Aktuelt: Alternativet med stor plan, partier vil genindføre formueskat og Dan Jørgensen hitter i USA

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Alternativet store plan: Grønt overministerium og nye ministerienavne

Alternativet præsenterede onsdag sin store plan for hvad der skal ske, i tilfælde af at partiet efter næste folketingsvalg overtager regeringsmagten. Det skriver Politiken.

”Vi mener, at klimaforandringerne er vores politiske udfordring nummer ét. Det er derfor, at vi ikke bare ændrer ministeriernes navne og arbejdsområder, men markant ændrer de økonomiske prioriteringer. Det nye supergrønne ministerium skal dybest set have den rolle, som Finansministeriet har i dag,” siger Uffe Elbæk til Politiken.

Blandt de nye ministerier, som Alternativet vil oprette, er Ministeriet for god fordeling (skatteministeriet), Ministeriet for mennesker på flugt og nye danskere (udlændinge- og integrationsministeriet) samt ministeriet for livslang nysgerrighed (uddannelses- og forskning).

Til gengæld skal forsvarsministeriet nedlægges og det samme skal i øvrigt det meste af forsvaret.

Med planen følger også Alternativets bud på, hvordan partiet vil finansiere en række konkrete politiske forslag om alt fra gratis psykologhjælp over billigere offentlig transport til familiesammenføring for udlændinge med opholdstilladelse fra dag 1.

Pengene vil Alternativet blandt andet finde ved at fremrykke beskatning af pensioner, indføre en ny formueskat og en række nye grønne afgifter samt hente 38 milliarder kroner i skat på aktie- og obligationshandler.

Læs hele historien her.

 

 
Røde partier vil genindføre formueskat

Tre partier vil genindføre formueskatten i Danmark, der blev afskaffet i 1997 af den daværende Nyrup-regering.

Konkret foreslår SF at beskatte formuer over fem millioner kroner med 0,5 procent årligt og Alternativet og Enhedslisten foreslår at beskatte nettoformuer over tre millioner kroner med én procent.

Forslaget bliver dog afvist af både Socialdemokratiet og de radikale.

”Det er ikke et konkret forslag, vi støtter. Men vi er enige med SF i at fastholde Danmark som et relativt lige samfund og ønsket om gode daginstitutioner, siger skatteordfører Jesper Petersen til Ritzau.

 
Regeringen vil overvægt til livs

For mange børn og unge er overvægtige, og usunde madvaner er et problem. Det vil regeringen lave om på.

Regeringen lancerede derfor en ny strategi for mad, måltider og sundhed, der kan styrke danskernes sunde madvaner til gavn for den enkeltes livskvalitet og for samfundsøkonomien.

”Vi ved, at sunde madvaner grundlagt i barndommen med stor sandsynlighed følger med ind i voksenlivet, og dermed er med til at forebygge både overvægt og en lang række forskellige sygdomme senere i livet. Derfor laver vi nu let forståelig og brugbar information, som kan bruges både i de særligt sårbare familier og til børn og voksne i en travl hverdag,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby i den forbindelse.

Der er 14 initiativer i strategien, som fordeler sig ud på syv områder, blandt andet en mærkningsordning af sunde dagtilbud.

Læs mere her om strategien her.

 
Socialdemokratisk video går vitalt

En amerikansk tv-værts kommentar om Danmark som et mørkt socialistisk samfund, der fratager borgerne alle deres penge og virkelyst, har fået stor opmærksomhed. Også i USA.

Både finansminister Kristian Jensen, den danske ambassadør i Washington og hundreder af almindelige danskere, har forsøgt at fortælle tv-værten at hun tager fejl.

Den debat har Socialdemokratiet også blandet sig i, og en video, hvor Dan Jørgensen giver et modsvar er blevet heftigt delt - i skrivende stund er den blevet delt knap 18.000 gange.

TV-værten Trish Regan har – efter den efter danske forhold - voldsomme mediestorm, forsøgt at trække lidt i land og siger nu, at hun ikke sammenligner Danmark med Venezuela, blot at hun ville fortælle hvor forfærdeligt socialisme er.

 
Tidligere Venstre-minister i konflikt med fagforening

Medarbejderes utilfredshed med lønnen har fået 3F til at iværksætte en konflikt mod JNGruppen IVS, der ejes af den tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard, for at få selskabet til at skrive under på en overenskomst. Det skriver Fagbladet 3F.

JNGruppen leverer forskellige ydelser til gartnerier.

”Flere litauere har henvendt sig til os, fordi de var utilfredse med lønnen hos JNGruppen. Vi har fået oplyst, at lønnen er 100 kroner i timen, hvilket er langt under lønniveauet i overenskomsten for gartneriområdet. Vi vil ikke acceptere løndumping på gartnerier i Danmark. Vi vil sikre, at medarbejderne hos JNGruppen får krav på ordnede løn- og arbejdsvilkår,” siger Thomas Møller, formand for Den Grønne Gruppe hos 3F Aarhus Rymarken.

Direktør Tina Nedergaard siger, at hun har overvejet at lave en overenskomst, men at det er for dyrt.

”Jeg har faktisk gennem længere tid overvejet at tegne overenskomst. Jeg har således også været i kontakt med en arbejdsgiverorganisation med henblik på indmeldelse og tiltrædelse af overenskomsten. I erkendelse af at min virksomhed for nuværende imidlertid ikke kan honorere kravene, der stilles, har jeg opsagt mine entreprisekontrakter,” skriver Tina Nedergaard i en mail til Fagbladet 3F.

Læs hele historien her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

placeholder

Annonce