Arbejdermuseet vinder stor pris: “Der er brug for flere museer som dette”

Arbejdermuseet vinder prestigefyldt international museumspris for museets indsats for at styrke danske børn og unges demokratiske dannelse.
En række europæiske museer var i weekenden samlet i den slovenske hovedstad Ljubljana til den årlige European Museum Academy Awards. En slags Oscar-uddeling for museer.

Der skulle der blandt andet uddeles prisen DASA Award, der tildeles museer med særligt fokus på undervisning. Og i år tilfaldt prisen Arbejdermuseet.

“Det er lykkedes for Arbejdermuseet at genopfinde det at være et museum for arbejderhistorie. Det er en levende institution, der gennem undervisningsprogrammer engagerer børn og unge i grundlæggende demokratiske processer.

Museet styrker de unge i at tage del i aktuelle politiske og sociale spørgsmål – spørgsmål, der definerer fremtiden for os alle. Vi har brug for flere institutioner som denne,” sagde formanden for European Museum Academy, Doktor Karl Borromäus Murr, der til daglig er leder af tekstil- og industrimuseet i den tyske by Augsburg, da han præsenterede museet i Rømersgade i København, med den fine pris.

Unge er en inspiration og drivkraft

Og den europæiske pris glæder Arbejdermuseets direktør Søren Bak-Jensen.

”Arbejdet med børn og unge er hjerteblod for os, og vi er utrolig stolte af, at vi med denne pris er med til at markere Danmark på det europæiske museumskort inden for undervisning.”, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Børn og unge er ikke blot vigtige for et museum, fordi de er fremtidens kulturbrugere og samfundsborgere. De unges evne til at forstyrre vores vante arbejdsgange og forestillinger om, hvad et museum kan være, er en inspiration og drivkraft for os, som vi ikke ville være foruden. Derfor øver vi os dagligt i at lytte til og lære af de unge, i lige så høj grad som de skal lære af os.”

Juryen fremhævede især museets aktuelle udstilling Håndens Arbejde som et vellykket eksempel på museumsformidling, der binder fortid og fremtid sammen omkring aktuelle samfundsspørgsmål og inddrager af unge i udviklingen af både udstilling og undervisningsforløb, ligesom udstillingen forsøger at række ud til unge håndværkere.

Særligt fokus på børn og unge

Arbejdermuseet ser det som sin kerneopgave at formidle arbejderbevægelsens historie og kulturarv til alle børn og unge i hele landet på tværs af demografiske skel.

Og det er netop i mødet mellem museum og undervisningssektoren, at museer kan give børn mulighed for at møde kunst og kultur i deres dagligdag.

”Med prisen i ryggen vil vi i de kommende år manifestere og udbygge vores store arbejde med unge, demokrati og deltagelse – og meget gerne i nye og uvante partnerskaber med unge, med civilsamfundet, fonde og uddannelsessektoren,” udtaler en stolt museumsdirektør Søren Bak-Jensen, der behørigt sender prisen videre til medarbejderne.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce