Annonce

Adventssossekalender: Bodil Kochs Folkevirke

Bodil Koch satte med sin forening Folkevirke fokus på kvinders manglende repræsentation i samfundet. Fra København til Herning.
Det er forår. Kameraet panorerer henover trætoppe og hustage i Herning. Optagelsen er i sorthvid, men solen skinner. Kameraet fanger teglsten, skorstene og bindingsværkshuses stråtækte tage. Scenen skifter.

Vi kommer med ind i stuen, hvor værtinden Margrethe Jensen sidder med Bodil Koch over for sig ved et mørkt mahognispisebord. Kaffen er serveret, og der hænger klassiske oliemalerier på væggene. Det er et pænt hjem. Kirkeminister Bodil Koch er gæst. På besøg i Herningkredsen, hvor hun blev valgt til folketinget første gang i 1947. Margrethe Jensen er en stærkt engageret lokal socialdemokrat og veninde af Bodil Koch. Scenen er fra DR2-udsendelsen "Store Danskere".

Folkevirke og kvindekamp
Bodil Koch var uddannet teolog, gift med professor Hal Koch og stod i mange år uden for rampelyset som professorfrue og mor til fem børn, blandt andet datteren Dorte Bennedsen, der senere blev undervisningsminister. Det ændrede sig i 1941, da Bodil Koch læste Elin Wägners bog Ilden overlever Natten.

Elin Wägner var en svensk feminist, der med sin bog skrev kvindernes betydning ind i verdenshistorien. Bodil Koch blev inspireret, og i løbet af få år skabte hun sammen med andre foreningen Folkevirke. Folkevirke arbejdede for, at kvinders erfaringer og stemmer i højere grad blev repræsenteret politisk. Arbejdet tog især fart efter folketingsvalget i 1943, hvor andelen af kvinder i folketinget faldt fra fire til kun to.

Bodil Koch holdt - i regi af foreningen Folkevirke som hun var initiativtager til - utallige foredrag for kvinder over hele Danmark. Formålet var at give kvinder i alle samfundslag en forståelse for, hvilke samfundsspørgsmål de stod uden for, men kunne kræve indflydelse på, hvis de ville. Og siden gik det stærkt. Bodil Koch blev valgt til Folketinget og var minister i både Hans Hedtofts, H.C. Hansens og Jens Otto Krags regeringer.

Sygdom og død
Det er blevet vinter. December 1971. Bodil Koch har kræft og lægerne kan ikke gøre mere. Om få uger er hun død. Den tidligere kirke- og kulturminister holder stærkt svækket et tv-foredrag om tro, kunst og politiks betydning i livet.

Få uger forinden sidder Bodil Koch i den store bil, som en chauffør har kørt hende til Herning i. Udenfor er det frostklart og bidende koldt. Hun kan se ind på forsamlingshuset og æresporten. Margrethe Jensen fejrer guldbryllup med sin mand Eskild og deres store familie. Bodil Koch er rejst Fra København for at holde tale for guldbrudeparret. Hun holder en rørende tale. De to kvinder har fulgt hinanden i 30 år, men det er sidste gang de mødes.

Moderen, professorfruen og modstandskvinden, der trådte ud af sin mands skygge og blev en af Danmarks mest markante kvindesagsforkæmpere og ministre, dør af sin kræftsygdom den 7. januar 1972.

Op mod jul har Netavisen Pio hver søndag bragt en historie, der tager udgangspunkt i markante socialdemokratiske personligheder.

Du kan læse den første adventshistorie om C.V. Bramsnæs her.
Du kan læse den anden adventshistorie om H.C. Hansen her.
Du kan læse den tredje adventshistorie om Erhard Jacobsen her

Rasmus Stoklund (f. 1984) er oldebarn af Margrethe Jensen. Beskrivelsen af Bodil Kochs sidste tid bygger på samtaler med børn og børnebørn af Margrethe Jensen, DR2-udsendelsen Store Danskere og Birgitte Possings biografi Uden Omsvøb. Tak til Eva Jensen for hjælp til verificering af årstal med mere.

Rasmus Stoklund er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og forskningsordfører og uddannelsesordfører.


Flere artikler om emnet

Annonce