Afslutningsdebat: Regeringen bør droppe at sænke skatten

Ved afslutningen af en jovial og ordentlig afslutningsdebat i Folketinget, opfordrede Socialdemokratiet regeringen til at droppe at bruge penge på at sænke skatten og i stedet kæmpe for Produktionsdanmark.
Den anden omgang af Folketingets afslutningsdebat begyndte cirka klokken kvart i 10 her til aften, da statsminister Lars Løkke Rasmussen indtog talerstolen for anden gang i dag – lidt mere end 12 timer efter, han i morges klokken 9 startede afslutningsdebatten.

Det var en overraskende glad statsminister, der betrådte rigets fornemste talerstol, og han takkede samtlige af de medvirkende for deres forskellige bidrag til debatten.

Særligt sprang det i øjnene, at han sendte en tak til Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl for ”ikke at gå ind til skatteforhandlingerne med ultimative krav”. Jo, statsministeren har såmænd noteret sig, at DF nu åbner for at sænke topskatten.

Ellers var det en meget vittig statsminister, der blandt andet gjorde sig morsom ved at have taget en hjemmelavet planche med, der viste, at der har været flere solskinstimer i Lars Løkke Rasmussens regeringstid end i Anker Jørgensens ditto.

S: Kæmp for sammenhængskraft og faglærte
Efter statsministeren havde holdt sin humoristiske gennemgang, spurgte Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen ind til regeringens planer for en kommende skattereform. Her slog Mette Frederiksen på tromme for, at regeringen og dens støttepartier skulle droppe deres ønsker om at sænke skatten for de rigeste og i stedet kæmpe for bedre sammenhængskraft i Danmark og for at sikre, at der kommer flere faglærte, så Produktionsdanmark kan få adgang til den arbejdskraft, de har brug for. Det var statsministeren – ikke overraskende – dog afvisende overfor.

Skal flygtninge arbejde?
Da Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl tog ordet for en kort bemærkning, handlede det ikke overraskende om flygtninge. Og særligt, hvorvidt flygtninge skal arbejde. ”Selv hvis det lykkes, vil vi stadig stå med en milliardregning”, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Lars Løkke Rasmussen svarede, at hvis det lykkes at få halvdelen af flygtningene i arbejde, ville det spare staten for 2,5 milliarder kroner i de næste fire år. Hermed udstillede Lars Løkke Rasmussen den dybe splittelse mellem de store borgerlige partier på flygtningeområdet: Hvorvidt flygtninge skal arbejde og integreres eller ej. Det mener Dansk Folkeparti ikke, at flygtningene skal, og det vil koste den danske statskasse op mod fire milliarder kroner, hvis Dansk Folkeparti får deres vilje.

Vil regeringen skære SU’en?
Tidligere kom Venstres nære allierede i Dansk Erhverv med et forslag om, at SU’en skulle skæres væk på efter 3 år på de videregående uddannelser. Derfor spurgte Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen statsministeren, hvorvidt han ville give en garanti til de studerende om, at deres SU ikke bliver fjernet, når man har været i gang med en uddannelse i 3 år.

Statsministeren sagde dog, at han ikke ville hælde noget ”ned i cement”, og således fik de studerende og ikke mindst de forældre, der ikke kan finansiere deres børns studietid, ingen hjælpende hånd fra statsministeren i denne omgang.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce