A-kasser får ekstraregning på 250 millioner kroner

Regeringen vil pålægge landets a-kasser en samlet ekstraregning på 250 millioner kroner for at finansiere regeringens 2025-plan. A-kassernes brancheorganisation afviser, at pengene kan findes gennem effektiviseringer.
De danskere, der har forsikret sig mod arbejdsløshed i en a-kasse, skal til lommerne. Det lægger regeringen op til med sin 2025-plan. Står det til regeringen, skal landets godt to millioner a-kassemedlemmer fremover hver år aflevere omkring 250 millioner kroner ekstra til staten. Pengene vil regeringen bruge til at udvide det økonomiske råderum i forbindelse med 2025-planen, der blandt andet skal betale for lavere skat.

Af regeringens udspil til en JobReform (side 27-28), der blandt andet indeholder forslag om at sænke topskatten, fremgår det, at regeringen vil finde en del af pengene ved at gennemføre ”effektivisering af a-kasser”.

A-kasserne betaler i dag et såkaldte statsbidrag til staten på to procent af deres indtægter fra forsikringer. Står det til regeringen, skal det bidrag over en fireårig periode fordobles til fire procent. Det svarer ifølge regeringen til fire år med årlige besparelser på to procent i a-kasserne. Fra 2020 og fremefter vil det betyde, at de afleverer 250 millioner til staten.

Afviser at besparelser kan løses gennem effektiviseringer
Regeringen mener, at a-kasserne kan finansiere besparelserne ved at skære ned på administrationsområdet, fordi mere af a-kassearbejdet med den seneste dagpengereform bliver gjort digitalt. Men den udlægning afviser Torben Poulsen, der er formand for a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke:

”Som a-kassemand måtte jeg knibe mig selv i armen, da jeg læste, at staten nu vil hente penge direkte op af lommerne på de 2,1 millioner mennesker, der har forsikret sig i en a-kasse i form af et såkaldt effektiviseringsbidrag. Konkurrencen mellem a-kasserne sikrer allerede, at a-kasserne er knivskarpe og effektive”, forklarer han.

Resultatet kan derfor være, at a-kasserne må hæve kontingenterne for at kunne betale for det øgede statsbidrag. Dermed vil regningen ende hos de 2,1 millioner medlemmer af de danske a-kasser.

Lægger op til lavere dagpengesats
Det forhøjede statsbidrag er langt fra det eneste område, hvor regeringen ønsker at forringe dagpengesystemet. Regeringen lægger også op til, at dagpengesatsen frem mod 2025 skal stige mindre end hidtil planlagt, og at der indføres en måneds karensperiode for nyuddannede (dimittender). De planlagte nedskæringer undrer Torben Poulsen:

”Det er tankevækkende, at man fortsat ønsker at forringe dagpengesystemet. I sidste ende kan konsekvensen blive, at folk fravælger at forsikre sig mod ledighed. Det så vi i Sverige for få år tilbage, hvor man fastfrøs satserne og hævede kontingentet. Det har man nu erkendt, var en fejl. Derfor har man netop måtte hæve dagpengesatsen betragteligt og man nedsatte kontingentet igen for et par år siden.”

Dertil kommer forringelse af seniorjobordningen og stigningen i efterlønsalderen, som begge er ordninger forbeholdt a-kassemedlemmer. Samlet set er AK-Samvirke-formanden derfor langt fra imponeret af det katalog, regeringen har lagt frem. Han opfordrer i stedet til, at dagpengesystemet ses som en styrke for det danske arbejdsmarked:

”Et velfungerende a-kassesystem er ikke en hindring for et stærkere Danmark – det er en forudsætning”, slutter han.


Flere artikler om emnet

Annonce