Aktuelt: EL blæser til kamp mod regnemaskine, regeringen vil bruge 1,5 mia. på cyberforsvar, nej til ultimative mediekrav

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Enhedslisten blæser til kamp mod regnemaskine

Finansministeriets regnemodeller favoriserer en højreorienteret politik med lavere skat og lavere ydelser til de arbejdsløse. Derimod medregner den slet ikke værdien af den offentlige sektor, og dermed bliver det vanskeligt at føre en venstreorienteret politik med højere offentlige udgifter.

Sådan lyder kritikken i en ny rapport, som Enhedslisten udgiver i dag. Grundmelodien i kritikken er langt fra ny, og den deles i større eller mindre grad af alle Folketingets partier uden om regeringen. Alligevel er rapporten med sine 128 A4-sider en af de til dato mest omfattende gennemgange af de studier, der ligger til grund for Finansministeriets regnemaskine.

I takt med at Finansministeriet har fået mere og mere magt, er regnemaskinen blevet mere og mere afgørende for, hvorvidt en politik vurderes som realistisk eller ej. Enhedslisten lægger da heller ikke skjul på, at målet ikke bare er en akademisk diskussion af regnemodeller, men en konkret ændring i den førte politik:

”Så længe de nuværende modellers skæve antagelser består, vil den økonomiske politik bygge på et stærkt tvivlsomt grundlag, og uanset, om regeringen er rød eller blå, vil det være særdeles svært at føre en politik, der forbedrer velfærden og trygheden for lønmodtagerne,” hedder det i rapporten.

Læs mere her.

 
Regeringen vil bruge 1,5 milliarder på cyberforsvar

Myndigheder, virksomheder og den enkelte borger skal beskyttes bedre mod cyberangreb fra it-kriminelle og fremmede stater.

Det er det overordnede mål med regeringens strategi for cyber- og informationssikkerhed, som blev præsenteret i dag.

Strategien består af 25 konkrete initiativer, og den bygger videre på Forsvarsforliget 2018-2023.

I de kommende år vil regeringen investere 1,5 milliarder kroner i Danmarks cyber- og informationssikkerhed, skriver Ritzau.

”Truslen fra hackere og it-kriminelle imod borgere, virksomheder og myndigheder er rykket meget tæt på, og de digitale angreb bliver flere og stadig mere avancerede. Med denne strategi styrker vi vores evne til at forsvare samfundet imod cyberangreb,” siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

Læs mere her.

 
Oppositionen siger nej til ultimative medie-krav

Oppositionen vil ikke acceptere regeringens ultimative krav på medieområdet. Derfor stod medieforhandlingerne over for et reelt sammenbrud i dag. Kulturminister Mette Bock (LA) afværgede med nød og næppe sammenbruddet ved at udskyde dagens forhandlinger om et medieforlig til fredag.

Kulturminister Mette Bock (LA) har brug for at “overveje det videre forløb i forhandlingerne” om et nyt medieforlig, hedder der i en mail til medieordførerne fra Kulturministeriet.

“Socialdemokratiet vil ikke acceptere regeringens ultimative krav. Regeringen har stillet som ultimativt krav, at man skal acceptere en besparelse på public service-området over fem år på 1,1 milliarder kroner for at være med i medie-forhandlingerne. Det kan vi simpelt hen ikke acceptere. Ministeren har indset, at hun stod over for et forhandlingssammenbrud  i dag – og har derfor udsat forhandlingerne,” siger den socialdemokratiske medieordfører, Mogens Jensen, til Netavisen Pio.

Læs mere her.

 
Israel forsvarer nedskydninger og drab

Det var selvforsvar, da man mandag skød og dræbte adskillige palæstinensere, hævder den israelske premierminister benjamin Netanyahu.

FN, EU og flere internationale ledere har appelleret til Israel om at stoppe beskydningen af protesterende palæstinensere ved Gazastriben. Alligevel står den israelske premierminister fast på, at Israels magtanvendelse er fuldt berettiget.

Mindst 52 palæstinensere er døde og mindst flere tusinde er såret i sammenstødene, som er sket på dagen for åbningen af den nye amerikanske ambassade i Jerusalem. Det oplyser de palæstinensiske sundhedsmyndigheder.

I takt med at dødstallet stiger, har både det franske og tyske udenrigsministerium bedt Israel respektere retten til at protestere og holde sig tilbage i deres magtanvendelse mod palæstinenserne, skriver tv2.dk

Også EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender, Federica Mogherini, har henvist til "princippet om proportionalitet i brug af magt", fordi Israel har svaret så hårdt igen på protesterne. Hun ønsker at undgå flere dødsfald, lyder det i hendes officielle udmelding.

Det tyrkiske udenrigsministerium kalder de israelske indgreb mandag ved grænsen for "statsterror".

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) beklager dybt, at mange er blevet dræbt og såret i forbindelse med indvielsen mandag af USA’s nye ambassade i Jerusalem.

Det Hvide Hus har til gengæld erklæret sin fulde støtte til Israel og placerer ansvaret for de mange drab i Gaza hos Hamas, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Læs mere her.

 
Roser og Torne: Seks podcasts om syv socialdemokratiske statsministre

Roser og Torne er en ny serie af podcasts, hvor historiker Bo Lidegaard og S-folketingsmedlem Dan Jørgensen dykker ned i den politiske danmarkshistorie og i seks episoder, ser de på syv af de socialdemokratiske statsministre: Fra Thorvald Stauning til Anker Jørgensen, som har stået i spidsen for – og været med til at forme - Danmark.

De to værter repræsenter et bagkatalog af viden og anekdoter om Socialdemokratiets historie, som de har forsøgt at koge ned til en række underholdende – og informative – afsnit, med nye perspektiver på den politiske arv, som dansk politik bygger videre på i dag.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

placeholder

Annonce