Annonce

Aktuelt: DF bremser skattelettelser, rokade, arveafgift, nobelpriser og skattely

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
 

DF blokerer endnu engang for Løkkes skattereform
Dansk Folkeparti har i dag lagt stort pres på regeringen i deres forhandlinger om både en ny skatteaftale og en kommende finanslov.

Indtil videre har forhandlingerne om ny skatteaftale og finansloven kørt sideløbende, og finansminister Kristian Jensen har også, ifølge Berlingske, udtalt ” For os at se, så hænger finansloven og skatteaftalen sammen, fordi de to er med til afgøre rammerne om dansk økonomi i de kommende år.”

Men Kristian Thulesens Dahls budskab i dag er, at regeringen og Dansk Folkeparti er for langt fra hinanden på spørgsmålet om skattelettelser, at de hellere vil udsætte skatteforhandlinger og koncentrere sig om finansloven.

Dansk Folkeparti spillede i forrige uge ud med nogle krav til regeringen om en strammere udlændingepolitik, hvis de gerne ville forhandle skattelettelser på plads.

Det er endnu uvist, hvordan regeringen har reageret på udmeldingerne.

Men med endnu en blokade på spørgsmålet om en ny skattereform, har det nu taget Lars Løkke Rasmussen mere end 30 måneder at forhandle skattelettelser hjem. Her er overblikket over 30 måneders forhandlinger.

Rokade i S-folketingsgruppen
I dag blev der besluttet en mindre rokade internt i Socialdemokratiets folketingsgruppe.

Fremover vil det være Mattias Tesfaye, som varetager hvervet som udlændinge- og integrationsordfører, mens Dan Jørgensen, som har haft posten indtil nu, skal være ny næstformand i folketingsgruppen.

Du kan læse mere om rokaden her.

Lavere arveafgift sænker produktiviteten
I en ny produktionsrapport fra de Økonomiske Vismænd, har de fremlagt en række forslag, der skal skabe højere produktivitet i Danmark. Og heri kritiserer rådets medlemmer regeringens sænkning af arveafgift, som blev gennemført i sommers.

”I 2017 blev arveafgiften ved generationsskifte af familieejede virksomheder reduceret fra 15 til 5 pct. Ændringen har den konsekvens, at arv ved generationsskifte fremover ikke skattemæssigt er sidestillet med anden arv. Konsekvensen er, at der indføres en forvridning i valget mellem forskellige typer af arv, da der gives en tilskyndelse til, at familier overdrager en familieejet virksomhed til næste generation fremfor at sælge til tredjepart,” skriver rådet i rapporten.

Carl-Johan Dalgaard, medlem af det Økonomisk Råd, uddyber over for DR:

”Der er en række studier, som tyder på, at mens første generation i virksomheder synes at klare sig vældigt, vældigt godt, så er næste generation i gennemsnit ikke helt så imponerende. Med den her type indgreb kommer man faktisk til at tilskynde at videregive virksomheden til næste generation frem for at sælge den og få andre ind i ejerskabskredsen til virksomheden,” lyder det fra Carl-Johan Dalgaard, økonomisk vismand, til DR.

Læs mere på DR.

Regeringen: Danmark skal excellere og gå efter Nobelpriser
Danmark skal vinde Nobelpriser og præsenterer ’excellent’ forskning, lyder det i ny forskningsstrategi, som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede i dag.

Og det skal ske blandt andet ved et styrket samarbejde med private fonde, der skal investere i særlige forskningscentre.

”Niveauet for dansk forskning skal op i en endnu højere liga end i dag. Vi skal styrke kvaliteten af dansk forskning i hele den videnskabelige bredde – fra Ph.d. studerende til potentielle Nobelpris-modtagere, og vi skal sørge for, at fremtidens topforskere har attraktive karrieremuligheder,” siger Søren Pind på regeringen.dk.

Men ambitionerne kommer til kort, hvis der ikke bliver investeret flere midler i forskningen, lyder det fra kritikerne.

” Jeg synes, det klinger hult. For mens regeringen vil ud og vinde Nobelpriser, så har de samtidig stået for massive nedskæringer på uddannelse og forskning,” siger Mette Reissmann til Ritzau.

Ny EU-sortliste over skattely-lande vedtaget
Europæiske finansministre har i dag forhandlet en ny sortliste over skattely-lande på plads. Listen har været på vej igennem flere år. Listen indeholder 17 lande, blandt andet Bahrain, Panama og Sydkorea, skriver politico.eu.

Men det er de manglende lande på listen, som er omdrejningspunktet for kritikken, som allerede har ramt listen. For det hjælper ikke langt, før EU også kigger indad og retter fokus på egne medlemsstater med fordelagtige skattelovgivning.

47 lande er sat på en såkaldt gråliste, som er lande, EU-medlemslandene har vurderet, er værd at holde øje med. Læs mere på DR.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet