6 mia til uddannelse, portræt af sossernes iltre ideolog og job til vraget boss

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Kan du gætte hvem af regeringens ministre, der beskrives som både rebelsk, ideologisk og pragmatisk? Hvis ikke så læs dagens aktuelt, hvor vi gengiver et stort portræt af en af regeringens mest toneangivende ministre. Derudover kan du også blive klogere på regeringens kommende miliard-investeringer i uddannelse og den kommende genåbning af beskæftigelsesindsatsen.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Portræt af regeringens iltre ideolog

Et udsædvanligt udførligt og dybdegående portræt af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Det får man i Altinget, hvor netmediet går både i arkiverne, til ordsmeden og til navngivne og anonyme kilder i bestræbelserne på at beskrive landets beskæftigelsesminister.

Altinget skriver, at Peter Hummelgaard er placeret i regeringen, som den iltre ideolog, der skal bevise, at magten er skiftet.

Altinget sparer ikke på tillægsordene, når de beskriver beskæftigelsesministeren som både ilter, rebelsk, ideologisk, loyal, inderkreds, oratorisk, skarp, skrækscenarie, pragmatisk, DSU-agtig og ikke mindst som en ’coming man’. På Christiansborg opsnuser Altinget følgende beskrivelse af beskæftigelsesministeren:

”Her (på Christiansborg, red.) bliver han fremhævet som en af de stærkeste ideologer i den socialdemokratiske folketingsgruppe, og der er bred enighed om, at han er oratorisk kompetent og en skarp debattør”.

Som Altingets egen redaktør for arbejdsmarked skriver, så kan man faktisk blive klogere her:

 

Altinget citerer en folketingspolitiker fra Venstre for at kalde Hummelgaard for arbejdsgivernes skrækscenarie. Alligevel når Altinget dog frem til, at Hummelgaard fremstår som "lydhør" og "pragmatisk": 

”Generelt er det kommet bag på flere, hvor lydhør Hummelgaard er som minister. Det er langtfra en på forhånd givet egenskab, og flere kilder påpeger, at det stiller ham i skarp kontrast til ministerkollegaerne Pernille Rosenkrantz-Theil i Børne- og Undervisningsministeriet og Astrid Krag i Social- og Indenrigsministeriet, der begge har langt sværere ved at finde balancen mellem idealisme og pragmatisme”.

Læs Altinget-portrættet her. 

 

Wammen kaster 6 milliarder efter uddannelse

Finansminister Nicolai Wammen (S) foreslår i Jyllands-Posten at bruge 6,1 milliard kroner på uddannelse og lærlinge samt på et direkte tilskud til virksomhederne. Investeringerne skal særligt bekæmpe tab af praktikpladser. Det skriver Berlingske.

Forslaget udgør ifølge finansministeren en af tre afgørende sigtelinjer i tacklingen af den corona-relaterede økonomiske krise frem mod sommerferien.

”Vi ønsker sammen med arbejdsmarkedets parter at sikre de unges uddannelser og at give en vitaminindsprøjtning til dansk erhvervsliv, som har hårdt brug for støtten lige nu”, siger Nicolai Wammen ifølge Berlingske til Ritzau.

Konkret skal det fungere således, at regeringen vil bruge 6,1 milliard kroner fra en ordning, der kaldes Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag. Pengene i ordningen aftales med fagbevægelsen og arbejdsgiverne.

Ifølge Finansministeren skal milliarderne bruges på forskellige tiltag relateret til blandt andet praktikpladser på erhvervsuddannelser og opkvalificering.

 

Jobjagt op i omdrejninger

Efter appel fra både fagbevægelse, arbejdsgivere, kommuner og politiske partier er S-regeringen nu på trapperne med plan for genåbning af beskæftigelsesindsatsen. Stigende ledighed gør den aktive beskæftigelsesindsats stadig mere afgørende.

Altinget beskrev i weekenden, hvordan regeringen forbereder digital genstart af beskæftigelsesindsatsen. Rådighedsforpligtelsen – der stiller en række konkrete krav til den lediges jobsøgningsindsats – genindføres også, men der vil forsat være lukket for virksomhedspraktik og løntilskud.

Der lægges ifølge Altinget kun op til en delvis genåbning med fortsat fokus på digitale møder.

De ledige skal igen være forpligtet til at søge job og holde møder med jobcentre og a-kasser, ligesom jobkonsulenterne kan smøge ærmerne og finde job til de mange ny-ledige under coronakrisen.

Regeringen er lige nu ved at lægge sidste hånd på en plan for genstart af beskæftigelsesindsatsen, som ventes offentliggjort i næste uge.

 

Det fremgår af et brev fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til medlemmerne af Folketingets Beskæftigelsesudvalg, som Altinget er i besiddelse af.

Både Radikale og Venstre beklager sig dog over, at virksomhedspraktik, løntilskud og uddannelse, som kræver fysisk tilstedeværelse, ifølge Altingets oplysninger forsat skal forblive i dvale.

 

Vraget Danske Bank-chef til ISS

Jacob Aarup-Andersen var udset til en kanon-karriere i Danske Bank, hvor virksomheden havde udset ham til posten til øverste chef. Men den gik ikke.

 

I 2018 havde Danske Bank indstillet til Finanstilsynet, at Jacob Aarup-Andersen skulle erstatte den skandaleramt nordmand Thomas Borgen, der som følge af bankens omfangsrige hvidvasksag i Estland har måttet forlade banken.

Finanstilsynet vurderede dengang at ”han (Jacob Aarup-Andersen, red.) har behov for længere tids erfaring, herunder med visse af Danske Banks forretningsområder”. Derfor kunne tilsynet ikke godkende ham efter de såkaldte ”fit and proper” regler.

Nu søger den vragede Danske Bank chef altså nye græsgange, som topchef i rengøringsgiganten ISS.

Hans nu tidligere chef i Danske Bank, Chris Vogelzang, takker Jacob Aarup-Andersen for hans indsats:

”Han har spillet en vigtig rolle, senest som chef for Banking DK, hvor han har bidraget til at udvikle en stærk og veldreven organisation, der arbejder målrettet med at gennemføre vores plan om at blive en bedre bank for alle vores interessenter. Jeg vil også gerne ønske Jacob tillykke med det nye job og ønsker ham alt det bedste i hans nye virke,” siger han i fondsbørsmeddelelsen på Finans.dk.

 

Grevinde til kriseramt firma

I sidste uge meldte Bang & Olufsen ud, at det danske selskab manglede 400 millioner kroner for at holde sig oven vande. Coronavirus har også ramt det Struer-baserede designbrand.

 

Nu kunne Bang & Olufsen i denne uge bekendtgøre, at de har ansat grevinde Alexandra til at arbejde med kundeprogrammer, marketing og salg. Hun starter i dag på sit nye job. Det gør hun med stor forventningsglæde:

”Jeg ser meget frem til arbejdet med at styrke kendskabet til Bang & Olufsens brand og produkter på virksomhedens kernemarkeder,” siger grevinde Alexandra i pressemeddelelsen.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce