Aktuelt: 1. maj-møder, så meget stiger du i løn, S vil forny Den Danske Model, naturudspil fra S og SF

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Overblik: 1.maj-møder
I morgen tirsdag er det 1. maj, Arbejdernes Internationale Kampdag.

Der er 1. maj-møder over hele landet. Netavisen Pio har samlet program og taler-liste fra en lang række 1. maj møder fra det ganske land.

Læs mere her.

 

OK18: Socialdemokratiet vil forny den danske model
Den danske model klarede den. Men det langvarige forløb med at indgå nye offentlige overenskomster har vist, at der er udfordringer med den nuværende forhandlingsmodel, blandt andet fordi regeringens rolle som arbejdsgiver og lovgiver blandes sammen, lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Hun og Socialdemokratiet vil derfor gerne vil se på, om man kan styrke forligsmandsinstitutionen og – inspireret fra vores nordiske nabolande – skabe mere armslængde mellem regeringens forskellige roller som både arbejdsgiver, regering og lovgiver.

Læs mere her.

 

OK18: Overenskomst-forlig på alle områder - nu skal der stemmes
Med det statslige forlig på plads lørdag aften er der opnået forlig inden for alle offentlige områder: Kommuner, regioner og staten.

Til de flestes overraskelse indeholdt lærernes forlig med Kommunernes landsforening ikke en aftale om lærernes arbejdstid. Til gengæld er KL og folkeskolelærerne blevet enige om at nedsætte en kommission, der i løbet af senest tre år skal se på alle spørgsmål omkring lærernes arbejdstid. Arbejdstids-kommissionen skal klarlægge ”eksisterende reglers indvirkning på kvaliteten af undervisningen.”

Lærernes formand, Anders Bondo Christensen, forstår godt, at medlemmerne umiddelbart møder den manglende her-og-nu-aftale om arbejdstiden med skuffelse. Han vil derfor i ugens løb rejse land og rige rundt og med egne ord forklare tillidsmænd og medlemmer, hvorfor aftalen om arbejdstids-kommissionen er bedre end konflikt, og hvorfor kommissions-undersøgelsen ”kan blive en ny start for folkeskolen.”

De indgåede forlig skal nu til afstemning blandt medlemmerne af de offentligt ansattes faglige organisationer. I skrivende stund er det uvist om de faglige organisationer skal stemme samlet inden for hvert offentligt hovedområde: Kommuner, regioner og staten.

 

OK18: Det stiger du i løn – FOA ønsker løn-fremgang opgjort i kroner og ører
En SOSU-hjælper kan se frem til en lønstigning på 2.660 kroner om måneden. En folkeskolelærer kan se frem til en lønstigning på 3.420 kroner, mens en overlæge ansat i en region kan se frem til en lønstigning på hele 7.320 kroner – eller næsten tre gange så meget som SOSU-hjælperen.

Det viser tal fra Moderniseringsstyrelsen, som har lavet et overslag over, hvad forskellige grupper af ansatte inden for den offentlige sektor kan forvente i lønstigninger over de kommende tre år som følge af de indgåede forlig inden for det offentlige.

Fagforbundet FOA, der organiserer blandt andet SOSU-assistenterne, har tidligere talt for et opgør med den nuværende model, hvor lønstigninger udmåles i procent.

”Den højtlønnede vil altid få mest, når lønnen stiger i procenter. Det siger sig selv, at 1 procent af en høj løn er et langt højere beløb end 1 procent af en lav løn. De lavtlønnede står tilbage som taberne, mens de højtlønnede ræser derudaf. Det er både uretfærdigt og med til at cementere og øge uligheden,” udtalte Dennis Kristensen i maj 2017.

Læs mere her.

 

Enhedslistens årsmøde: 100 forslag til de første 100 dage
Enhedslisten holdt årsmøde i weekenden.

Partiet har blandt andet fremlagt 100 konkrete forslag, der skal realiseres de første 100 dage med Enhedslisten ved magten.

”Vi er Danmarks fjerdestørste parti. Nogle ville sige det største på venstrefløjen. Vi skal gå foran og gøre det håndgribeligt for alle, hvor meget mere bæredygtigt, demokratisk og retfærdigt, Danmark kunne blive. Derfor har vi præsenteret et bud på en samlet plan. En plan for, hvordan de første 100 dage kan se ud, den dag Enhedslisten får magt, som vi har agt,” sagde partiets – nu genvalgte – politiske leder, Pernille Skipper, ved præsentationen af de 100 forslag.

Til valg af Enhedslistens hovedbestyrelse blev partiets chefstrateg og folketingsmedlem, Pelle Dragsted, topscorer med 163 stemmer.

Læs mere her.

 

S og SF fremlægger fælles natur-udspil

Naturen i Danmark er under pres. Den uberørte natur er trængt, og flere dyrearter og planter forsvinder fra det danske landkort. Derfor skal politikerne på banen og vende udviklingen, blandt andet gennem flere naturparker og mere uberørt skov. Sådan lyder det i dag fra Socialdemokratiet og SF, som sammen præsenter et nyt naturudspil.

”Vi har rigtig meget opdyrket skov i Danmark som f.eks. plantager. Og urørt skov er faktisk ret unikt. Når et træ vælter i en urørt skov, får det lov til at blive liggende, og så ligger træet og rådner på jorden – det skaber mulighed for biller og insekter til at myldre frem, som jo er en fødekilde til større dyrearter, og på den måde lever den biologiske mangfoldighed,” udtaler SF-formand Pia Olsen Dyhr til Avisen Danmark.

 

Pio Podcast: Industriens unge fremtid
Er vi ved at uddanne et videnssamfund, hvor andelen af unge med praktiske kompetencer er i frit fald?

Den problemstilling tager Pio Podcast i denne episode hånd om. Til det får vi assistance af Mads Andersen, gruppeformand for industrigruppen i 3F, Annette Lind, beredskabs- og undervisningsordfører for Socialdemokratiet, samt Mark Jensen forhenværende formand i Ungdommens Uddannelsesvejledning Danmark og nuværende centerleder for selv samme i Køge Bugt.

Så lyt med i denne uge, når Netavisen Pio renser den danske industriskorsten fri for fordomme, og ser hvad der gemmer sig af perspektiver inden under.

Podcasten er som altid sponsoreret af Dansk Metal og HK/Danmark, og Jens Jonatan Steen er vært. Podcasten kan høres på Soundcloud, iTunes og www.piopio.dk

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

placeholder

Annonce