab af erhvervsklubben Erhvervsforum Vækst DK kan landets virksomheder, erhvervsorganisationer og erhvervssammenslutninger købe sig adgang til statsminister Mette Frederiksen (S) og andre socialdemokratiske topministre.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Seks anholdt i sag om tilslutning til og finansiering af Islamisk Stat       

Østjyllands Politi har tirsdag, i samarbejde med PET og Københavns Politi, gennemført en anholdelses- og ransagningsaktion på flere adresser i Aarhus-området og i København.   

I forbindelse med aktionen er seks personer blevet anholdt, heraf fire i Aarhus-området og to i København. De anholdte er mænd i alderen 27 til 35 år.

Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

To af de anholdte, en 29-årig mand fra Aarhus-området og en 30-årig mand med bopæl i København, sigtes for overtrædelse af straffelovens § 114 c, stk. 3, ved i sommeren 2014 at have rejst ind i Syrien, hvor de lod sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Den 29-årige er desuden sigtet for i foråret 2015 at have forsøgt at rejse ind i Syrien med henblik på atter at lade sig hverve til Islamisk Stat.

Fem af de anholdte, herunder den 29-årige mand, er sigtet for finansiering af terror jf. straffelovens § 114 b, nr. 1. Den 29-årige mand er sigtet for i en periode på fire år, fra 2013 til 2017, mens han befandt sig i Aarhus, at have sendt penge til terrororganisationen IS.

Det er politiets vurdering, at han har brugt de fire øvrige sigtede i sagen som mellemmænd, der på hans opfordring har overført penge til personer med tilknytning til IS. De øvrige fire er alle sigtet for at have sendt penge til terrororganisationen IS.

Fem af de seks anholdte vil tirsdag eftermiddag kl. 15.00 blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus.

 

Mette F.: Plan for udviste kriminelle på vej

Både Venstre, Konservative Dansk Folkeparti pressede under tirsdagens spørgetime statsminister Mette Frederiksen for svar på spørgsmålet om et nyt udrejsecenter for afviste asylsøgere og udviste kriminelle.

En egentlig plan for, hvad regeringen fremover vil gøre med afviste asylsøgere og udviste kriminelle, er på vej lød svaret fra Mette Frederiksen:

“Vi kommer fra regeringens side med et nyt forslag til et udrejsecenter inden sommerferien,” sagde statsministeren, da Venstres Jakob Ellemann-Jensen spurgte hende, hvornår regeringen præsenterer en plan for et nyt udrejsecenter.

De borgerlige partier havde før seneste folketingsvalg aftalt, at udvisningsdømte udlændinge skulle samles i et nyt center på øen Lindholm.

Den plan blev skrottet i 2019 af S-regeringen og dens støttepartier. Både Venstre og Dansk Folkeparti stillede sig under tirsdagens spørgetime undrende overfor, hvorfor afviste asylsøgere, personer på tålt ophold samt udviste kriminelle ikke kunne sendes ud på en ø frem for at befinde sig på steder som Kærshovedgård i Bording ved Ikast.

Særligt i lyset af at TV2 denne uge kunne vise videooptagelser af hætteklædte beboere på Kærshovedgård, der går ud og ind af huller i hegnet ind til centeret.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl beskyldte under spørgetimen regeringen for at “fedtspille” og sylte problemerne omkring udrejsecenteret i flere år.

Læs mere her.

 

Heunicke: “Epidemien er på stabilt niveau”

Corona-epidemien i Danmark er på et stabilt niveau.

Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke på Twitter:

“Kontakttallet er beregnet til 1. Epidemien er på stabilt niveau. Hvis der kommer udsving efter sidste uges genåbning, er det for tidligt til, at det viser sig i kurverne. Test, sekventering, opsporing, lokale tiltag og ikke mindst forår og vaccinerne giver os en hjælpende hånd.”

placeholder


Corona-epidemien: Statsministeren optimistisk

Det var en optimistisk statsminister, der tirsdag klokken 13 indledte spørgetimen i Folketinget.

Foråret er kommet, og danskerne bakker op om både test og coronapas, konkluderede hun og tilføjede:

"Jeg håber og tror på, at vi snart kan vende tilbage til normale tilstande, for det går godt," siger Mette Frederiksen under sin indledende tale, hvor hun også glæder sig over, at en femtedel af befolkningen nu har modtaget første stik af vaccinen.

 

S sælger møder med statsministeren og topministre gennem erhvervsklub

For 20.000 kroner om året kan landets virksomheder, erhvervsorganisationer og erhvervssammenslutninger købe sig adgang til statsminister Mette Frederiksen (S) og andre socialdemokratiske topministre.

Det sker gennem Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, der siden marts 2020 har haft adresse på Socialdemokratiets partikontor på Christiansborg.

Erhvervsklubben har afholdt fire møder for klubbens omkring 50 medlemmer i løbet af det seneste år.

Det skriver netmediet Altinget.

I valgår er erhvervsklubben blandt Socialdemokratiets største bidragsydere, fremgår det af partiets grupperegnskaber. Erhvervsklubben blev stiftet i 2014 og bidrog for første gang økonomisk til partikassen i 2015.  

I en mail oplyser S-partisekretær Jan Juul Christensen, at formålet "er at styrke dialogen mellem Socialdemokratiet og erhvervslivet," der betaler "et årligt fastsat og ensartet kontingent".

"Arrangementerne i Erhvervsforum Vækst DK er drøftelser mellem repræsentanter for erhvervslivet, organisationer mv. og repræsentanter for Socialdemokratiet. Her udveksles der synspunkter mellem alle mødedeltagerne. Dette sker i en struktureret ramme af foreningen og har ikke noget at gøre med at 'købe' sig adgang," skriver han.   

Han oplyser ligeledes, at foreningen skal godkende nye medlemmer.

"Der er tale om et medlemskab af en forening, og der sker en godkendelse fra foreningens side af medlemskab, som I enhver anden forening," skriver Jan Juul Christensen, der sidder i klubbens bestyrelse sammen med blandt andre den tidligere erhvervs- og væktsminister Henrik Sass Larsen.

Det er den tidligere socialdemokratiske overborgmester i København, Jens Kramer Mikkelsen, der er formand for Erhvervsforum Vækst DK.

Han overtog i efteråret 2019 opgaven fra Carsten Koch (S), der i 1990'erne var både skatte- og sundhedsminister under daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

"Vores medlemmer er virksomheder, erhvervsorganisationer og erhvervssammenslutninger,"siger Jens Kramer Mikkelsen.

"Så får man fire til seks møder med centrale socialdemokratiske politikere som Mette Frederiksen, Nicolai Wammen (S), Morten Bødskov (S), centrale folketingsmedlemmer og andre," siger Jens Kramer Mikkelsen og tilføjer: 

"Intentionen er at lave et kontinuerligt netværk i forhold til centrale erhvervsaktører i Danmark. Det er ikke sådan, at det er en kaffeklub for Socialdemokratiet på de her møder. Der bliver gået til stålet, og medlemmerne dukker op virtuelt eller fysisk."

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce