Ændringer på vej i vaccineprogram og V vil have aftale med Assad

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at statsminister Mette Frederiksen (S) varsler ændringer i vaccineprogrammet, hvilket sker samme dag som den gradvise genåbning af samfundet. Venstre vil have regeringen til at indgå en aftale om flygtninge med Bashar al-Assads regime i det borgerkrigshærgede Syrien. Og endelig er der nyt om de meget omdiskuterede nye danske F-35-kampfly. De skulle snart være klar til at tørne ud for Forsvaret. I hvert fald har de netop fået malet dannebrog på halefinnen.

Tak fordi du læser med.

Mette Frederiksen: Der kommer ændringer i vaccineprogram

Statsminister Mette Frederiksen (S) varsler ændringer i vaccineprogrammet.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Statsministeren kom med varslingen mandag i Helsingør, hvor hun besøgte byen på førstedagen for den gradvise genåbning af samfundet med lempelser for blandt andet butikker.

”Vaccinationsplanen hedder på et tidspunkt 65 år. Der kan jeg i dag godt sige, at 65 er sat for højt, når vi kigger på, hvem der er i risiko for indlæggelse og mere alvorlig sygdom. Der skal vi ned under 65. Givet til 50.

”Men det skal myndighederne nok melde mere konkret ud om.”

Sundhedsstyrelsen har inddelt befolkningen i 12 målgrupper, og overordnet bliver befolkningen tilbudt vaccination i en bestemt rækkefølge, hvor personer i plejeboliger var de første til at få et stik i armen.

Mette Frederiksen uddybede ikke, hvilken målgruppe hun henviser til. Men i øjeblikket er der en målgruppe, som hedder 65-74 år, og som er nummer ni i vaccinationsrækkefølgen.

Det må antages at være den målgruppe, statsministeren henviser til. Den sidste målgruppe i rækkefølgen betegnes som ”øvrige befolkning, fx segmenteret efter alder”, og er altså personer i fra 16-64 år.

Mandag indledte statsministeren i øvrigt de første bilaterale drøftelser for en langsigtet genåbningsplan af Danmark. I den forbindelse mødtes hun med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som den første.

Han har udtalt, at hvis der er styr på smitten, så skal det danske samfund gradvist åbnes mere op hver 14. dag, og når kalenderen siger maj, skal hele samfundet som udgangspunkt åbnes helt op, hvis alle over 50 år og de særligt sårbare er vaccineret.

Læs hele historien her.

 

V vil have aftale med Assad

Venstre vil nu indgå en aftale om flygtninge med Bashar al-Assads regime i det borgerkrigshærgede Syrien.

Det skriver Jyllands-Posten.

Mens skiftende regeringer i årevis har afvist alt diplomatisk samarbejde med Assad, skal en aftale med regimet sikre, at afviste syriske asylsøgere kan sendes hjem, mener Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede.

”Jeg forestiller mig en aftale, der kun skal gå på rammerne for at sende folk tilbage – og nogle garantier for, at man kan vende tilbage uden at blive forfulgt,” siger Fuglede til avisen.

I dag kan Danmark ikke sende afviste asylsøgere til Syrien med tvang som følge af blandt andet Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Regeringen støtter ikke Venstres forslag, oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar. Udlændingeordfører Rasmus Stoklund (S) er forundret over tonerne fra oppositionens største parti.

”Det vil sende et helt forkert signal om, at vi opfatter Assad som sejrherre i Syrien,” siger han.

Der er dog ingenlunde tale om en kærlighedserklæring til Assad, understreger Mads Fulgede på Twitter og Facebook.

placeholder

Læs hele historien her.

 

Ledere sætter medarbejdernes trivsel højere

Usikkerhed, krise og hjemmearbejde på ubestemt tid udfordrer medarbejdertrivslen i landets virksomheder. Og det har fået ledere til at prioritere den højere.

Det skriver Jyllands-Posten.

En ny analyse fra fagorganisationen Lederne, hvor 1483 ledere med personaleansvar svaret på, hvilke ledelsesområder, de mener, der vil være mest relevant for dem i løbet af det næste år, afslører, at medarbejdertrivslen er mere i fokus end nogensinde før.

Samlet set svarer 30 pct. af lederne, at de gerne vil udvikle deres evner i forhold til at sikre medarbejdertrivslen. Blandt linjelederne, der sidder med det primære ansvar over for medarbejderne, er det 35 pct.

Det giver mening, mener Lars Andersen, der er arbejdsmiljøchef i Lederne, for selvom mange virksomheder – krisen taget i betragtning – har haft succes med hjemmearbejde, så kommer den fysiske og mentale trivsel mere og mere i fokus.

”Nogle oplever, at kunder og opgaver vælter ind, og at det bare spiller med at arbejde hjemmefra, mens andre er nervøse for at blive smittet eller bekymret for, om de kan udføre eller beholde deres job. Derudover ser vi flere og flere, som bliver påvirkede af at sidde hjemme og ikke have den samme fysiske kontakt med leder og kolleger som vanligt,” siger han.

Læs hele historien her.

 

Navneskiftedag i Folketinget

Folketinget har besluttet at foretage en række ændringer i nogle af udvalgenes navne og sagsområder.

Ændringerne skyldes, at regeringen tidligere på året besluttede at oprette et nyt Indenrigs- og Boligministerium og herudover ændre i en række ministres ressortområder.

Hensigten er, at udvalgenes sagsområderne – med få undtagelser – passer til ministeriernes ressortområder.

Hvilket betyder, at tre af Folketingets udvalg får nye navne: 

Boligudvalget bliver til Indenrigs- og Boligudvalget. Social- og Indenrigsudvalget bliver til Social- og Ældreudvalget. Og endelig bliver Sundheds- og Ældreudvalget til Sundhedsudvalget

Derudover er der vedtaget nogle mindre justeringer i sagsområderne for Erhvervsudvalget og Transportudvalget.

 

Nye danske kampfly får malet dannebrog på halefinnen

De meget diskuterede nye danske F-35-kampfly er snart ved at være klar til at tørne ud for Forsvaret.

”Endnu et skridt er taget på vejen mod modtagelsen af Danmarks kommende kampfly,” forsvaret på Twitter.

 ”Det første danske F-35 kampfly er blevet malet med Dannebrog på halefinnen, runde kokarder på vinger og krop og ikke mindst den komplekse og grålige bemaling som grundfarve.”

placeholder

Efter planen bliver F-35-flyerne taget i brug af de danske jagerpiloter om to år.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

De 80-84 årige er ikke vacc. De 79-74 årige ej heller. De skriver i planen at medio marts skulle det ske, men p.t. er der intet i e. boksen om noget. Min mand skal have 2. gang d. 11.3,han er i gruppe 3, så mon ikke oppositionsleder Ellemann skal slå koldt vand i blodet lidt endnu.

"Det vil sende et helt forkert signal om, at vi opfatter Assad som sejrherre i Syrien"

Øh, sender vi det ikke et forkert signal, hvis vi IKKE opfatter Assad som vinder af i Syrien, når han nu HAR vundet krigen? Sender det i så fald ikke et signal om, at Danmark baserer sin udenrigspolitik på en blanding af ønsketænkning og amerikansk propaganda, frem for på realiteter?

Annonce