Liberal Alliance aflyser selvskabt krise

Regeringskrisen er afblæst, efter at Liberal Alliance melder sig klar til at stemme for regeringens finanslov for næste år.
Alternativet til at banke hovedet ind i en mur, er at lade være med at banke hovedet ind i en mur, sagde en klog mand en gang. Og i den forlængelse er alternativet til at lave regeringskriser, er at lade være med at lave regeringskriser.

Og således aflyste udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) regeringens krise, ved at trække i land på det krav og den deadline, som han selv havde sat, om kun at stemme for finansloven, hvis der samtidig var lavet en aftale om skattelettelser.

”Ingen må kunne sige, at Liberal Alliances manglende tålmodighed eller vores stolthed stod i vejen for en ny skattereform eller udlændingepolitik,” sagde Anders Samuelsen på et pressemødet, hvor han

Liberal Alliance vil nu stemme for finansloven fredag uden at have landet en skatteaftale inden. Derimod forventer partiet at få genstartet forhandlingerne i januar, når partierne vender tilbage fra juleferie.

LA-formandens budskab kom bare to dage før den afgørende afstemning om finansloven, som regeringspartierne har aftalt med støttepartiet Dansk Folkeparti.

På et selvstændigt pressemøde efter Anders Samuelsen, indrømmede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at krisen havde været stor og at der havde været risiko for at både finanslov og regering ville falde.

"Vi kan lade det hele falde på gulvet, eller vi kan rykke sammen og arbejde videre. Regeringen ønsker og vælger det sidste. Derfor stemmes finansloven igennem på fredag," siger han.

Dansk Folkeparti: Den eneste fornuftige udgang
Hos regeringens støtteparti var der tirsdag aften ingen reaktion på Anders Samuelsens udmelding, men onsdag kommenterede DF-formand Kristian Thulesen Dahl beslutningen om at udskyde forhandlingerne, i sit nyhedsbrev

”Endelig! I god ro og orden kan vi nu på fredag vedtage finansloven for 2018. Truslerne er taget af bordet. Det er den eneste fornuftige udgang på et par hæsblæsende uger på Borgen,” skriver Kristian Thulesen Dahl i nyhedsbrevet, hvor han gentager sit partis krav om ”et paradigmeskifte” i udlændingepolitikken.

”Set fra min stol giver det ikke megen mening at drøfte, hvordan man sikrer penge til velfærd, og hvordan vores skattesystem skal skrues sammen i de næste mange år uden, at man også inddrager de gigantiske udfordringer, som ikke-vestlig indvandring medfører for vores samfund,” skriver han.

Ingen ros fra Socialdemokratiet
Liberal Alliances kovending udløser ikke heller ikke ros fra Socialdemokratiet.Partiformand Mette Frederiksen (S) synes tværtimod, at forløbet frem til dagens melding har været "uansvarligt".

”Jeg må være ærlig at sige, at det er et totalt fravær af ledelse – ikke alene af regeringen, men desværre også af vores land,” sagde Mette Frederiksen efterfølgende  ifølge DR.

Hun kunne kun se én positiv ting ved, at blå blok her til aften er nået til enighed.

”Der har været rigtig meget fokus på en regering, der var uenig, og nu kan vi måske komme til at diskutere indholdet af den politik, som regeringen ønsker at føre. Den vil skævvride Danmark og ikke løse problemer,” forudser hun.

I et interview med DR blev Mette Frederiksen spurgt om, hvad hun selv vil gøre, hvis hun en dag står i den situation.

”Jamen, jeg havde ikke bragt mig selv i den situation,” svarer hun.

Der er ikke sat nogen ny deadline for hvornår regeringen og DF skal have skattelettelser og udlændingestramningerne på plads.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce