Aggressioner hjælper ingen flygtninge

Politiken-skribent bør droppe konspirationsteorierne og melde sig på banen med konkrete løsninger
Kjeld Hybel skriver som journalist for Politikens kulturredaktion både sagligt og ordentligt. Men den 20. februar fortaber skriveriet sig i et aggressivt og hysterisk indlæg mod Mette Frederiksen og udlændingeudspillet fra Socialdemokratiet. Den ene dag er han klog kulturskribent og den næste en aggressiv kulturkriger.

Modsat Kjeld Hybel, så vil jeg forsøge at forholde mig sobert og sagligt og med argumentets kraft forklare hvorfor der er brug for fundamentale ændringer i asylsystemet, for at hjælpe mennesker på flugt og stoppe den folkevandring af migranter, som vi oplever fra Afrika.

Lad os hæve os over konspirationerne
Socialdemokratiets asyludspil er et paradigmeskifte for dansk udlændingepolitik. Væk fra daglige stramninger, hårdkogt retorik og lette løsninger. I snart 20 år har dansk udlændingepolitik handlet om konflikter og problemer, fremfor krav om løsninger.

Hvis Socialdemokratiet bare ville matche Dansk Folkeparti, så havde vi ikke stillet os selv den opgave at lave et helt nyt asylsystem, når vi får regeringsmagten.

Modsat Dansk Folkeparti, så fanger bordet for Socialdemokratiet. De forslag vi stiller er der en forventning om, at vi gennemfører. Ville vi bare matche DF, så havde det ikke taget mere end en halv arbejdsdag at finde på en ny fem-punktplan med udgangsforbud i landets ghettoer, flere straks-opstramninger af asylpolitikken, udvisning af syge mennesker eller en ny plakat, der fortæller, at kommer du til Danmark skal du sørme arbejde.

Vi er rent faktisk optaget af at løse migrations- og flygtningeudfordringerne og erstatte det sammenbrudte og usolidariske flygtningesystem med et nyt og bedre.

Lad os prøve at hæve os over Hybels konspirationer om kortsigtet magtpolitik og kynisk udnyttelse af Mellemøstens kriser og i stedet dykke ned i årsagerne til krisen og bevæggrunden for den socialdemokratiske analyse.

Asyl er ikke migranternes adgangsbillet til Europa
Først og fremmest er erkendelsen den, at presset på Europa blot vil stige i kraft af flere kriser og konflikter og en voldsom befolkningsvækst i Afrika.

I dag evner vi ikke at hjælpe mennesker på flugt, fordi asylsystemet de facto er brudt sammen qua afrikanske migranters forsøg på at udnytte asylretten til at komme til Europa. Jeg forstår deres drøm om en bedre tilværelse, men asylsystemet kan ikke være deres adgangsvej til Europa.

Derfor har vi brug for et andet system, der er mere bæredygtigt, giver unge afrikanere håb for deres fremtid, og som reelt giver beskyttelse til alle mennesker på flugt. Det kræver, at vi får adskilt flygtninge og migranter, øger støtten til lejre nær konflikterne og gennem bistand og handel løfter Afrika.

For mig står det totalt hen i det uvisse, hvad Kjeld Hybel så rent faktisk mener vi bør gøre ved flygtningekrisen. Derfor er det ikke Socialdemokratiet, men Hybel der gør sig skyldig i at lade som om, at hjertet ”banker for flygtningene”.

Giv nu bud på løsningerne
Hvis Hybel kærede sig, så ville han være mere optaget af at bruge krudtet på at formulere de ændringer der skal til, for at et sammenbrudt asylsystem igen kan bidrage til at løse dets egentlige formål: At sikre beskyttelse for mennesker på flugt. Han bør svare på, om han anerkender den udfordring Europa, og ikke mindst Mellemøsten og Afrika står overfor, og at der er brug for varige systemiske ændringer for at imødekomme den problemstilling?

Derfor Kjeld Hybel: Præsenter dine egne tanker, idéer og konkrete forslag. Drop konspirationsteorierne, bagvaskelsen og aggressionerne. Lad være med at blive endnu en råbende kriger I en konfliktramt udlændingedebat. Giv dit bud på løsningerne. Det er ny spalteplads i Politiken igen i morgen.

 

Alexander Grandt er folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alexander Grandt er Kommunikationschef i tænketanken Cevea. 


placeholder

Annonce