Annonce

Afklaret Ritt: Livet bliver jo ikke ved evigt

DR-huslægen Peter Qvortrup Geisling har lavet et meget nærgående portræt af mennesket Ritt Bjerregaard.
Politikeren og personen Ritt Bjerregaard er portrætteret i adskillige interviews, bøger og biografier, inklusiv hendes egen i to bind.

Som det eneste kvindelige islæt i De Fantastiske Fire var hun i mere end tre årtier med til at sætte et markant aftryk på Socialdemokratiet og på dansk, europæisk og københavnsk politik. Som folketingsmedlem, minister, EU-kommissær og overborgmester i København.

Dokumentaren ’Ritt’ som DR har lavet, føjer ikke nyt til fortællingen, men giver et interessant indblik i en af dansk politiks helt store.

Det er DR’s huslæge Peter Qvortrup Geisling, som har fået muligheden for at følge den i dag 78-årige Ritt Bjerregaard, mens hun venter på at få svar på hendes prøveresultater på den tarmkræftsygdom, som hun har været ramt ud. En kræft der er uhelbredelig, men som endnu ikke spredt sig.

Det er både et dybt personligt portræt af personen Ritt Bjerregaard, som går tæt på det frivilligt barnløse ægteskab med historikeren Søren Mørch, som hun mødte som seminarist – han var hendes underviser - tilbage i midten af 60’erne, men som på trods af, at de har været gift i over 50 år, ikke har boet sammen med.

Men også et portræt af politikeren Ritt Bjerregaard, og om hendes op- og nedture. Om at være kvinde i en dengang mandsdomineret verden, om hendes mange sager og ikke mindst hendes tanker om at være tæt på at blive partiets første kvindelige formand, men i sidste ende fravælge det.

"Max. fem minutter til at tale sygdom"

Har man været igennem både bøger om socialdemokratiets historie og Ritts egne biografier, så siger det næsten sig selv, at samtalen med Geisling føjer mange nye aspekter eller ny viden til fortællingen om politikeren Ritt.

Derfor er det mest interessante i DRs dokumentar selvfølgelig også hvordan Ritt Bjerregaard ser på kræftsygdommen og udsigten til snart at skulle herfra.

”Livet bliver jo ikke ved evigt. Jeg håber, jeg får 10 gode år mere, men hvis jeg ikke får det, er det sådan set også ok,” lyder det fra Ritt Bjerregaard.

Derfor handler det om at bruge tiden fornuftigt og meningsfuldt, mens man stadig er her og ikke dvæle ved sygdommen: Helt i tråd med det indtryk af den kontrollerede Ritt, så har hun lavet en regel for samværet med veninderne:

”Fem minutter om sygdom, fem minutter om børnebørnene og så skal vi bruge resten af tiden på det der betyder noget”

Det siger sig selv, at det er begrænset hvor meget af et langt liv og en tilsvarende lang politisk karriere, ikke kan koges ned til 57 minutter, når der samtidig skal være tid til dækbilleder fra fødselsdage og kigges på røntgenbilleder af Ritt Bjerregaards metastaser.

Dokumentaren kan ses på DR’s hjemmeside.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mediernes "kendte mennesker". Des mere kendt des mere omtalt.
Selvom virkeligheden er DEN at der er andre, og langt flere mennesker end de kendte.Dem hører man sjældent om. De er nærmest "usynlige".