Annonce

Aktuelt: Comeback til Carsten H, fremgang til S og medieudspil udskudt

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Carsten Hansen tilbage i Folketinget
Tidligere minister Carsten Hansen vender tilbage til den socialdemokratiske folketingsgruppe. Det sker efter påske, hvor Carsten Hansen træder til som suppleant for retsordfører Trine Bramsen, som skal på barsel.

Carsten Hansen blev ikke genvalgt ved folketingsvalget i 2015, og besluttede efterfølgende at trække sig fra politik. Alligevel har han altså nu besluttet at gøre et midlertidigt comeback i Folketinget:

”Trine Bramsen orienterede mig for et stykke tid siden om, at hun skulle ud i en periode, og jeg har så gået og spekuleret. Og jeg har besluttet mig for at sige ja til at tage en tur på Christiansborg i den periode, hun er væk”, fortæller Carsten Hansen til TV2.

Den fynske varmemester blev første gang valgt i Folketinget i 1998. Han var gruppeformand for Socialdemokratiet fra 2006 til 2011, og minister bor by, boliger og landdistrikter fra 2011 til 2015. Han har siden 2015 været tilknyttet konsulentbureauet Rud Pedersen.

Du kan læse mere her.

 

Socialdemokratiet står til fremgang
Socialdemokratiet ville gå tre mandater frem i forhold til folketingsvalget i 2015 og få i alt 50 mandater, hvis der var valg i dag. Det viser en ny meningsmåling fra Voxmeter. Her står partiet til at blive Danmarks største parti med 28 procent af stemmerne.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen står til at kunne overtage Statsministeriet. Rød blok står til hele 91 mandater, mens blå blok står til 84 mandater.

Ud over Socialdemokratiet er der også fremgang til Enhedslisten, mens SF og Radikale Venstre går tilbage. I den blå blok er det især Dansk Folkeparti og Liberal Alliance der står for tilbagegangen. Liberal Alliance står således til at miste fem mandater i forhold til valget i 2015, en tilbagegang på over en tredjedel.

Du kan læse mere her.

 

Medieudspil udskudt til efter påske
Kulturminister Mette Bock har udskudt præsentationen af regeringens medieudspil. Det var ellers forventningen, at det skulle komme i denne uge. Det skyldes, at det først i sidste uge er lykkedes for kulturministeren at få rammerne for eventuelt TV2 salg på plads med EU-kommissionen.

Regeringen har tidligere barslet med planer om at sælge hele TV2. Men i januar kom det frem, at regeringen kun vil sælge 49 procent af aktierne, så staten beholder flertallet. Heller ikke blandt de øvrige partier er der opbakning til et fuldstændigt salg.

I sidste uge indgik regeringen og Dansk Folkeparti en aftale om at skære 20 procent ned i Danmarks Radio. Både Socialdemokratiet og den øvrige opposition har kritiseret udsigten til massive nedskæringer. Det er derfor usikkert, hvor mange partier der kommer med i forhandlingerne.

Mette Bock nævner på Facebook ønsker bag regeringens udspil: 1. Bedre balancen mellem statsejede og private medier, 2. Bedre balance mellem gamle og nye medier, 3. Bedre balance mellem landsdækkende og regionale/lokale medier og 4. Bedre balance mellem den ældre og den yngre generations medieadgang.

 

Vigtig Brexit-aftale på plads
Forhandlingerne om en Brexit-aftale mellem EU og Storbritannien kom i dag et vigtigt skridt videre. Det oplyser EU’s chefforhandler Michel Barnier, efter forhandlinger med den britiske Brexit-minister David Davis.

Aftalen skal fastlægge forholdet mellem EU og Storbritannien, når briterne til næste år forlader EU-samarbejdet. Den fastlægger en overgangsperiode fra marts 2019, hvor briterne træder ud, og frem til 31. december 2020. I overgangsperioden vil Storbritannien ikke have stemmeret i EU, men vil fortsat være en del af EU’s indre marked og underlagt fælles EU-regler.

Der er dog fortsat en række uafklarede spørgsmål, blandt andet spørgsmålet om grænsen mellem Irland og Nordirland.

Du kan læse mere her.

 

Podcast: Banker på spring, penge i skjul
I denne uges podcast sætter Netavisen Pio fokus på bankernes rolle i forbindelse med blandt andet skattesnyd og hvidvaskning af penge.

Lyt med, når Jeppe Kofod, der til dagligt sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, Frederik Vad, forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), samt David Bentow, redaktør på finansmagasinet FinansWatch giver deres bud på, hvordan grebet om svindlerne kan strammes.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet