8 politiske mandagsnyheder, du ikke må gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest relevante, interessante og opsigtsvækkende nyheder, debatindlæg og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens kovending. I et interview i Ugebrevet A4 ændrer Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, holdning til den dagpengereform, som han selv stod i spidsen for: ”Tiden er ikke inde til at forkorte dagpengeperioden yderligere. Et år går meget hurtigt for en person, der er blevet ledig, og det kan skabe en dårlig stresstilstand. For mig at se virker et sikkerhedsnet på to år og opefter i et konjunkturbestemt system fornuftigt.  Men jeg kan ikke se, at man kan komme under to år. Det er bunden”. Ja, ja, Tulle: Al erfaring viser, at du er villig til at sælge selv de mest skattede velfærdsordninger for en renoveret Jellingesten og en tykkere grænsebom.

2. Dagens undersøgelse. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har undersøgt, hvilken økonomisk gevinst en faglært får ved at videreuddanne sig. Og det er ikke småpenge: En faglært, der tager en kort videregående uddannelse øger i gennemsnit årslønnen med 55.000 kroner, mens lønstigningen er på hele 82.000 kroner, hvis der er tale om en mellemlang videregående uddannelse. I Politiken konkluderer senioranalytiker i AE, Mie Dalskov Pihl, at ”Der er virkelig meget at hente ved at tage to, tre eller fire år i skole og få en videregående uddannelse. Også selv om der er nogle år med beskeden indtægt under skolegangen”.

3. Dagens dom. Den 26-årige Jura Levakovic blev i landsretten idømt fem års fængsel og udvisning fra Danmark for bestandigt at have begået både bankrøveri og hjemmerøveri, hvilket fik ham til at bryde i gråd og udbryde: ”Det her samfund har kneppet mig”. I termonologien om parforhold er den rette betegnelse vil snarere, at samfundet har afvist gangsterens voldelige tilnærmelse og fået et polititilhold.

4. Dagens video. I en video på youtube skyder syriske oprørere til måls efter blandt andet Ahmed Akkari, Kurt Westergaard og Anders Fogh Rasmussen. To danske mænd forklarer, at til trods for at de kæmper mod Assad, har de ikke glemt kampen i Danmark og oplyser, at det er deres pligt at rydde de vantro af vejen. Med videoen in mente bliver det sværere og sværere at fastholde billedet af de syriske oprørere som guds bedste børn.

5. Dagens dummeste leder. Henrik Sass Larsens (S) udmeldinger om reformer af banksektoren har fået Børsens chefredaktør, Anders Krab-Johansen, helt op i det røde felt: ”Det (står) klart, at Henrik Sass Larsen vil bruge sine erfaringer fra hjembyen Køge og uddele rockerbank til bankerne. Det er mindre afgørende for ham, at det utvivlsomt vil skade finanssektoren, at der igen bliver politisk slagsmål om bankerne, og det vil skade udlånene, hvis Danmark går enegang med de såkaldte sifi-regler for systemisk vigtige banker”. Lad os et øjeblik se bort fra den primitive brug af rockerbilledet – noget man forventer fra B.T., men ikke fra en seriøs avis – og i stedet forholde os til det faktum, at finanssektoren ikke just var en gevinst for dansk økonomi i 2008. Så måske ændringer af bankerne ikke er verdens dårligste idé, så vi ikke havner i samme suppedas igen?

6. Dagens opsang. Tidligere formand for Centrum-Demokraterne og nuværende generalsekretær i Red Barnet, Mimi Jakobsen, er i dagens B.T. mildest talt træt af talen om politiske projekter: ”Når de begynder at tale om deres ’projekt’, så er jeg lige ved at slå en baglæns kolbøtte. Hvad er det for et ord? Projekt! De taler ikke om det, de tror på, det, de kæmper for, og det, de gerne vil. Nej, det er deres projekt. Og de har sgu alle sammen lært det ord i skolen eller på universiteterne. (..) Klap dog i med dit projekt. Hva’ brænder du for? Hva’ vil du? Og hvad vil gøre dig rigtig glad, hvis det og det skete. Det mangler jeg. Jeg savner en social indignation”. Amen til det, Mimi!

7. Dagens koldkriger. I anledning af 50-årsdagen for John F. Kennedys inspirerende ’Ich bin ein Berliner’-tale, analyserer den liberale Henrik Gade Jensen sig frem til, at talen var et udtryk for eftergivenhed over for Sovjet: ”Kennedys tale var i virkeligheden en falliterklæring. Det var en accept af Muren i Berlin, af DDR´s diktatur og af Sovjetunionens besættelse af Østeuropa. Talen var en beskeden fastholdelse af det vestlige Berlin som en del af et frit Vesten. (..) Kennedy sagde ikke, at Muren var illegitim og at den skulle rives ned”. Mage til vås! Burde Kennedy have erklæret krig mod Sovjet i sin tale? Eller skulle talen have overbevidst Kreml om, at de skulle pille muren ned frivilligt? Hvad pokker forestiller Gade Jensen sig egentlig?

8. Dagens galoperende vanvid. Forslaget fra det socialdemokratiske byrådsmedlem i Odense, Tim Vermund, om, at folkeskolens seksualundervisning skal omfatte homoseksualitet, har fået et par byrådskolleger til at gå amok. Løsgængeren Mohammed Mansour har blandt andet udtalt: ”Det er simpelthen sindssygt, at et byrådsmedlem i Børn- og Ungeudvalget mener, at homoseksualitet skal på skoleskemaet i Odenses folkeskoler. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, netop fordi man kan ikke være muslim og bøsse. Muslimerne i Odense vil ikke acceptere, at deres børn lærer om noget så væmmeligt”. Så der er ikke én eneste homoseksuel blandt verdens 1,57 milliarder muslimer? Med udtalelser som denne er redaktionen jublende lykkelige over, at Mohammed Mansour er tidligere medlem af Socialdemokratiet – og forhåbentligt snart tidligere medlem af Odense byråd.


Kommentarer fra Facebook