Aktuelt: Aflyst paradigmeskift, forældede ghettolister, barsel og tobaksbevillinger

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
DF sagde nej til ’paradigmeskift’
Jyllands-Posten kan i dag præsentere et lækket udkast til en aftale om udlændingestramninger, som regeringen skulle have forelagt Dansk Folkeparti i de hektiske dage omkring finanslovsforhandlingerne i december.

I det lækkede aftaleudkast fremgår det, at regeringen var klar til at imødekomme Dansk Folkeparti på de helt grundlæggende mærkesager, partiet spillede ud med i december: flygtninge skal ikke integreres, men gøres klar til hjemsendelse.

Dermed nikkede regeringen ja til et opgør med flere internationale konventioner, skriver Jyllands-Posten.

Udover det overordnede kursskifte, kan Jyllands-Posten også beskrive konkrete forslag til indsatser, som skulle gøre flygtninge klar til hjemsendelse. Det drejer sig om ”kurser rettet mod etablering af virksomhed i hjemlandet” og en hjemrejseerklæring, som forpligtede flygtninge til at rejse hjem, når det var muligt.

Du kan læse mere om hele afsløringen her.

Regeringen brugte forældede oplysninger til ghettoliste
Endnu en stor afsløring ramte forsiderne i dag. For da statsministeren varslede et opgør med ghettoer, var fakta forældet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen brugte store dele af sin nytårstale på at varsle et opgør med de ’huller i Danmarkskortet’, som ghettoområder udgør. Områderne er samlet på regeringens årligt opdaterede ghettoliste, som bliver præsenteret i starten af december. Seneste liste indeholdt 22 boligområder, som opfylder de fastlagt krav til en ghetto. Men en afsløring fra Politiken kan i dag redegøre for, at Transport-, Bygnings- og Boligministeriet brugte forældede oplysninger, da listen skulle laves.

Et af parametrene, som de har kigget på, er uddannelsesniveau. Og her skal mere en 50 procent af beboerne i et boligområde kun have opnået en grundskoleuddannelse. Alle 22 områder på listen lever op til det kriterium. Men hvis bare ministeriet havde brugt de nyeste oplysninger fra Danmarks Statistik og Rockwool Fonden, kunne 11 ud af de 22 boligområder slettes for listen.

Læs hele historien hos Politiken.

Socialdemokratiet vil indføre en tobaksbevilling
Der skal være en større konsekvens af at overtræde reglerne for salg af tobak, mener Socialdemokratiet. Butikkerne skal søge en bevilling til at sælge tobak. Dermed kan de også miste den igen.

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen udtaler til Politiken: ”Risikoen for at blive taget i at sælge tobak til børn og unge er nærmest lig nul. Derfor er der behov for at oprette en særlig instans, så både borgerne og detailhandlen bredt ved, at der bliver slået ned, hvis loven ikke bliver overholdt.”

Overtrædelser skal i første omgang kunne resultere i en bøde. Men ved gentagne overtrædelser, skal butikken kunne miste sin bevilling.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er åben over for forslaget, og skriver i en mail til Politiken.

”Regeringen har et mål om en røgfri generation i 2030. Derfor oprettede vi for nylig et partnerskab med detailhandlen og pålægger nu Sikkerhedsstyrelsen at føre tilsyn med salg af tobak og alkohol til børn og unge. Det er en markant forbedring på området, men jeg vil gerne høre mere om bevillingsforslaget, når vi mødes i ordførerkredsen og skal diskutere tobakslovgivningen.”

Newzealandsk premierminister på barsel
New Zealands premierminister Jacinda Ardern er gravid, og varsler som den første kvindelige statsleder nogensinde at tage barsel i løbet af sin regeringsperiode. Hun planlægger at tage seks ugers barsel i forbindelse med sin fødsel.

Nyheden blev delt i et Facebook-opslag, hvor Jacinda Arden skrev:

“And we thought 2017 was a big year! Clarke and I are really excited that in June our team will expand from two to three, and that we’ll be joining the many parents out there who wear two hats.”

Beskeden blev akkompagneret af to store fiskekroge og en lille fiskekrog, fordi hendes mand, Clarke Gayford, er vært på et fiskeprogram.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kommentarer fra Facebook