Annonce

Aftale på plads: Kronisk syge får ret til sygedagpenge

Der er en håndsrækning på vej til de kronisk syge ansatte, som under coronakrisen har stået med et urimeligt svært dilemma.
Mange kronisk syge har været fanget i et svært dilemma mellem deres indtægt og sundhed under corona-pandemien.

De har nemlig ikke haft ret til at modtage sygedagpenge, hvis de bliver hjemme fra arbejdet for at beskytte sig selv mod smitte.

Men nu ser der ud til at være en politisk løsning på vej til den særligt udsatte gruppe,  der kan blive meget syge og i yderste konsekvens dø, hvis de får corona.

De vil nu få en midlertidig ret til sygedagpenge fra dag ét.

Samtlige partier i Folketinget står bag aftalen

Det fremgår af udkast til en aftale, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har sendt til Folketingets beskæftigelsesordfører, som ministeren onsdag holdte møde med.

Samtlige partier i Folketinget står bag aftalen.
 

Mulighed for efteruddannelse

Hvis man skal have ret til sygedagpenge kræver det, at den ansatte lider af en af de sygdomme, som Sundhedsstyrelsen vurderer giver øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19.

Det kræver desuden, at den kronisk syge har dokumentation fra lægen.

Med aftalen vil arbejdsgivere få ret til at få refunderet sygedagpengene fra første dag

Medarbejdere med kronisk sygdom skal så vidt muligt forsøge at arbejde hjemmefra. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, har partierne bag aftalen et alternativ.

“Aftalepartierne opfordrer arbejdsgivere, kommuner og medarbejdere i risikogruppen til at anvende de opkvalificeringsmuligheder, der i dag eksisterer, såfremt uddannelse kan gennemføres sundhedsfagligt forsvarligt,” står der i udkastet.

Med aftalen vil arbejdsgivere få ret til at få refunderet sygedagpengene fra første dag. Normalt skal arbejdsgiveren betale de første 30 dage, når en medarbejder sygemelder sig.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce