Annonce

Afbud fra Støjberg og Tørnæs - måske ender Løkke i Marrakesh

S og regeringen går sammen om vedtagetekst, der pålægger regeringen at understrege udfordringer ved migration under FN-topmøde
Danmark tilslutter sig den såkaldte Marrakesh-erklæring om illegal migration under FN-topmødet i Marokko mandag-tirsdag i næste uge.

Det slår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag fast under en hasteindkaldt forespørgselsdebat om Marrakesh-erklæringen. Dansk Folkeparti står bag hasteforespørgslen.

Jeg har ikke taget stilling til, hvilken minister der deltager

”Jeg har ikke taget stilling til, hvilken minister der deltager, eller om jeg eventuelt selv gør det,” siger statsministeren.

Den for en regeringschef meget usædvanlige melding skyldes, at både udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og tilsyneladende også udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har ”meldt fra” til Marrakesh. Inger Støjberg med den begrundelse, at hun ”ikke tidligere har deltaget i den slags konferencer, og jeg ser heller ikke mig selv som deltager i den her.”

Dansk Folkeparti ønsker, at Danmark ikke tilslutter sig erklæringen. Partiet frygter, at erklæringen åbner for masseindvandring fra Afrika.

Statsministeren fastslog under debatten, at FN-erklæringen ikke fratager Danmark suverænitet over udlændingeområdet:

”Den ændrer ikke et komma i dansk udlændingepolitik,” lød det fra statsministeren.

”En lille dreng i den globale skolegård”

Socialdemokratiets ordfører på sagen, Mattias Tesfaye, understregede i sin ordførertale, at Socialdemokratiet støtter op om regeringens tilslutning til FN-erklæringen:

”Socialdemokratiet kommer ikke til at spænde ben for dansk udenrigspolitik. Danmark er den lille dreng i den globale skolegård. Vi har brug for det stærke internationale samarbejde. Vi har brug for en international dialog om at håndtere migrationen – særligt henover Middelhavet.”

Vi har brug for en international dialog om at håndtere migrationen – særligt henover Middelhavet

Tesfaye luftede samtidig stor utilfredshed med regeringens håndtering af sagen: 

”Ifølge Grundloven er det regeringen, der fører udenrigspolitikken. Det er en god bestemmelse. Den giver selvfølgelig den siddende regering magt. Men den tildeler også ansvar. Et ansvar som vi ikke mener regeringen har håndteret særligt imponerende i denne sag.”

Socialdemokratiet og regeringspartierne er gået sammen om en såkaldt vedtagetekst, som Folketinget stemmer om torsdag.

Den fulde vedtagetekst fremgår af faktaboksen nedenfor.

S: ”Indvandring er ikke lutter lagkage”
Under debatten forklarede Tesfaye, at det for Socialdemokratiet er afgørende at få skåret ud i pap i både i vedtageteksten og den stemmeforklaring som Danmark stiller med i Marokko, at dansk udlændingepolitik fortsat fastlægges i Folketinget:

”Det skal klart fremgå af den tekst, som regeringen vedlægger i Marokko. Derudover har det været afgørende for os, at regeringen også rejser til Marokko og forklarer de andre lande, at set fra en lille skandinavisk velfærdsstat har migrationen også en bagside. At der er en årsag til, at vi strammer udlændingepolitikken i Danmark.”

Tesfaye understregede, at regeringen ikke kan fejre den stramme udlændingepolitik med lagkage hjemme i Danmark , men samtidig skjule Danmarks bekymringer ude på den fine, internationale scene:

”Ministrene må fortælle Marokko det samme, som den fortæller Hr. og Fru Danmark herhjemme. Indvandring er ikke lutter lagkage.”

Fakta: Her er vedtageteksten

 

Her er den fulde ordlyd af forslag til vedtagetekst, som regeringspartiet og Socialdemokratiet står bag. Der stemmes om vedtageteksten torsdag:

”Danmark har interesse i internationalt samarbejde om grænseoverskridende udfordringer. Folketinget konstaterer, at

- Danmarks stramme udlændingepolitik ikke ændres pba. FN’s migrationserklæring

- erklæringen er ikke-juridisk bindende

- Folketinget uændret fastlægger udlændingepolitikken

Folketinget opfordrer regeringen til, at stemmeforklaringen ved dansk tilslutning afspejler ovenstående samt understreger de udfordringer, migration også medfører.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet