Aktuelt: Energiudspil giver mere CO2, rødt exit fra medieforhandlinger og EU-regning til Marine Le Pen

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Internt notat: Regeringens energiudspil giver mere CO2-udslip

Regeringens fremlagte energiudspil indeholder grønne tiltag, men et fortroligt notat viser, at den samlede CO2-udledning alligevel kan stige 5-10 procent frem mod 2030. Det skriver Politiken.

”Det er under al kritik. For at begrænse den globale opvarmning er det centralt, at alle lande, der overhovedet kan, sænker deres udslip, ikke øger det med helt op til 10 procent”, siger John Nordbo fra nødhjælps-ngo’en Care Danmark, til Politiken.

Stigningen skyldes blandt andet, at regeringen forventer, at store teknologivirksomheder som Apple, Facebook og Google åbner deres store datacentre i Danmark, som altså bruger store mængder elektricitet.

Hele historien kan læses hos Politiken her.

R, EL og Å ude af medieforhandlinger

Regeringen gav de interesserede partier til kl. 18 tirsdag til at give besked om, om de kan acceptere den økonomiske ramme, som blandt andet betyder besparelser på DR og et delvist salg af TV2. Ellers er de ude af forhandlingerne. S og SF accepterede ikke ministerens deadline og vendte ikke tilbage kl. 18. Her til eftermiddag meldte Radikale, Enhedslisten og Alternativet dog ud, at de ikke er med, hvilket de fortalte i en fælles pressemeddelelse fra de tre partier.

”Vi har behov for at styrke public service og den uafhængige presse - ikke svigte den,” sagde Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard i en pressemeddelelse og tilføjede:

”Uanset hvad regeringen laver af nye tiltag med blandt andet en public service-pulje, så er det samlede resultat en gigantisk besparelse, og det kan vi ikke være med til.”

Pia Olsen Dyhr oplyste tidligere i dag til Politiken, at SF ikke vil acceptere regeringens ”revolverpolitik”. Socialdemokratiet har sideløbende med Mette Frederiksen som forhandler forhandlet direkte med finansminister Kristian Jensen (V) om flere penge til public service, oplyser medieordfører Mogens Jensen (S) til Netavisen Pio. I skrivende stund (kl. 18.40) er kulturministeren tavs om S og SF's afvisning af ultimatummet, skriver Berlingske. Historierne kan læses hos DR herhos Politiken her og Netavisen Pios interview med Mogens Jensen kan læses her.

Fransk toppolitiker på højrefløjen skal betale millioner tilbage til EU efter snyd

Den tidligere præsidentkandidat for Front National, Marine Le Pen, hvis parti nu har skiftet navn, skal betale 2,25 millioner kroner tilbage til EU. Det sker, efter EU-domstolen har afgjort, at Marine Le Pens assistent er blevet aflønnet med EU-midler uden at have hjulpet hende med hendes arbejde som medlem af Europa-Parlamentet fra 2009 til 2017.

”Hun har ikke fremlagt beviser for nogen aktivitet fra den parlamentariske assistent, som hører under parlamentarisk assistance, hvilket hun endvidere anerkendte under retsmødet,” står der blandt andet i domstolens afgørelse ifølge Ritzau.

Hele historien kan læses hos DR her.

Podcast: Overmoden dansk model?

I Danmark bryster vi os af vores unikke forhandlingsmodel, kendt som ‘den danske model’, der skal sikre tilfredse arbejdsgivere og lønmodtagere. Men har de seneste års overenskomstforhandlinger vist, at der måske er brister i den ellers blanke overflade?

Den snak tager vi i denne uges podcast, hvor ekspertpanelet består af Anders Bondo, formand for Danmarks Lærerforening og chefforhandler for de kommunalt og regionalt ansatte, samt arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Kristian Høgedahl.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kommentarer fra Facebook

Annonce