Annonce

Advokatnotat kunne ikke klinke skårene: Derfor gik soldaterformand af

Uenighed om hvem der har retten til at træffe beslutninger, er årsagen til at fagforbund nu skal have ny formand.
En af fagbevægelsens centrale figurer, HKKF-formand og de statsansattes topforhandler Flemming Vinther, meldte onsdag ud, at han med øjeblikkelig virkning trækker sig som formand for fagforeningen, der organiserer de cirka 4.500 menige danske soldater.

Det var en strid om vedtægter og beslutningskompetence, som har ført til formandens afgang, fortæller bestyrelsesmedlem.

Vil ikke være fair overfor bestyrelsen

I forbindelse med sin afgang skrev Flemming Vinther blandt andet følgende på Facebook:

 

”Som I nok husker, var der krise i HKKF før jul, hvor der var et mistillidsvotum til mig fra bestyrelsen. Det endte med at blive trukket tilbage, og alle i bestyrelsen var enig om at gå ind i et forløb/proces med ekstern bistand, for at finde en fælles vej frem.

 

Det er imidlertid blevet tydeligt for mig, hen over jul og nytår, at jeg ikke kan gå helhjertet ind i den proces. Der er sagt, skrevet og sket for meget til, at jeg kan tro på - og engagere – mig fuldt og helt i det. Det vil derfor ikke være fair overfor bestyrelsen, organisationen eller medlemmerne at starte den proces.

Situationen er dermed, at ”regnebrættet” siger 11 mod en. Og så må det logiske være, at den ene går,” lød det fra Flemming Vinther, der har været formand for HKKF i 15 år.

Uenighed om vedtægterne

Det hører ikke til hverdagskost i fagbevægelsen, at en forbundsformand vælger at meddele sin afgang fra den ene dag til den anden. Til forsvarsmagasinet OLFI er der blevet spekuleret i at afgangen skyldtes en længerevarende bekymring for, at Flemming Vinthers fokus har været på at fremme egen karriere frem for arbejdet for HKKF.

Den udlægning er bestyrelsesmedlem Jørgen C. Pedersen, der er valgt som talsmand for bestyrelsen, ikke enig i:

"Det drejer sig om, at man i forbundsbestyrelsen har været uenige om, hvordan man skulle læse vedtægterne om beslutningskompetence. Her var der 11 i forbundsbestyrelsen, der mente et og en der mente noget andet,” fortæller han til Netavisen Pio.

”Den uenighed har man så fået afklaret ved hjælp af en tredjepart," siger han til Netavisen Pio. Den afklaring fra tredjepart er et advokatnotat, som entydigt støtter bestyrelsesflertallets udlægning af vedtægterne.

Uenigheden drejer sig mere konkret om forholdet mellem forbundsbestyrelsen, forretningsudvalget og formanden, og hvem der har ret til at tage beslutninger og eventuelt omgøre beslutninger.

”Det gælder i vores fagforening, som i alle andre foreninger eller i folketinget, at når der er taget en beslutning, så skal bestyrelsen til enhver tid kunne omgøre den beslutning, hvis de ønsker det,” siger han.

Jørgen C. Pedersen understreger, at der ikke har været en enkelt konkret sag eller beslutning, som har udløst konflikten, men at konflikten udelukkende handler om netop fortolkningen af de pågældende paragraffer i vedtægterne.

Ny formand til marts

Der er blevet indkaldt til et ekstraordinært repræsentantskabsmøde den 16. marts 2020, med henblik på konstituering af ny forbundsformand for HKKF. Indtil da, vil næstformand Kurt Bratner overtage ledelsen.

Forbundsbestyrelsen i HKKF indstiller i stedet bestyrelsesmedlem Tom Block Larsen til posten som ny forbundsformand.

Flemming Vinther udtræder som konsekvens af afgangen både fra formandsposten i det statslige forhandlingsfællesskab CFU og fra næstformandsposten i Offentligt Ansattes Organisationer (OAO), som er en paraply- og samarbejdsorganisation for de statsligt og kommunalt ansatte.

Lærernes formand Anders Bondo Christensen overtager i første omgang formandsposten i CFU.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet