Advarsel: Peter Mogensen i strid med dansk lovgivning

Mediekritik: Ifølge kommentator Peter Mogensen kan man skrive hvad som helst i en pressemeddelelse, hvorfor Støjberg er ’homesafe’
Hvis du er en af de mange danskere, der i aften overvejer at stille ind på det politiske underholdningsprogram Tirsdagsanalysen på TV2 News, skal der hermed advares imod at tage eventuelle juridiske vurderinger fra Kraka-direktør og politisk kommentator Peter Mogensen alt for alvorligt.

I sidste udgave af samme program afviste han nemlig, at en pressemeddelelse kan have opsættende virkning overfor ministeriets embedsmænd, selvom Inger Støjberg selv har skrevet, at pressemeddelelsen netop var at opfatte som en instruks.

Man kan skrive hvad som helst i en pressemeddelelse: I couldn’t care less
Som kommentator på TV2 News har Peter Mogensen imidlertid sin helt egen opfattelse af, hvilken juridisk karakter en pressemeddelelse har. En opfattelse der strider både med førende forvaltningsretlige eksperter og ingen ringere end landets Statsminister.

Det der med, hvad man siger i en pressemeddelelse. I couldn’t care less

Netavisen Pio har set med på Tirsdagsanalysen på TV2 News og her fremgår følgende om Peter Mogensens opfattelse af pressemeddelelser:

Peter Mogensen: ”Jeg sidder bare i mit stille sind og tænker. Jeg har jo også arbejdet meget tæt på ministre og ministersekretariater. Altså, jeg ved ikke, hvornår en pressemeddelelse er blevet gjort til et embedsmandsnotat med sagsnumre, og folk skal følge det og den slags. For mig at se, der er hun på sikker grund. Det må jeg sige. Det der med, hvad man siger i en pressemeddelelse. I couldn’t care less. ”

Peter Mogensen: ”Nu kommer alt det der med: Ej, er han ikke blevet blå ham der Peter Mogensen. Men det er jo en saglig analyse”.

Du kan skrive, at Bo så en ko, og så er det fint nok

Peter Mogensen: ”Du har jo også skrevet pressemeddelelse (siger Peter Mogensen til medkommentator Michael Kristiansen, red). Du kan skrive, at Bo så en ko, og så er det fint nok”.

Ekspert: Det er fuldstændig forkert
Mens Peter Mogensen, i TV2 News programmet kalder Inger Støjberg for ’homesafe’, og mener, at man kan skrive hvad som helst i pressemeddelelse, så er det ifølge lektor og ekspert i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet en udtalelse, som det bliver enormt svært at finde juridisk dækning for.

Det er fuldstændig forkert. Pressemeddelelser er omfattet af de almindelige regler, der gælder for ministre og forvaltning. Pressemeddelelser er fuldt omfattet sandhedspligten

”Det er fuldstændig forkert. Pressemeddelelser er omfattet af de almindelige regler, der gælder for ministre og forvaltning. Pressemeddelelser er fuldt omfattet sandhedspligten, vildledningsforbud og så videre. Det er der ikke nogen som helst tvivl om,” siger lektor i forvaltningsret Sten Bønsing til Netavisen Pio.

Samtidig anbefaler lektoren, at man også kigger på et svar fra Statsminister Lars Løkke Rasmussen, som netop har forholdt sig til et Folketingsspørgsmål til Statsministeren, om hvorvidt pressemeddelelser er omfattet af ministerens sandhedspligt. Sten Bønsing kalder svaret for sjældent præcist.

Politikere skal ikke skrive noget, som de ikke bryder sig om
I indslaget på TV2 News griber kommentator-kollega Michael Kristiansen ind flere gange og afviser meget tydeligt Peter Mogensens fejlagtige udlægning. ”Det skal vi heller ikke” siger han advarende på TV2 værtens spørgsmål om, hvorvidt vi skal følge Peter Mogensen opfattelse.

Tja. Og så videre…

Netavisen Pio giver et sidste ord til Peter Mogensen i en sag, hvor man for hans egen skyld og TV2 News’ skyld må håbe, at han vil læse op på lovgivningen. Peter Mogensen indrømmer dog, at Inger Støjberg faktisk har begået en fejl, men mener også, at der er grænser for, hvilket detaljeniveau vi kan kræve af vores politikere:

Peter Mogensen: ”Det som det her lugter af er, at hun (Inger Støjberg, red.) har siddet i det der lille ministerkontor og sagt; Nu skal jeg skrive en pressemeddelelse om det her. Jeg vil ikke skrive det ind, som jeg ikke kan lide. Og jeg ved godt, at embedsmændene er uenige med mig. Vi har diskuteret stolpe op og stolpe ned om det her. Men i den pressemeddelelse, som jeg sender ud til TV2 News og alle mulige andre, der får de mig ikke til at skrive det, som jeg ikke kan lide. At det så bliver til en instruks bagefter? Tja. Og så videre…”

Michael Kristiansen: ”Det der, det kan man ikke Peter Mogensen”

Peter Mogensen:  ”Hvilket detaljeringsniveau vil du så kræve?”

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce