Aki-Matilda Høegh-Dams mininsterdrømme brast - Naleraq smidt ud af regeringsforhandlinger

Grønland

Aki-Matilda Høegh-Dams mininsterdrømme brast - Naleraq smidt ud af regeringsforhandlinger

Demokraatit og Naleraq kunne ikke blive enige om selvstændigheds-spørgsmålet: “Det er selvfølgelig op til Demokraatit selv at vurdere, hvornår deres grænse er nået,” siger Aki-Matilda Høegh-Dam

Aki-Matilda Hoegh-Dam
Billedtekst
Aki-Matilda Høegh-Dam (Naleraq)
Foto: Naleraq

Det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, der netop er blevet valgt til det grønlandske parlament med det tredje højeste stemmetal, får ikke sin drøm om en ministerpost i den kommende grønlandske regering opfyldt.

Formanden for det vindende parti, Demokraatit, Jens Frederik Nielsen, meddelte mandag aften, at Naleraq, som Aki-Matilda Høegh-Dam meldte sig ind i ved valgkampens start, er ude af regeringsforhandlingerne.

Demokraatit går ind for grønlandsk selvstændighed, men vil skynde sig langsomt. Og ønsker, at det økonomiske fundament skal være på plads, før Grønland bevæger sig videre mod selvstændighed.

Naleraq ønsker derimod selvstændighed hurtigst muligt

Naleraq ønsker derimod selvstændighed hurtigst muligt og ønsker en aktivering af selvstændigheds-paragraffen - paragraf 21 i Selvstyreloven - hurtigst muligt. Desuden ønsker Naleraq, at Grønland nærmer sig USA.

“Vi var ellers enige med Naleraq på en række områder, men det var umuligt at finde en løsning med henblik på en eventuel aktivering af § 21 i Selvstyreloven,” siger Jens Frederik Nielsen, ifølge en pressemeddelelse.

“Derfor smed de Naleraq ud”

Naleraqs formand, Pele Broberg, har en noget anden udlægning af forløbet:  

“Demokraatit ønsker ikke at arbejde med selvstændighed spørgsmålet, og derfor smed de Naleraq ud,” siger Pele Broberg til det grønlandske medie, KNR.

Aki-Matilda Høegh-Dam ærgrer sig også over forhandlingssammenbruddet:

Læs også:Aki-Matilda Høegh-Dam er ude af Socialdemokratiets folketingsgruppe efter partiskifte

“Jeg kan bekræfte, at Naleraq ikke længere er en del af forhandlingerne. Det er selvfølgelig op til Demokraatit selv at vurdere, hvornår deres grænse er nået. Jeg håber, at det, der nu bygges videre på, stadig har som mål at sikre befolkningen reel forandring og langsigtede løsninger,” skriver hun i et mailsvar til Netavisen Pio.

Forhandlingerne mellem Demokraatit og de øvrige grønlandske partier fortsætter.

Nedtonede ønsket om selvstændighed

Under regeringsforhandlingerne nedtonede Aki-Matilda Høegh-Dam betydningen af Naleraqs ønske om hurtigst muligt at aktivere Selvstyrelovens selvstændigheds-paragraf 21.

Ifølge hende betyder det blot, at Grønland starter forhandlingerne og laver en plan for, hvordan en statsdannelse kan se ud. Grønland skal forhandle med Danmark om blandt andet finans- og valutapolitik, pas- og identitetspolitik, sundhedsvæsenet, forsvar og udenrigspolitik:

Kan det jo tage 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 år at forhandle

“Alle de her ting skal vi afdække. Hvis vi starter forhandlingerne i dag, kan det jo tage 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 år at forhandle. Det kan tage lang tid. Det er derfor, vi gerne vil have, at vi skal starte forhandlingerne hurtigst muligt,” udtalte Aki-Matilda Høegh-Dam til Politiken.

På den baggrund mente hun, at Demokraatit og Naleraq, der blev Grønlands næststørste parti ved valget 11. marts, burde danne regering sammen.

Læs også:Aki-Matilda Høegh-Dam fortsætter i Folketinget ind til videre

I samme interview lagde Aki-Matilda Høegh-Dam ikke skjul på, at hun drømte om at få en ministerpost i den grønlandske regering.

Høegh-Dam vurderede selv, at hun har opbygget især udenrigspolitisk erfaring gennem årene som medlem af Folketinget siden 2019. Men hun var også “åben for lidt af hvert” med hensyn til en eventuel kommende ministerpost i en grønlandsk regering.

Naleraq - udbryderparti af Siumut

Naleraq er et udbryderparti af Siumut, Socialdemokratiets søsterparti i Danmark.

Var indtil valget i Grønland blev udskrevet medlem af Siumut

Aki-Matilda Høegh Dam var indtil valget i Grønland blev udskrevet medlem af Siumut. Få dage efter valgets udskrivelse meldte hun sig ud af Siumut. Endnu et par dage senere meldte hun sig ind i Naleraq.

Det har hele tiden været vurderingen blandt Grønlands-kendere, at det er mest sandsynligt, at Demokraatit og IA - Inuit Ataqatigiit - danner regering. De to partier har tilsammen 17 mandater. Eventuelt suppleret med det borgerlige parti Atassut, der fik to mandater ved valget.

Jan Kjærgaard

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.

Læs mere om:

Kommentarer

Indsendt af Helle (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 25.03.2025 - 20:25

Tror det vigtigste nu for Grønland er at få lagt en plan i samarbejde med Danmark, hvor de også får hjemtaget flere områder, så de på sigt kan overtage og blive selvstændige

Indsendt af Nielsen (ikke efterprøvet) den Torsdag den 27.03.2025 - 21:17

Det tyder på at der bliver dannet en koalitionsregering med deltagelse af de resterende fire partier , nu hvor Naleraq er ude af regeringsforhandlingerne .
Hun skulle nok være blevet i Siumut , med chance for en ministerpost i den nye grønlandske koalitionsregering..Nu får hun en lang næse i stedet for.
En regering som forventes at blive præsenteret Fredag og med 75% opbakning bag sig - Godt for Grønland i en svær tid .

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.