Aktuelt: Brian M. forlader regeringen, S og SF smidt ud af medieforhandling, faglærte og ufaglærte får 10.000 til efteruddannelse

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang

Brian Mikkelsen forlader regeringen

Erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) forlader regeringen og dansk politik til fordel for et job som adm. direktør i  Dansk Erhverv.

Brian Mikkelsen afløser Jens Klarskov som direktør for arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv.

Det er mindre end to måneder siden at statsminister Lars Løkke Rasmussen mistede to andre ministre, nemlig partifællerne, daværende uddannelses- og forskningsminister Søren Pind og daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Lars Løkke benyttede lejligheden til også at få skiftet Søren Gade ud som gruppeformand.

Ny uddannelses- og forskningsminister blev Tommy Ahlers. Ny miljø- og fødevareminister blev den hidtidige politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen. Ny politisk ordfører blev i stedet Britt Bager, mens den hidtidige minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde, Karen Ellemann, måtte forlade ministerrækkerne til fordel for jobbet som ny V-gruppeformand. Ny minister for flik-sammen-ministeriet blev i stedet Eva Kjer Hansen, der dermed fik genoprejsning - efter at de konservative under stor dramatik trak tæppet væk under hende som fødevare- og miljøminister februar 2016.

Læs mere her.

 
S og SF smidt ud af medieforhandlingerne

S og SF er blev onsdag smidt ud af medieforhandlingerne.

”Vi blev – sammen med Socialdemokraterne – bedt om at gå af kulturminister Mette Bock,” fortæller SF’s medieordfører, Jacob Mark, til Netavisen Pio.

”Begrundelsen var, at vi ikke ubetinget kunne nikke ja til et delvist salg af TV2 og massive DR-besparelser. Vi vil fjerne de massive besparelser på DR ved førstgivne lejlighed,” siger Jacob Mark.

Læs mere her.

 
Trepartsaftale: Faglærte og ufaglærte får 10.000 kroner til efteruddannelse

Tusindvis af faglærte og ufaglærte kan nu se frem til at få betalt efteruddannelse. Tirsdag præsenterede Uddannelses- og Forskningsminister Tommy Ahlers (V) sammen med arbejdsmarkedets parter en ny såkaldt omstillingsfond, der over de næste år vil pumpe millioner af kroner ind i efteruddannelsessystemet.

Fonden er et resultat af den trepartsaftale om efter- og videreuddannelse, som regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i oktober 2017. I 2018 afsættes der 32 millioner kroner i fonden, og fra næste år og fremefter bliver der tale om 65 millioner kroner.

Læs mere her.

 
EU fastsætter nye mål for energibesparelser

Forhandlere blev tirsdag aften enige om at opdatere EU's energieffektivitetsdirektiv, så man nu stiler efter et mål på 32,5 procent i 2030.

Det er endnu småt med detaljer om aftalen, men det lader til at blive en ikke-bindende mål. Kravene til de enkelte lande bliver en årlig besparelse på 0,8 procent, hvor det hidtidige direktiv krævede 1,5 procent. I modsætning til tidligere skal det dog være 0,8 procent reelle energibesparelser, hvor landene i det gamle direktiv kunne medregne en række andre initiativer.

EU's klimakommissær, Miguel Arias Cañete, glæder sig over aftalen.

"Det er et stort skridt for Europas energiuafhængighed. Store dele af vores udgifter til fossile brændsler bliver nu i stedet investeret i mere effektive bygninger, produktion og transport. Det nye mål på 32,5 procent vil booste konkurrenceevnen, skabe job, give lavere energiregninger, hjælpe i kampen mod energifattigdom og forbedre luftkvaliteten," siger han i en pressemeddelelse.

Læs mere her.

 
Pio Podcast: Arveafgiften under angreb

Arveafgiften er blevet genstand for slagsmål på den politiske kampplads. Er den en urimelig beskatning af døden eller den mest perfekte skat vi har?

Til at grave ned i materien på det følelsesladede spørgsmål har vi fået hjælp af Lars Andersen, direktør i AE-rådet, Kristian Weise, direktør i Cevea, samt Lisbeth Bech Poulsen, erhvervs-, finans- og skatteordfører fra SF. Chefredaktør på Netavisen Pio, Jens Jonatan Steen, er som altid vært.

Lyt med, når eksperter fra tænketankene og det politiske klima bevæger sig i dybden med et af dette års mest diskuterede fordelingsmæssige spørgsmål og bliv klogere på, hvilke argumenter, der oftest bringes frem fra begge sider af debatten.

Podcasten kan høres på Soundcloud, iTunes og www.piopio.dk. Husk at anmelde og abonnere på podcasten!

 
Nyt navn: Republikken Nordmakedonien

Makedoniens parlament har ved en afstemning stadfæstet en aftale med Grækenland om at ændre landets navn til Republikken Nordmakedonien.

De to lande har været i strid om landets navn i årtier. Striden bunder i, at Grækenland har en region af samme navn.

Medlemmerne af parlamentet har onsdag godkendt loven, som ændrer navnet, med 69 stemmer for, rapporterer nyhedsbureauet AP. Der er 120 medlemmer i forsamlingen.

Premierminister Zoran Zaev kalder aftalen "værdig og acceptabel", men langt fra alle er enige i det. Navneændringen har ført til demonstrationer og sammenstød. Regeringens håb er, at navneændringen kan bane vej for store beslutninger om medlemskab af EU og Nato.

Læs mere her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce