AE-rådet: Ingen grund til konkurrenceevne-panik

Der er ikke behov for skattelettelser, som DI og Dansk Erhverv foreslår, men for jobskabelse, uddannelse og opkvalificering, hvis dansk konkurrenceevne skal styrkes, lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Dansk Industri og Dansk Erhverv har i dag offentliggjort nye analyser af Danmarks konkurrenceevne. De to erhvervsorganisationer når frem til samme resultat: Danmarks konkurrenceevne er forværret.

”Det skal bedre kunne betale sig for virksomhederne at investere i og anvende nyt udstyr. Vi kan skabe ny velstand og nye job, hvis vi forbedrer skattevilkårene for at investere i Danmark og sænker de afgifter, som stækker vores evne til at konkurrere internationalt – det gælder blandt andet på energiområdet,” siger DI’s direktør Karsten Dybvad i en pressemeddelelse.

Debatindlæggene fra de to erhvervsorganisationer kommer lige op til, at regeringen skal til at forhandle om en ny vækstpakke og flere borgerlige politikere var straks ude og bruge som politisk ammunition imod regeringen.

Tænk at udlandet ikke vil investere i Danmark. Danske politikere har da eller talt så pænt om multinationale selskaber, bankdirektører og kapitalfonde...... Bare tag den venlige måde Goldman Sachs blev omtalt på. Tarveligt,” skrev udenrigsordfører Søren Pind (V) på Facebook. Hverken DI eller DE hæfter sig dog specielt ved ”tonen i debatten”. Og faktisk så nævner DI’s Globaliseringsredegørelse (side 13) specifikt ”Venturekapitalinvesteringer som andel af BNP” som et af de felter hvor Danmark er helt i top.

Ingen panik
Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Lars Andersen mener imidlertid, at DI og DE’s konklusion om at konkurrenceevnen skulle være forværret er fejlagtigt og at der er flere ting, der peger i positiv retning.

”Ser man konkret på dansk eksport, så eksporterer vi i dag mere end før krisen satte ind. Hvad angår den danske eksport af industrivarer, så har vi faktisk eksporteret mere end Tyskland, Sverige og Finland gennem krisen. Vi har ligeledes år for år rekordstore overskud på betalingsbalancen,” siger Lars Andersen.

Han minder om, at sidste år konkluderede de økonomiske vismændene, at Danmarks konkurrenceevne var neutral til god. Vismændenes analyser af netop den danske konkurrenceevne har slået fast, at man ikke kan konkludere, at danske virksomheder i disse år generelt har en dårlig konkurrenceevne.

”Vismændene viser, at angrebene på konkurrenceevnen er overdrevet. Desværre har Vismændenes analyser ikke fået den største opmærksomhed i den offentlige debat. Det er overraskende, at deres konklusioner preller af på erhvervsorganisationerne. Faktum er, at Danmarks konkurrenceevne er langt bedre end sit rygte”, slutter Lars Andersen, der opfordrer politikerne til, at lægge konkurrenceevne-panikken til side og i højere grad fokusere på jobskabelse, uddannelse og opkvalificering.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce