Aftale om rent drikkevand og Helle Thorning stopper hos Red Barnet

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Fredagens Aktuelt byder på rent drikke vand og problemer i Guldborgsund Kommune for Dansk Folkeparti.

På den internationale arena er en ny regering - endelig ved at komme på plads i Sverige. Og i London stopper Danmarks tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, i nær fremtid som øverste chef for Red Barnet Internationals omkring 18.000 ansatte.

Velkommen til dagens Aktuelt og god weekend.

 

Samlet opposition vil af med sparekrav på velfærd

Alle partier fra Enhedslisten til Radikale vil have sat en stopper for regeringens årlige nedskæringer af kommunernes udgiftsramme til velfærd.

Kommunerne har brug for flere penge til at løfte fremtidens velfærd med flere og flere ældre.

Derfor giver det ikke mening, at regeringen lægger op til, at kommunerne de kommende fire år årligt skal afgive en halv milliard kroner af deres bevilling til staten. Det er der enighed om blandt partierne i oppositionen.

”Vi er imod den form for grønthøsterbesparelser, hvor man beslutter at tage penge, inden man har vist, hvordan kommunerne rent faktisk skal finde dem,” siger Andreas Steenberg, finansordfører i Radikale, til Altinget.dk.

Kravet udgår fra de såkaldte udgiftslofter, der lægger rammerne for kommunernes økonomi de kommende år, og som regeringen og Dansk Folkeparti vedtog i forbindelse med efterårets finanslovsaftale.

Læs mere her.

 

Bred aftale om vores drikkevand

Danskernes drikkevand bliver bedre beskyttet mod pesticider, og grundvandet skal undersøges for en række nye stoffer.

Det er resultatet af en aftale, som regeringen netop har indgået med et bredt flertal i Folketinget. Aftalen er en tillægsaftale til Pesticidstrategi 2017-21 og er indgået med aftaleparterne Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF.

”Den seneste tids mange fund af pesticider i drikkevandet har bekymret mig og de øvrige partier i aftalekredsen. Jeg er glad for, at vi står sammen om at beskytte drikkevandet og forbedre beskyttelsen af en af de mest værdifulde ressourcer, vi overhovedet har. Jeg er særligt glad for, at det skal være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer, og at vi nu får undersøgt grundvandet for langt flere stoffer,” siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) ifølge en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Kommunerne får frem til og med 2022 i første omgang mulighed for, sammen med landbruget, at finde lokale løsninger for at stoppe brugen af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder, der er statsligt udpegede områder omkring drikkevandsboringerne.

Hvis kommuner og vandselskaber ikke er kommet i mål med beskyttelsen mod forurening med pesticider i boringsnære beskyttelsesområder, er aftaleparterne enige om at gennemføre et generelt forbud mod sprøjtning.

Aftaleparterne er også enige om at afsætte midler til en omfattende screening af grundvandet. Der dukker fra tid til anden nye stoffer op, som man ikke før har testet for eller været opmærksom på. Med aftalen testes grundvandet for langt flere stoffer.

Den nye aftale indeholder også initiativer om at undgå resistens, mindske pesticidforbruget ved hjælp af godt landmandskab og et forbud mod salg af stort set alle koncentrerede pesticider til private. Der ændres ikke ved pesticidafgiften og målsætningen for pesticidbelastning.

”Vi skal behandle folk ordentligt, og det gælder altså også landmænd. Det er ikke dem, der har valgt, at der skal være en vandboring på deres mark. Derfor har det været centralt for mig, at vi også sørger for, at landmændene får en fuld erstatning, og at kommunerne som udgangspunkt skal forsøge at lave frivillige aftaler med landbruget,” siger Dansk Folkepartis landbrugsordfører, Lise Bech, ifølge pressemeddelelsen.

”Vi skal passe på grundvandet herhjemme, derfor har det været afgørende for Socialdemokratiet, at vi indfører et generelt forbud mod sprøjtning i boringsnære beskyttelsesområder, hvis det viser sig, at kommunernes indsats ikke er tilstrækkelig. Det sender et vigtigt signal til både kommuner og landbruget om, at det vil være en god idé at komme hurtigt i gang og få sikret, at der ikke siver pesticider ned i drikkevandet fra områderne omkring vores vandboringer,” siger Socialdemokraternes miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, ifølge ministeriets pressemeddelelse.

Aftalens modtages med glæde blandt de grønne organisationer.

Danmarks Naturfredningsforening skriver f.eks. på twitter:

placeholder

Læs mere her.

 

Helle Thorning forlader jobbet som direktør i Red Barnet International

Bestyrelsen for Red Barnet International meddelte i dag, at administrerende direktør Helle Thorning-Schmidt har besluttet at fratræde sin stilling. Hun vil fortsætte i de kommende måneder, indtil en afløser er fundet.

"Det har været en ære at lede denne store organisation og arbejde sammen med kolleger, så dedikeret til at gøre verden til et bedre sted for børn," udtaler Helle Thorning-Schmidt, der var statsminister i SRSF-regeringen – siden SR-regeringen i 2011-2015.

"Jeg vil aldrig glemme de børn, jeg har mødt, og de historier, de har fortalt mig: Fra de familier, jeg mødte i Yemen, til de Rohingya-børn, der var flygtet til Bangladesh, og pigerne der kæmper for at afskaffe børneægteskaber. Jeg er evigt inspireret af dem, og over den virkelige forskel, som vores arbejde kan gøre,” siger hun.

"Jeg træder ned fra min post med en dyb følelse af stolthed over det vigtige arbejde, vi har gjort for at give børn en stemme og for at blive en organisation, der er bedre egnet til fremtiden og leverer større indflydelse for børn."

Helle Thorning-Schmidt vil nu hellige sig bestyrelsesarbejde og kæmpe for social retfærdighed.

Læs mere her.

 

DF mister to mandater i Guldborgsund

Dansk Folkepartis byrådsgruppe i Guldborgsund Kommune reduceres fra syv til fem mandater.

Efter i et års tid at have protesteret over topstyring har Lis Magnussen og Mette Møller nemlig besluttet at blive løsgængere.

”Der er dårligt samarbejde i gruppen. Man kan ligesom ikke komme til orde, for der er et par stykker, der bestemmer det hele,” siger Lis Magnussen til folketidende.dk.

”Vi har prøvet at nævne flere gange, at vi er utilfredse med den måde, det kører på, men det bliver ikke taget alvorligt,” supplerer Mette Møller.

De to kritiserer gruppeformand René Christensen, der også finansordfører for Dansk Folkeparti i Folketinget, for at diktere resten af partiets byrådsmedlemmer, hvad de skal gøre og mene og for at føre en uforsonelig oppositionspolitik.

Problemerne begyndte, da René Christensen fik slukket drømmen om at blive borgmester, og Dansk Folkeparti ikke længere var en del af flertalsgruppen.

Stemningen i Dansk Folkepartis byrådsgruppe blev nemlig markant dårligere end i sidste periode, og nu skulle der føres benhård oppositionspolitik.

Læs mere her.

 

Ny regering på vej i Sverige

Efter knap et halvt år med politisk dødvande i svensk politik, er der nu tæt på at være fundet en løsning mellem Socialdemokraterne, Miljøpartiet, Centerpartiet og Liberalerne.

Parterne har blandt andet aftalt de indlæste spørgsmål om arbejdsret, udlejningsregulering og familiesammenføring, en kilde til gennemsigtighed.

Socialdemokraterne har indkaldt deres parti bestyrelse i dag, og de andre parter vil godkende aftalen i dag og i denne weekend, erfarer Aftonbladet.

En kilde til fortæller, at Socialdemokraterne er kommet Centerpartiet i at på spørgsmål som arbejdsmarkedslovgivning og huslejeregler. Ifølge kilden har socialdemokraterne givet sig i forhold til i december, da forhandlingerne mellem de fire partier brød sammen.

Miljøpartiet skulle desuden have fået lovning på, at skat på flyrejser genfremsættes og der blødes op på retten til familiesammenføring for flygtninge.

Læs mere her.

 

De største politiske bevægelser i 2018

I denne udgave af Pio Podcast kigger vi tilbage på 2018, og de politiske bevægelser vi har set i løbet af året.

Vi runder blandt andet De Gule Veste i Frankrig, anti-eu- og leave- bevægelserne i Storbritannien, OK18 og kritikken af Finansministeriet og den finansielle sektor.

Med i studiet har vi Peter Hummelgaard (Socialdemokratisk medlem af Folketinget, medlem af Europaudvalget), Pelle Dragsted (Folketingsmedlem for Enhedslisten og demokratiordfører) og Lone Loklindt (Tidligere folketingsmedlem for Radikale Venstre og medlem af Frederiksberg Byråd).

Værten er, som altid, Netavisen Pios chefredaktør, Jens Jonatan Steen.

Audio titled De største politiske bevægelser i 2018 by Netavisen Pio

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce