Annonce

AE: Polariseringen har aldrig været større i Danmark

Polariseringen mellem de rigeste og fattigste har aldrig været større, viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Forskellen mellem fremgangen i indkomst for de rigeste og de fattigste har aldrig været større. Det viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som har kortlagt udvikling i indkomst for de seneste 15 år.

AE-rådet har kigget på indkomstudviklingen for danskerne, og en inddeling af indkomstgrupper viser, at den relative vækst stiger, jo højere årlig indkomst man har. Særligt årene efter den økonomiske krise har sat skub i polariseringen, hvor de fattigste danskere har oplevet en decideret indkomst-tilbagegang.

Polarisering i kroner og øre
Det viser sig i sammenligning på tværs af indkomstlag, hvor den øverste ene procent stikker af fra resten af samfundet. Her har de rigeste danskere oplevet en indkomstfremgang på 460.000 kroner, svarende til en samlet vækst på 35 procent i perioden 2000-2015.

For de 10 procent af danskerne med den laveste indkomst, har de oplevet en gennemsnitlig indkomstfremgang på 2900 kroner, svarende til en samlet vækst på 3,3 procent.

Danskernes indkomst bliver dermed ved at trække i hver sin retning, viser AE-rådets rapport. Den rigeste ene procent har nu en gennemsnitlig årsløn på 1,4 millioner kroner, i modsætning til de fattigste 10 procent, som årligt råder over 90.000 kroner i gennemsnit.

Med de nyeste tal viser AE-rådets rapport, at den rigeste ene procent har en indkomst, der er 16 gange så høj som de fattigste 10 procent af danskerne.

Kriseårene har efterladt de fattigste med en negativ udvikling
Faktisk viser AE-rådets rapport, at de ti procent fattigste danskere har oplevet en negativ indkomstudvikling siden 2010, hvor de i gennemsnit har mistet 2000 kroner om året.

Derimod har de 10 procent rigeste oplevet en forøget vækst i deres indkomst, med knapt 20 procent fra 2010 til 2015.

 

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet