Annonce

7 milliarder udbetalt, global klimaplan og endnu en V-borgmester stopper

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Corona, klimaplan og kommunalpolitik. Det er nogle af dagens overskrifter i Netavisen Pios lille nyehdsoverblik Aktuelt.

Velkommen til.

 

Første indefrosne feriepenge udbetalt

Tirsdag morgen blev der åbnet for bestilling af indefrosne feriemidler på borger.dk.

Klokken 15.30 havde 356.500 været inde og bestille deres penge. Det skønnes at svare til i alt godt 7,1 milliarder kroner ud af de i alt 60 milliarder  kroner der står indefrosset.

Presset på selvbetjeningsløsningen har været forventet, og derfor har ATP sat kø-system på, så man hele tiden kan se sin ventetid. Der har i gennemsnit været to timers ventetid i løbet af dagen.

”Man kan dog med fordel vente til ydertimerne med at logge sig på – eller vente et par dage med at søge”, siger koncerndirektør i ATP, Anne Kristine Axelsson.

Hun minder også om, at man har helt frem til den 1. december til at bestille sine penge.

 

Laveste antal coronasmittede i to uger

Vi starter med gode nyheder om corona. De seneste tal viser, at der er 392 nye smittetilfælde med coronavirus i Danmark. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) tirsdag.

Det er det laveste antal daglige tilfælde, der er registreret de seneste 13 dage.

Smittetallene har overordnet set været nedadgående, siden de fredag og lørdag var på den forkerte side af 600.

Tallene glæder sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

“Kontakttallet for smittede er faldet fra 1,3 til 1,1. Et fald, men smitten stiger altså fortsat. Det skyldes, at der er spredning i store dele af landet. Vi skal ned under 1, før kurven knækker. Tiltagene skal have mere tid til at virke, og vi skal holde fast,” skriver han på Twitter.

placeholder


Forældre med corona-hjemsendte børn kan nu få barselsdagpenge

Vi bliver ved coronaen. Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, der giver forældre mulighed for midlertidigt at modtage barselsdagpenge, hvis deres børn er sendt hjem fra skole eller daginstitution på grund af corona-smitte. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Forældrene skal opfylde barselslovens betingelser, herunder beskæftigelseskravet, og ingen af barnets forældre skal have mulighed for at arbejde hjemme.

Hvis forældrene har omsorgsdage eller afspadsering, som de kan bruge til pasning af deres hjemsendte barn, skal de anvende disse, inden de kan få barselsdagpenge efter ordningen.

Hvis barnet er sygt med corona, skal forældre også først afholde barnets 1. og 2. sygedag.

Ordningen træder i kraft i dag og gælder frem til den 31. december 2020.

 

Regeringen lancerer global klimaplan

Regeringen lancerede i dag “en langsigtet strategi for en global klimaindsats”. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

“Strategien sætter retningen for Danmarks samlede internationale klimaindsats som grønt foregangsland på tværs af udenrigs-, udviklings-, handels- og klimapolitik. Danmarks mål er nationalt at reducere drivhusgasserne med 70% i 2030. Men den nationale indsats kan ikke stå alene.”

“Med strategien viser regeringen, hvordan vores grønne ambitioner omsættes direkte til global handling og indflydelse. Regeringen aktiverer alle de relevante internationale politikområder. Strategien binder Danmarks indsatser sammen, og udmøntes i årlige ambitiøse, flerstrengede og integrerede global handlingsplaner med konkrete resultater,” lyder det i præsentationen.

Strategien er den første samlede strategi for Danmarks globale klimaindsats nogensinde.

Læs mere her.

 

Danmarks top-soldat går på pension

Damnarks ledende stat, ikke B.S. Christiansen, men forsvarschef Bjørn Bisserup, der nu på pension.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

60-årige Bisserup blev forsvarschef i 2017 efter næsten fire årtier i Forsvaret, men 30. november forlader han stillingen til fordel for pensionisttilværelsen.

"Med sikker hånd har Bjørn som forsvarschef styret Forsvaret gennem implementering af forlig og budgetanalyser. Samtidig med at Forsvaret har løst opgaver i verdens brændpunkter og herhjemme," udtaler forsvarsminister Trine Bramsen i pressemeddelelsen.

Bisserup har i sin tid som forsvarschef været involveret i flere sager om embedsmisbrug og nepotisme.

Læs portræt af Bjørn Bisserup her.

 

Trenden fortsætter: Billunds borgmester stopper

Billund Kommunes mangeårige borgmester Ib Kristensen (V) stopper efter 20 år som borgmester. Det skriver JydskeVestkysten.

Det betyder, at borgmesterens navn ikke vil være at finde på stemmesedlerne, når der er kommunalvalg i 2021.

“Jeg holder utroligt meget af mit arbejde og af sammen med mine gruppemedlemmer og det øvrige byråd at gøre en positiv forskel for vores kommune,” siger Ib Kristensen i en pressemeddelelse.

'Derfor har det været en meget svær beslutning, men i sidste ende har dåbsattesten været afgørende. Den siger jeg bliver 70 i forbindelse med valget næste år, dermed vil jeg være 74 år ved udgangen af en ny periode, og selv om jeg er frisk og helbredsmæssig har det rigtig godt, så ved ingen hvordan det er om tre eller fem år.”

En håndfuld pensioneringer

Ib Kristensen er den fjerde Venstre-borgmester i Sydjylland, der har valgt at indstille den politiske karriere ved det kommende valg.

Udover Ib Kristensen, har også Haderslevs borgmester H.P. Geil, Koldings Jørn Pedersens og Vejens Egon Fræhr meddelt deres afgang. Også i Tønder har Venstre fået ny borgmesterkandidat i stedet for Henrik Frandsen, men det er ikke sket frivilligt.

Der skal være kommunalvalg i november 2021.

Læs hele historien her.

 

K-profil forlader Borgerrepræsentationen i København

Vi bliver i det kommunale landskab, men skal til København, hvor folketingsmedlem Marcus Knuth (C) , der også er valgt til Borgerrepræsentationen, har valgt at nedlægge sit mandat. Det skriver Berlingske.

Marcus Knuth skiftede for et års tid siden  til de Konservative, hvormed han trak et mandat fra Venstre til de Konservative, både som folketingsmedlem og som medlem af Borgerrepræsentationen.

Nu har han imidlertid trukket sig fra sin post på rådhuset, og dermed tilfalder mandatet igen Venstre, som han stillede op for ved kommunalvalget i 2017.

Der har været gang i svingdøren hos De Konservative på Københavns Rådhus. Partiet fik ved kommunalvalget i 2017 valgt tre kandidater ind på rådhuset, men efter at Karina Bergmann afløste Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, skiftede hun til de Konservative.

Venstre, der fik fem mandater ved valget, er nu oppe på seks, idet Liberal Alliances andet mandat på rådhuset, Heidi Wang, er skiftet til Venstre.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet