Advokater sagde nej til kommunale Obama-billetter

Kolding kommune ville uddele dyre VIP-billetter til omstridt Obama-arrangement til virksomheder. Advokater sagde nej.
I forbindelse med Barack Obamas besøg i Kolding, ville Kolding Kommune gerne give 10 VIP-billetter til arrangementet væk til udvalgte erhvervsfolk. Men da billetterne har en værdi af 17.500 kroner stykket, ville der være tale om ulovlig erhvervsstøtte, og derfor har kommunens advokater sagt nej. Det skriver bloggen journalista.dk, der har søgt aktindsigt i sagen.

Som Netavisen Pio også tidligere har beskrevet, så støtter Kolding Kommune det eksklusive og lukkede arrangement med Barack Obama med 750.000 kroner, mens det ligeledes skatteyderfinansierede Syddansk Universitet, lægger yderligere en million kroner. Det er prisen for at den tidligere amerikanske præsident kan holde en tale på omkring en time på universitetet.

Som en del af aftalen med arrangøren - den lokale erhvervsforening Business Kolding,  som har Kolding Kommunes borgmester Jørn Pedersen i sin bestyrelse – så  råder Kolding Kommune over 27 billetter.

Billetter som dels går til de 11 medlemmer af kommunens økonomiudvalget, der stemte aftalen igennem på vegne af Kolding Kommune og kommunens kommunaldirektør, mens de resterende 15 billetter, ifølge aftalen i økonomiudvalget, skulle gå til studerende eller borgere.

Advokater sagde nej
Ifølge journalista.dk besluttede økonomiudvalget også, at der skulle reserveres 10 billetter til udvalgte erhvervsfolk, som kommunen gerne ville være gode venner med. Men det bliver formentligt ikke til noget nu.

Det skyldes, at man fra kommunens side har fået et nej fra et konsulteret advokatfirma, til at give billetterne til erhvervsfolk, som man fra Kolding Kommunes ønsker at gøre sig gode venner med.

Således fremgår det af en rapport, som Journalista.dk har fået adgang til via aktindsigter hos Kolding Kommune, at Advokatfirmaet Horten ikke mener, at der bare kan ske uddeling af billetter til erhvervsfolk:

”Det er på den baggrund samlet vores vurdering, at der er en ikke ubetydelig risiko for, at tildeling af fribilletter til en værdi på xx.xxx (overstreget af Kolding Kommune, red.) til investorer/developere af tilsynet vil blive anset for ulovlig støtte efter kommunalfuldmagtsreglerne”

17.500 for en billet
Kolding Kommunes borgmester Jørn Pedersen har selv meldt ud, at lignende billetter til arrangementet er sat til salg for 17.500 kroner – stykket.

Et beløb der tilsyneladende er så højt, at man fra Advokatfirmaet Hortens side mener, at det kan anses som ulovlig kommunal virksomhedsstøtte, hvis Kolding Kommune uddeler dem til erhvervsfolk.

Arrangementet med Barack Obama løber af stablen den 28. september. Obamas ophold i trekantsområdet bliver dog kort, for senere sammen dag skal han holde en lignende tale for erhvervsfolk i Amsterdam.

Politikerne i Kolding Kommune indgik forleden budget for næste år. Budgettet betyder at skatten hæves med 0,5 procent og at der bliver sparet omkring 45 millioner kroner på servicen.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce