Pios Julekalender: Juleaften

Et besøg på et gammeldags julemarked er en fast tilbagevendende tradition for Danmarks yngste borgmester.
I dette års julekalender har vi spurgt en række socialdemokratiske folketingsmedlemmer, borgmestre og Netavisen Pios faste klummeskribenter om deres bedste og kedeligste oplevelser ved jul.

Bag dagens låge gemmer sig Christina Hansen, der 1.januar officielt sætter sig i borgmestersædet i Holbæk Kommune. Det skete efter et valg, hvor hun fik 5.499 personlige stemmer og sikrede partiet 28,7 procent af stemmerne. Og efter valget lavede hun af aftale med SF, DF og Enhedslisten som sikrede, at den 25-årige socialdemokrat bliver Holbæks første socialdemokratiske borgmester i 23 år og med sine 25 år bliver hun desuden landets yngste borgmester.

Ved siden af lokalpolitikken har hun læst sociologi på Københavns Universitet og arbejdet som studentermedhjælper på Socialdemokratiets partikontor.

Christina Hansen hedder i øvrigt Krzyrosiak til mellemnavn, men det har hun i årets løb udfaset, fordi ingen kunne udtale det, så nu hedder hun bare Christina Hansen. Det udtales i øvrigt mere eller mindre lige ud af landevejen KRYS-ro-SIAK.

På billedet er Christina taget til julemarked i Nyvang.

 

Min bedste juletradition er…
At tage til Julemarked i Andelslandsbyen Nyvang, uden tvivl!

I Holbæk Kommune er vi så heldige, at vi har et oplevelsescenter, hvor man kan opleve livet og hverdagen i midten af 1900-tallet. En hel by med alt hvad det indebærer; slagter, brugsforening, husmandssted, andelsmejeri, systue og meget andet.

Hvert år er der julemarked på Nyvang og hvert år – i hvert fald så lang tid jeg kan huske tilbage - har jeg sammen med venner og familie været med. Julemarked på Nyvang er ikke bare en stand med nogle boder, hvor man kan købe nissefigurer og brændte mandler til overpris.

Nej, julemarked på Nyvang er som at træde tilbage i 1900-tallet og opleve, hvordan man dengang holdte jul. Selvom det er en tradition, der gentager sig hvert evig eneste år, bliver jeg altid overrasket over, hvor hyggeligt det er, at lave julelys eller kører i hestevogn rundt i den lille andelslandsby.

 

Mit bedste minde om jul er fra dengang…
Roen omkring jul er noget af det bedste jeg ved. Den ro, der indfinder sig, når de sidste julegaver er købt, når småkagerne er bagt og familien er samlet.

Men der er ét juleminde, som virkelig betyder meget for mig og som nok ikke bliver overgået af andre juleminder, de næste mange år. Mit bedste juleminde er fra sidste år. På mange måder, var det en jul som så mange andre år. Juletræet lignede sig selv, maden og småkagerne havde den genkendelige smag af jul og jeg fik som altid spist alt for meget. Men da kaffen blev hældt op og min familie sad i sofaen og snakkede om løst og fast, gik et sus igennem min krop. Der var nemlig noget ved denne jul, der var helt anderledes end årene før.

Sidste år omkring juletid blev min mor rask efter at have været syg i lang tid. At kunne sidde i sofaen og se hende nyde julen ligeså meget som jeg selv, det er og bliver mit bedste juleminde.

 

Den værste julegave jeg har fået er…
Da jeg var yngre, var jeg ganske vild med en bestemt kunstner, der malede alting i heftige farver. En trend, der ret hurtigt gik over igen, det fik jeg dog først mange år senere forklaret min familie. Det betød, at jeg i mange år kunne være helt sikker på, at der et sted under juletræet lå pakker med alt fra kopper til æggebægere med heftige mønstre og vilde farver.

En kunstnerisk samling, der til sidst var blevet ganske stor.

 

Rigtig glædelig jul!

De øvrige der har medvirker i Netavisen Pios julekalender 2017 er:

1. december: Trine Bramsen
2. december: Jens Joel
3. december: Benny Engelbrecht
4. december: Alexander Petersen
5. december: Birgit Hansen
6. december: Niclas Bekker Poulsen
7. december: Nicolaj Bertel Riber
8. december: Dan Jørgensen
10. december: Gunvor Wibroe
11. december: Mette Aagaard Larsen
12. december: Kasper Fogh
13. december: David Garby-Holm
14. december: Anders Winnerskjold
15. december: Lea Wermelin
16. december: Peter Rahbæk Juel
17. december: Rasmus Horn Langhoff
20. december: Frederik Vad Nielsen
21. december: Sonja Marie Jensen
22. december: Christian Rabjerg Madsen
Lille Juleaften: Peter Hummelgaard Thomsen

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook