Afgående fagboss bryder tabu: Så mange medlemmer har vi mistet

HK Danmark

Afgående fagboss bryder tabu: Så mange medlemmer har vi mistet

HK-formand antyder hvor mange medlemmer HK minimum har mistet de seneste 17 år

HK-formand Anja C. Jensen.
Billedtekst

HK-formand Anja C. Jensen.

Foto: HK

Afgående HK-formand, Anja C. Jensen, bryder et udbredt tabu i den overenskomstbærende del af fagbevægelsen ved nu at tale åbent om, hvor mange medlemmer HK har mistet gennem årene.

Sidste uge, da Anja C. Jensen overraskende meddelte, at hun ikke genopstiller til formandsposten til HK-kongressen i november, oplyste hun i et opslag på LinkedIn, at hun  tilbage i 2021 gik til valg på ikke bare at småjustere HK-kursen, men at den burde lægges helt om - og så lod hun bomben springe:

Det er både over 17 år og over 100.000 medlemmer siden

“For uanset, hvordan vi vender og drejer det lige nu, så driver vi langt hen ad vejen i dag en fagforening anno 2025 med en struktur fra 2007. Det er både over 17 år og over 100.000 medlemmer siden.”

HK-formanden pinder altså her ud, at HK gennem de seneste 17 år har tabt “over 100.000 medlemmer”.

Knap 152.000 erhvervsaktive medlemmer

HK's aktuelle antal erhvervsaktive medlemmer er pr. 30. november 2024, ifølge HK Danmark,  151.960.

Seneste officielle tal fra Danmarks Statistik er fra 31. december 2023. Her er antallet af erhvervsaktive HK-medlemmer opgjort til 158.191.

Ifølge Danmarks Statistik var antallet af erhvervsaktive HK-medlemmer pr. 31. december 2012: 205.931.

Danmarks Statistik oplyser, at en række fagforbund i årene før 2012 oplyste medlemstal, inklusive ikke-erhvervsaktive medlemmer. Derfor er Danmarks Statistiks opgørelse over antallet af fagforeningsmedlemmer fra før 2012 usikre. Det gælder også tal for antal HK-medlemmer.

Gled i spareplan

Netavisen Pio kunne mandag oplyse, at Anja C. Jensen tilbage i 2023/24 foreslog en spareplan for HK, der både omfattede besparelser centralt og lokalt.

Den spareplan blev hældt ned af brættet af HK’s hovedbestyrelse, der i stedet vedtog en spareplan, der alene omfattede besparelser på stabsfunktioner og effektiviseringer centralt hos HK Danmark.

Mens de syv lokale HK-afdelinger slap for besparelser.

Den vedtagne spareplan fastsatte et sparemål på 50 millioner kroner, men i løbet af 2024 sparede HK faktisk 60 millioner kroner på driften.

Forløbet omkring spareplanen er, ifølge Netavisen Pios kilder, stærkt medvirkende til, at Anja C. Jensen til november ikke søger genvalg som formand på HK-kongressen.  

HK er Danmarks næststørste fagforbund.

Opdateret kl. 13.20 - talafsnit er udgået, da de officielle tal fra Danmarks Statistik fra før 2012 er inklusive ikke-erhvervsaktive medlemmer

Læs mere om:

Kommentarer

Indsendt af Dahl (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 11.02.2025 - 14:16

Ja Ja, Nogen forlader den synkende skude. Det er da deprimerende, at HK har mistet så mange medlemmer de sidste 17 år. Det er bare ikke der, problemet starter, som jeg ser det. Jeg startede selv som medlem af det, der nu er dansk metal, og er stolt over det. Men da jeg var ung, begyndte problemerne så småt. Det med at gå hen på kontoret i Ålborg og betale sit kontingent, få en snak og lidt hygge med ligesindede, det var en samlende faktor. Desværre var de små kontorer åbenbart utidssvarende, så man flyttede ind i, hvad vi så som paladser, hvor der ikke var samme muligheder for samhørighed for os, der ikke var på en stor arbejdsplads med egen klub. Efterhånden blev fagforeningen noget, man var medlem af, for det havde man lært hjemmefra. Elfenbenstårnet man ikke havde adgang til , men stadig troede på. Jeg tror, Anja C Jensen har gjort et godt stykke arbejde, som vedkommende kan være stolt af, men måske har tabt til reaktionære kræfter, der tænker mere på sig selv end på medlemmerne.

Indsendt af Helle B. (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 11.02.2025 - 14:16

De yngre generationer bør undervises i, at vores gode arbejdsvilkår i Danmark skyldes fagforeningerne. Det har krævet lange og hårde kampe - det er ikke noget, der bare er drysset ned fra himlen. Det er heller ikke nogen selvfølge - det kan hurtigt gå den anden vej. Hvis lønmodtagerne ikke bakker op om deres fagforening ender vi i en sump - kig f.eks. til Grækenland! Hvordan er det kommer dertil? Den tendens må rulles tilbage, ellers ender vi i en sump

Indsendt af Lene Ravn (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 11.02.2025 - 16:46

Som svar til af Helle B. (ikke efterprøvet)

Du har helt ret. Jeg forstår heller ikke hvorfor de unge ikke er medlemmer. Måske de tror, at de nemt kan få et nyt job, eller tror, at det altid vil være opgangstider. Jeg har altid været medlem af en fagforening, også da jeg var i lære. Jeg håber virkelig, at de unge vågner op!

Indsendt af Dahl (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 11.02.2025 - 17:08

Som svar til af Helle B. (ikke efterprøvet)

Jeg er ret overbevist om, at toppen i fagforeningerne begyndte at miste forbindelsen til medlemmerne for mere end 40 år siden. Det er ikke nok at være frelst og arrogant; Der skal også være nogen, der tror på det. Afstanden mellem medlemmerne og 'ledelsen' er blevet stadig større genne årene, og nu ser vi resultatet. Toppen fatter det nok stadig ikke. Man kan ikke undervise ungdommen i, at dem i elfenbenstårnet er de gode. Man er nødt til, at gøre fagforeningerne nærværende igen, og det bliver svært. Det dur ikke, at ens fagforening er noget diffust, man ikke kan møde i hverdagen. Så kan man lige så godt vælge en gul forening, der ikke ved noget som helst om ens fag. Hvis fagforeningerne skal overleve Musk, skal man virkelig tage sig sammen og komme ned på jorden igen. Der er langt; og vi er nogen, der har ventet i årtier på, at det skulle ske. Desværre tror jeg ikke, at det sker.

Indsendt af Thor (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 11.02.2025 - 19:44

Jeg fornemmer, der må være ting, vi ikke får at vide udenfor den kreds, der har udarbejdet de her planer og valgt den ene og forkastet den anden. Men det kan nok ikke være anderledes, tænker jeg.

Indsendt af Helle B. (ikke efterprøvet) den Onsdag den 12.02.2025 - 11:52

På første semester på teknisk skole blev der afholdt et møde med et par fyre fra Teknisk Landsforening, der fortalte om foreningen, og at man godt kunne være medlem under uddannelse på nedsat kontingent. Selvfølgelig meldte jeg mig ind med det samme. Er man proaktiv fra fagforeningernes side idag? Kommer man ud på skoler og uddannelsessteder og fortæller om, hvad fagforeningen står for og hvordan udviklingen har været gennem tiden - kig bagud og frem? For det tror jeg, er en forudsætning for at få flere med. Alt for mange aner ikke en pind - de har ikke fået det med hjemmefra, de er ikke blevet undervist i skolen - hvor skulle de vide noget fra? Der er ikke nogetsomhelst, der sker af sig selv. Alt skal der arbejdes for!

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.