Annonce

Ældre og sundhed er de vigtigste emner og Jyske Bank husede mystisk formue

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at ældreområdet igen er nummer ét, når man spørger vælgerne, hvilke emner de prioriterer højest op til kommunalvalget, at Jyske Bank har huset en mystisk paraguayansk formue, og at hver fjerde er fratrådt Region Hovedstadens Akutberedskab. Og så har kommunaldirektøren i Læsø Kommune, Peter Pietras, valgt at opsige sin stilling efter tre år på posten. Det skyldes, at han har nægtet at rive et skur ned på sin grund.

Tak fordi du læser med.

Ældre og sundhed er vælgernes vigtigste emner ved kommunalvalget

Ældreområdet er igen nummer ét, når man spørger vælgerne, hvilke emner de prioriterer højest op til kommunalvalget.

Det viser en ny måling af vælgernes præferencer i forhold til den lokalpolitiske dagsorden, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Det skriver netmediet.

Men også spørgsmål om klima, miljø og natur fylder meget for mange vælgere, når de skal sætte deres kryds ved det kommende kommunalvalg.

Det gjorde det ved det seneste folketingsvalg, som forskere fra Københavns Universitet da også har døbt “klimavalget”. Og i den nye måling tæller de grønne dagsordener med i top fem over de emner, vælgerne efter eget udsagn mener er det vigtigste for kommunalpolitikerne at tage sig af.

Her rangerer spørgsmål om “natur og miljø” på lige fod med “folkeskole”, mens “klima” ligger lige i kølvandet.

Tager man højde for den statistiske usikkerhed, kan man sige, at emnerne “sundhed og forebyggelse”, “folkeskole” og “natur og miljø” ligger på nogenlunde samme niveau.

Læs hele historien her.

 

Medier: Jyske Bank husede mystisk paraguayansk formue

I mindst ti år og indtil i hvert fald 2018 havde Jyske Bank en paraguayansk rigmand med en usædvanligt stor formue som kunde i bankens daværende filial i Schweiz.

Det skriver Politiken, Berlingske og DR.

Det skriver Ritzau ifølge TV2.

 Medierne har fået adgang til et læk af interne dokumenter gennem det internationale journalistnetværk ICIJ. Lækket er blevet døbt Pandora Papers.

Ifølge en lektor og en jurist, der udtaler sig til alle tre medier, er det uklart, hvor formuen, der i 2005 var på mindst 400 millioner danske kroner, kom fra.

Formuens ejermand, den nyligt afdøde Genaro Peña, levede ifølge mediernes undersøgelse af at importere Mitsubishi-biler til Paraguay.

“Relationen mellem mængden af penge, og hvad personen laver, ser ikke ud til at stemme helt overens,” siger Kalle Rose, lektor ved CBS, til Politiken.

“Det lugter langt væk af, at der er et eller andet kriminelt forbundet med det her. Jeg har svært ved at forestille mig, at der ligger en fornuftig forretningsmodel bag,” siger Jakob Dedenroth Bernhoft fra firmaet Revisorjura med ekspertise i hvidvask videre til avisen.

Størstedelen af formuen var placeret hos Jyske Bank, da rigmandens forskellige fonde og selskaber var kunder i banken. Fonde og selskaber, der var placeret i de kendte skattely De Britiske Jomfruøer og Panama.

Fra 2005 til 2018 havde Peña en tidligere Jyske Bank-direktør som sin private investeringsrådgiver.

Ud over formuen havde Peña i oktober 2013 også lånt 628 millioner kroner af den danske bank.

Jyske Bank siger i et skriftligt svar til Politiken, at banken ville foretage grundige undersøgelser, "hvis Jyske Bank havde haft en kunde med det beskrevne omfang og med den beskrevne baggrund".

Men banken vil ikke kommentere på konkrete kundeforhold.

Det er krævet af loven, at banker for at undgå hvidvask undersøger, hvordan nye kunder har tjent deres mange penge, skriver avisen. Det fremgår ikke af Politiken, om de regler også gjaldt, dengang Peña havde penge investeret i den danske bank.

Læs hele historien her.

 

Hver fjerde er fratrådt Region Hovedstadens Akutberedskab

Omkring hver fjerde medarbejder har det seneste år fratrådt sin stilling i Region Hovedstadens Akutberedskab.

Det skriver Berlingske baseret på statistik fra Akutberedskabet.

Det drejer sig mere præcist om 144 medarbejdere ud af omkring 600 i perioden ved Region Hovedstadens Akutberedskab, der er fratrådt. Tallet dækker over ansatte ved 112, akuttelefonen 1813, administrationen og en mindre ambulancetjeneste.

Berlingske har den seneste tid afdækket, at borgeres opkald til 112 ikke altid bliver stillet igennem med det samme.

Alene denne sommer blev 4.677 opkald til 112 besvaret med forsinkelse i Region Hovedstaden. Det skyldtes for få medarbejdere ved telefonerne, og er dermed blevet registreret som et mistet opkald.

Et mistet opkald dækker over et opkald, der først bliver besvaret efter mindst 23 sekunder på grund af kø på telefonlinjen.

Ledelsen har tidligere til Berlingske forklaret de mange forsinkede opkald med, at det ikke har været muligt at “fremskaffe nok kvalificerede medarbejdere”. Opsigelser har også spillet ind.

Desuden har genåbningen betydet en “uforudset” stigning i 112-opkald.

35 nuværende og tidligere medarbejdere samt fire tidligere ledere fortæller nu til Berlingske, at der har været så mange opsigelser, fordi arbejdspladsen bliver drevet gennem “mistillid” og “frygt”.

De mange forsinkede opkald gennem en lang periode er dermed grundlæggende en bivirkning af en “syg” lederstil i Region Hovedstadens Akutberedskab, lyder det i avisen.

Til Berlingske fortæller Freddy Lippert, direktør for Region Hovedstadens Akutberedskabet, at “en række tiltag” er gennemført det seneste år for at forbedre arbejdsmiljøet.

Læs historien her.

 

Jeppe Kofod: Vi kommer ikke til at anerkende Taleban

Danmark kommer ikke til at anerkende Taleban-styret.

Det skriver Ritzau ifølge TV2.

“Vi har ikke lyst til at vende befolkningen ryggen,” lød det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), inden han mandag mødtes med partiernes udenrigsordførere for at diskutere, hvordan Danmark i fremtiden skal bistå befolkningen i Afghanistan med udviklingsarbejde.

“Dem, som må leve med Taleban, og de kvinder, som går på gaden og demonstrerer for deres fundamentale rettigheder.”

Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) understreger, at Danmark før har haft drøftelser med Taleban i forhold til den humanitære hjælp til landet.

“For mit vedkommende skal vi sørge for at nødhjælpen, den humanitære hjælp, kommer frem,” siger Flemming Møller Mortensen.

“Det er muligt, at man skal have drøftelser med Taleban. Det har man været vant til, inden de tog over og fik hele regeringsmagten. Men det er ikke det samme som at sige, at man støtter Taleban.”

Begge ministre ønsker at opretholde de rettigheder, som befolkningen fik under Danmarks og dets allieredes militære tilstedeværelse i landet. Herunder pigers ret til skolegang.

Læs hele historien her.

 

Kommunaldirektør opsiger sin stilling efter obskur sag

Kommunaldirektøren i Læsø Kommune, Peter Pietras, har valgt at opsige sin stilling efter tre år på posten.

Det meddeler Karsten Nielsen (V), der er borgmester i Læsø Kommune, i en pressemeddelelse.

Det skriver Danmarks Radio (DR).

Peter Pietras træder tilbage, efter at Nordjyske de seneste dage har sat fokus på, at han har boet mange nætter i et ulovligt skur på under ti kvadratmeter. Han havde ansøgt om at få lov til at bo i det, indtil han ville få byggetilladelse til at opføre et sommerhus på grunden.

Det fik han dog afslag på. I stedet blev han bedt om at rive skuret ned, hvilket han har nægtet.

“Kommunaldirektøren ønsker ikke, at en sag om et mindre 50 år gammelt skur, på en netop erhvervet sommerhusgrund, skal få medarbejdere i Læsø Kommune til at føle sig klemt,” skriver borgmesteren i pressemeddelelsen.

Læs hele historien her. 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet