Aktuelt: Elbæk vil være statsminister, minister indrømmer Løkke-tal og Uber vil gøre comeback

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Elbæk vil være statsminister

Alternativets politiske leder Uffe Elbæk melder sig på banen som ”statsministerkandidat”. Alternativet vil efter et valg hverken pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen, men på sig selv.

Ifølge Elbæk, så er den kommende valgperiode nemlig sidste chance, hvis man skal undgå et klimasammenbrud, skriver han på Facebook.

”Det er en stor beslutning, men jeg tror i al ydmyghed, at det er den rigtige beslutning. I hvert fald for os, der insisterer på, at der må og skal være et alternativ til status quo. Samtidig er de næste par år – den kommende valgperiode - ifølge forskerne vores sidste mulighed for at vende udviklingen, hvis vi vil undgå et klimasammenbrud. Derfor stiller vi i Alternativet os nu til rådighed for at lede landet.”

Der er ingen andre partier, der bakker op om Elbæks statsminister-kandidatur. Udmeldingen bliver mødt med hovedrysten på Christiansborg.

Læs deres reaktioner her.

Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen mener, at Uffe Elbæks udmelding skader oppositionens muligheder for at komme af med Lars Løkke og dermed gennemføre en mere ambitiøs klimapolitik, som Alternativet ønsker.

"Intern ballade i oppositionen skaber fryd i Venstre, der over de næste mange måneder kan bruge det til at skyde på Mette Frederiksen, som nu kan beskyldes for ikke at kunne mønstre flertal og sikre samling på tropperne," skriver han i lederen.

Læs lederen her.

Bloggeren Jacob Christensen har set på fire historiske fortilfælde, hvor regeringsdannelsen ikke gik så nemt. Det er interessant læsning, hvis man er interesseret i de finere nuancer af regeringsdannelser.

Læs bloggen her.
 

Minister kan ikke støtte Løkkes kontanthjælpstal

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erkendte på et samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg onsdag formiddag, at hans chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen fik udtrykt sig ”lidt for firkantet”, da han på et pressemøde i januar gav kontanthjælpsloftet æren for hele det store fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere.

”Statsministeren har adskillige gange understreget, at det her er både-og. Jeg havde ikke selv mulighed for at være til statsministerens pressemøde på det pågældende tidspunkt. Og jeg har også klart og tydeligt sagt, at det her, det er både-og. Så det kan vel ikke komme som den store overraskelse,” sagde Troels Lund Poulsen på samrådet.

Økonomer og politiske modstandere har peget på, at det er de forbedrede økonomiske konjunkturer og fremgangen i beskæftigelsen, der er årsag til, at flere kontanthjælpsmodtagere de seneste år er kommet i arbejde.

Læs hele historien her.

 
Uber vil tilbage til Danmark

Den omstridte pirat-taxitjeneste Uber har vundet retssag i London og har fået en midlertidig tilladelse til Uber-kørsel i byen. Uber arbejder også hårdt på at vende tilbage til Danmark, oplyser kørselstjenesten. Det skriver Fagbladet 3F.

”Den nuværende lovgivning gør Ubers tilbagevenden sværere. Men vi er ivrige efter at finde en måde, der er helt i overensstemmelse med transportlovgivningen,” siger Daniel Byrne, der ikke uddyber yderligere, hvad Ubers planer i Danmark er.

Formand for 3F’s Transportgruppe, Jan Villadsen, har tidligere slået fast, at alle, der overholder taxilovgivningen, er velkomne på de danske veje. Men han tror ikke et øjeblik på, at Uber har reelle hensigter og har tænkt sig at overholde dansk lovgivning.

Uber fik mange kunder på at falbyde taxa-kørsel til spotpriser, men det havde måske en årsag, en opgørelse år viste, at Uber-chauffører har snydt i skat i stor stil. Kun tre ud af 1.195 Uber-chauffører indberettede og betalte den rette skat i 2015.

Læs hele historien her.
 

Pio Podcast: Arveafgiften under angreb

Arveafgiften er blevet genstand for slagsmål på den politiske kampplads. Er den en urimelig beskatning af døden eller den mest perfekte skat vi har?

Til at grave ned i materien på det følelsesladede spørgsmål har vi fået hjælp af Lars Andersen, direktør i AE-rådet, Kristian Weise, direktør i Cevea, samt Lisbeth Bech Poulsen, erhvervs-, finans- og skatteordfører fra SF. Chefredaktør på Netavisen Pio, Jens Jonatan Steen, er som altid vært.

Lyt med, når eksperter fra tænketankene og det politiske klima bevæger sig i dybden med et af dette års mest diskuterede fordelingsmæssige spørgsmål og bliv klogere på, hvilke argumenter, der oftest bringes frem fra begge sider af debatten.

Podcasten kan høres på Soundcloud, iTunes og www.piopio.dk. Husk at anmelde og abonnere på podcasten!

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

placeholder

Annonce