Aktuelt: 28 anbefalinger om ledelse, grænsekrig i fagbevægelsen og VLAK uenige om Rusland

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Ledelseskommission med 28 anbefalinger

Regeringens ledelseskommission præsenterede i dag 28 anbefalinger, som skal skabe bedre ledelse i den offentlige sektor. Det er et led i den omfattende ”sammenhængsreform” af den offentlige sektor, som regeringen ventes at spille ud med efter sommerferien.

En af anbefalingerne går på, at overenskomsterne skal moderniseres og forenkles, for at ”muliggøre en lokal forankret, tværfaglig, fleksibel og effektiv tilrettelæggelse af arbejdet til gavn for borgerne.”

Men Rita Bundgaard, formand for HK Stat og medlem af Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), der forhandler overenskomster på vegne af de statsligt ansatte, mener ikke, at de offentligt ansattes overenskomster står i vejen for

”Jeg kan ikke genkende billedet af, at de offentlige overenskomster skulle være en hindring for fleksibilitet og lokale løsninger. Vi har faktisk overenskomster på det offentlige område, som i vidt omfang åbner op for, at man kan lave decentrale løsninger og lokale aftaler,” udtaler hun til Netavisen Pio.

Læs mere her.

”Grænsekrig” kan være på vej i fagbevægelsen

Akademikernes hovedorganisation ”leger med ilden”, når dens formand Lars Qvistgaard erklærer sig parat til at optage Finansforbundet, der i sidste uge meldte sig ud af FTF. Sådan lyder det fra HK’s formand Kim Simonsen i et interview i Altinget.

Simonsen mener, at Akademikerne ved at optage Finansforbundet bryder de interne ’grænseaftaler’ i fagbevægelsen om, at man ikke optager forbund, som rettelig hører hjemme i andre hovedorganisationer. Og Simonsen har svært ved at se, at Finansforbundet skulle høre hjemme i en hovedorganisation for dem med en akademisk uddannelse:

”Så vidt jeg er oplyst, er det kun 10-15 procent af Finansforbundets medlemmer, der har en videregående akademisk uddannelse. I HK har vi flere medlemsgrupper, som har overbygningsuddannelser og videregående uddannelser, end man har i Finansforbundet, så jeg vil da gerne spørge Lars Qvistgaard, om han også har tænkt sig at invitere HK ind i Akademikerne," siger Kim Simonsen.

Læs hele historien her.

 
V- og K-ordførere: Bock skal droppe fodbold-VM

To dage før VM i fodbold sparkes i gang i Rusland, så opfordrer ordførerne fra to af regeringspartierne nu kulturminister Mette Bock (LA) til at blive hjemme. Bock skal efter planen overvære Danmarks kamp mod Frankrig 26. juni.

Men både Venstres udenrigsordfører Michael Aarestrup Jensen og De Konservatives Naser Khader og Rasmus Jarlov mener, at det officielle Danmark bør blive væk som reaktion på den aktuelle konflikt mellem vesten og Rusland, som blev voldsomt optrappet i foråret efter mordforsøget på den tidligere spion Sergei Skripal og hans datter i London.

”Ministeren risikerer at blive en ufrivillig brik i Vladimir Putins (Ruslands præsident, red.) propagandaredskab. Grunden til, at han bruger mange milliarder på VM, er, at han vil sende et signal om, at Rusland er blevet en del af det gode selskab igen. Det skal vi ikke støtte,” siger Aastrup Jensen til Jyllands-Posten.

Mens den konservative folketingsgruppe er enige om at opfordre kulturministeren til at blive hjemme, så understreger Aarestrup Jensen, at han taler på egne vegne.

Læs mere her.

Danske politikere glade for topmøde

Og vi skal selvfølgelig også have dagenes helt store nyhed fra den internationale scene med – topmødet i Singapore mellem USA’s præsident Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-Un.

Af den fælles erklæring, som de to underskrev, hedder det blandt andet, at ”USA og Nordkorea forpligter sig til at skabe nye relationer” og at USA og Nordkorea vil sammen skabe en varig og stabil fred på Den Koreanske Halvø.”

Blandt de danske politikere er der overvejende positive reaktioner på dagens topmøde. Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, er yderst tilfreds med tøbruddet mellem amerikanerne og nordkoreanerne:

”Det betyder, at der for de indeværende par år er blevet afmonteret en meget højspændt situation. Hvis denne her aftale bliver udfyldt, sådan som det er tænkt, så bliver verden helt stensikkert et sikrere sted.”

Læs mere her.

Pio Podcast: Systemkritikken der blev væk

Har velfærdsstaten vokset sig til et frådende bureaukratisk monster, der fratager borgerne engagement, eller er problemet blæst ud af proportioner?

Er vi blevet så forvænnede af vores velfærdssystem, at vi efterhånden glemmer at stille de kritiske spørgsmål? Det spørgsmål stilles i den nyudgivne bog ’Velfærdsillusionen’. Netavisen Pio tager diskussionen op.

Pio Podcasts gæster er bogens forfatter, Nick Allentoft, der også er chefredaktør på netmediet denoffentlige.dk. Også Nanna Højlund, næstformand i LO, samt Kasper Fogh, politik- og kommunikationschef i tænketanken Cevea, er med på gæstelisten.

Har velfærdsstaten vokset sig til et frådende bureaukratisk monster, der fratager borgerne engagement, eller er problemet blæst ud af proportioner?

Lyt med i dagens podcast, hvor de skarpeste hoveder med erfaringer fra alle hjørner af den offentlige velfærdsmodel går sammen om at udpege, hvor de største forhindringer ligger, og hvordan vi i fællesskab kan overkomme dem.

Podcasten kan høres på SoundcloudiTunes og www.piopio.dk. Husk at anmelde og abonnere på podcasten!

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet

Annonce