9 onsdagsnyheder, som du ikke bør gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ni mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens citat. Selvom Danmarks postmoralske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), bakker op om dansk deltagelse i Syrien, er han skeptisk over for regeringens linje: ”Der er det videre perspektiv, der handler om, hvad der skal blive af Syrien. Hvordan dæmmer man for alvor op for den humanitære katastrofe? Hvad er exit-strategien? Hvad er det for et land, der skal være på den anden side? Der har vi brug for at høre, hvad regeringens overvejelser er i den henseende. Vi har intet hørt fra regeringen i denne sag”. Jamen dog, dette må betegnes som det største deja-vu nogensinde!  Jeg kunne sværge på, at de samme spørgsmål blev stillet for ti år siden – uden svar i øvrigt.

2. Dagens mest usmagelige udtalelse. Ole Birk Olesen mener, at samfundet bør stigmatisere arbejdsløse danskere: ”Ting som vi i vores samfund opfatter som dårlige at gøre, skal der jo helst være en eller anden form for stigmatisering omkring. Altså, der skal være en stigmatisering omkring voldsmænd. Det skal helst være sådan, at samfundet ser ned på folk, der er voldsmænd. (..) Nu er vi så ovre i noget meget mildere, men der skal også være en stigmatisering af folk, som går ned og beder om hjælp på kommunen, selvom de kan klare sig selv”. Så det er ikke nok, at de arbejdsløse har en dårlige økonomi, færre muligheder og efterlader en negativ social arv til deres børn? Tak for kaffe!

3. Dagens jubilæum. I dag er det halvtreds år siden, at 200.000 borgerrettighedsaktivister marcherede mod Washington i protest over USA's forskelsbehandling af sorte og lyttede til Martin Luther Kings ’I have a dream’-tale. I 2013, hvor racespørgsmålet er betydeligt mindre relevant, burde drømmen i stedet handle om klasser. Kunne man eksempelvis forestille sig, at børn fra de lavere klasser havde en mulighed for at gå hånd i hånd på uddannelsesinstitutionerne med børnene fra de rigeste familier?

4. Dagens meningsmåling. En ny Megafonmåling foretaget for TV2 og Politiken viser, at hver tredje dansker er afvisende over for dansk deltagelse i en militær aktion i Syrien. 60 procent bakker derimod op om indsatsen under forudsætning af, at FN giver mandat til det. Politiken skriver videre: ”Samme måling viser også, at den største krigsmodstand skal findes hos de vælgere, der sætter deres kryds ved Dansk Folkeparti og Enhedslisten”. Endnu engang ser vi, hvordan yderfløjene i dansk politik i smuk harmoni synger med på samme sang.

5. Dagens undersøgelse. Selvom videreuddannelse er godt for både den enkeltes og samfundets økonomi, tager stadig færre faglærte en videregående uddannelse. En ny undersøgelse fra Dansk Metal viser, at det er udsigten til en lavere indtægt i to, tre eller fire år, der afholder mange voksne faglærte fra at tage en videregående uddannelse. ”Uddannelsesstøtten skal sikres på et niveau, der ligner almindelig løn, så den faglærte kan gennemføre en uddannelse uden at skulle gå fra hus og hjem”, siger Per Påskesen, leder af Uddannelsessekretariatet i Dansk Metal.

6. Dagens røst fra fortiden. Hans Blix, som var lederen af FN’s våbeninspektører i Irak i 2003, er bekymret over den amerikanske optrapning over for Syrien: ”Unlike George Bush in 2003, the Obama administration is not trigger-happy and contemptuous of the United Nations and the rules of its charter (..) Yet Obama, like Bush and Blair, seems ready to ignore the council and order armed strikes on Syria with political support from only the UK, France and some others. Such action could not be ‘in self-defence’ or ‘retaliation’, as the US, the UK and France have not been attacked. To punish the Assad government for using chemical weapons would be the action of self-appointed global policemen – action that, in my view, would be very unwise”.

7. Dagens boykot. I dag træder EU-landenes boykot af færøske sild og makrel i kraft. Denne sanktion skyldes, at Færøerne tidligere i år trådte ud af kvoteaftalen med EU og Norge, Rusland og Island og fastlagde sin egen kvote på over det tredobbelte af det tidligere aftalte. Mens nogen vil hævde, at striden handler om overfiskeri og ikke-bæredygtig forvaltning af sildebestanden, mener en kronik i Dagbladet Arbejderen, at ”EU er mobbe-dronningen, der siger: ”I dag kan jeg ikke lide Færøerne””.

8. Dagens bedste blogindlæg. Mens de borgerlige medier hyler op over Henrik Sass Larsens udmeldinger om reformer af banksektoren, hylder Jan Andreasen selvsamme tiltag i et blogindlæg på jp.dk: ”Endelig skal man jo være opmærksom på de kolossale omkostninger, som bankerne og finanskrisen allerede har påført det danske samfund i form at faldende økonomisk vækst, arbejdsløs, virksomheds krak, store underskud på de offentlige budgetter (..) Finanskrisen har ramt os alle. Den er ikke kun et anliggende for bankerne. Henrik Sass Larsens ønske om skærpede kapital krav til bankerne vil styrke tilliden, ikke kun til bankerne, men også til den samlede danske økonomi”.  Så sandt, så sandt.

9. Dagens overreaktion. Det socialdemokratiske medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Lars Aslan Rasmussen, er ikke just imponeret over den muslimske pige, der følte sig udsat for forskelsbehandling i uddannelsessystemet, fordi hun gik med tørklæde: ”Giver gerne tudekiks til de patetiske tørklædepiger der antyder at Danmark er et racistisk land. Deres offerrolle er til at brække sig over”. Ro på, Aslan! Når ens retorik begynder at minde om Joachim B. Olsens, så bør man nok tænke sig om en ekstra gang eller to.


Flere artikler om emnet

Annonce