Aki-Matilda Høegh-Dam fortsætter i Folketinget ind til videre
Aki-Matilda Høegh-Dam fortsætter i Folketinget ind til videre
Det grønlandske folketingsmedlem blev tirsdag valgt til det grønlandske parlament - fortsætter til at begynde med begge steder

Det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, der tirsdag blev valgt til det grønlandske parlament, Inatsisartut, regner med at fortsætte i Folketinget yderligere nogle måneder.
At jeg hen i løbet af året kommer til at afgive mit mandat til Folketinget
“Jeg tror i al fald det bliver sådan, at jeg hen i løbet af året kommer til at afgive mit mandat til Folketinget til en af mine stedfortrædere. Jeg har rigtig, rigtig god dialog med mine stedfortrædere, som desuden også er blevet Naleraq-medlemmer,” siger Aki-Matilda Høegh-Dam til P1 Orientering onsdag.
Læs også:Aki-Matilda Høegh-Dam er ude af Socialdemokratiets folketingsgruppe efter partiskifte
Aki-Matilda Høegh-Dam begrunder den senere udtræden af Folketinget med, at hun ønsker at følge nogle lovforslag, hun har fremsat i Folketinget, til dørs, før hun trækker sig fra Folketinget:
“Så på den måde så synes jeg, at jeg kommer til at tage hensyn til dem (Hendes stedfortrædere, red.), men jeg kommer også til at sikre mig, at nogle af de lovgivninger, som jeg har fået sat i gang i Folketinget lige skal færdiggøres. Men ellers kommer vi nok til at starte processen med en blød overgang til at stedfortræderne også kan repræsentere Naleraq i Folketinget.”
Folketinget: Fuldt lovligt
Aki-Matilda Høegh-Dam og hendes tre stedfortrædere stillede alle op til Folketinget for Siumut, Socialdemokratiets søsterparti.
Kort efter at valget til det grønlandske parlament blev udskrevet, meldte Aki-Matilda Høegh-Dam sig ud af Siumut. Et par dage senere meldte hun sig ind i Naleraq.
Folketingets administration oplyser, at det er fuldt lovligt, hvis Aki-Matilda Høegh-Dam vælger at fortsætte i Folketinget samtidig med at hun nu også indtræder i det grønlandske parlament, Inatsisartut.
Fik tredje flest personlige stemmer
Aki-Matilda Høegh-Dam fik ved valget til det grønlandske parlament, Inatsisartut, tredje flest personlige stemmer af alle opstillede.
Således fik hun 2.954 personlige stemmer.
Det stemmetal blev kun overgået af formanden for det vindende parti, Demokraatit, Jens Frederik Nielsen, der fik 4.850 personlige stemmer, og den hidtidige regeringschef, formanden for IA, Múte B. Egede, der fik 3.276 personlige stemmer.
Det er fortsat vurderingen blandt grønlands-kendere, at det socialliberale Demokraatit - et søsterparti til Liberal Alliance - formentlig ender med at danne regering med det hidtidige regeringsparti IA - Inuit Ataqatigiit.
De to partier danner tilsammen et flertal på 17 ud af 31 mandater
De to partier danner tilsammen et flertal på 17 ud af 31 mandater. Ønsker man en mere stabil regeringskonstellation er det vurderingen, at også Atassut kan ende med at indgå i regeringen.
Bliver det udgangen, så får også Grønland en regering hen over midten.
Opdateret 14/3 kl. 15.40
Kommentarer
En lovændring er påkrævet,…
En lovændring er påkrævet, så ingen kan sidde både i folketinget OG det grønlandske parlament!
Aki-Matilda ku'jo prøve at…
Aki-Matilda ku'jo prøve at stille op til Miss Danmark konkurrencen
ligesom for ti år siden...
Gad vide om vi ikke får et…
Gad vide om vi ikke får et grønlandsk landsstyre med tilslutning af demokratit, IA og Atasut, så har vi en god blanding af de nye partikræfter og den afgående formands parti og så det gamle konservative parti. Aki-Matilda får nok ikke ret meget indflydelse, efter hun har forladt det Socialdemokratiske parti Siomut. Jeg tror også, at man ikke ønsker at medtage et parti, som flirter med USA. Det vil sende nogle forkerte signaler til USA. Valgets tale var, at der skal arbejdes med en mere langsigtet overgang til yderlige elvstyre.
Man kunne forestille sig, at den Danske regering og det Grønlandske hjemmestyre forsøgte at synliggøre hvad der kunne hjemtages til Grønland af opgaver. Det er ikke sket ret meget på det område siden 2009.
Trump er en tilflytter, ham…
Trump er en tilflytter, ham og resten af USA er simpelthen en
stor flok emigranter, som nu tror de skal eje det der har været vores i 1200 år. USA har kun været i eget hus i 250 år.
Det er os i norden som har været med til at pleje og eje
den jord som er blevet til Grønland. At vi ikke har været dygtige nok til at vedligeholde denne del af rigsfællesskabet,
gør os da ikke til simple koloniherrer, vi har lavet fejl.
Men når vi har sikret USA retten til, at bruge Grønland, til et
område hvor de frit kan opbygge et forsvar af hele det nordamerikanske område, det kan da kun give os retten til at
tage et fælles ansvar for sikkerheden i arktisk.
Men tilflyttere er ikke altid taknemlige, jeg synes USA skal takke Grønland for, at de har tilladt USA tilstedeværelse.
Hvis USA har et behov for 40 isbrydere så BYG - BYG - BYG.
Tilføj kommentar